Han tjänar mest på SMS-lånen

Den person som tjänar allra mest på de svenska SMS-lånen är den ryska miljardären Oleg Boyko. På bara fyra år har hans företag etablerat sig så starkt i Sverige att de står för halva marknaden av dessa lån. Detta avslöjar Expressen i en längre artikel 15 feb 2016.

Så länge som SMS-lån har funnits på den svenska marknaden har de fått kritik. Det har då främst handlat om högra räntor och att företagen tjänar stora pengar på personer som har det ekonomiskt svårt. Men följer man pengarnas väg är det framförallt en person som tjänar de stora pengarna – Oleg Boyko. Enligt uträkningar tjänar han 229.000kr per dag bara på pengar från den svenska marknaden.

4finance

Så går det till:

I Sverige finns företaget 4Finance. Företaget bedriver verksamhet inom SMS-lån under flera varumärken. Vinsterna kanaliseras via aktieutdelningar vidare till ett lettiskt bolag (moderbolag till 4Finance) vid namn 4Finance AS. Enligt Expressen har 4Finance AS därmed fått 140 miljoner på de senaste fyra åren.

Detta lettiska bolag ägs i sin tur av 4Finance i Luxemburg. Det företaget har snabblåneverksamhet i femton länder runt om i Europa.

Moderbolaget till alla dessa bolag är Tirona ltd som ligger på Cypern. Detta har länge ägts helt och hållet av Oleg Boyko. Förra året sålde han visserligen halva bolaget men har alltså fortfarande stort delägarskap kvar.

Varumärken

onea småruta4Finance i Sverige driver varumärkena Vivus och Onea.

Onea – I vår recension ges Onea 7 av 10 poäng. Det som drar upp betyget är att de är mycket tydliga mot låntagaren gällande avgifter. De har även mycket konkurrenskraftiga priser i jämförelse med många andra sms-låneföretag. Orsaken att företaget ändå inte får högre betyg är att de har valt att låna ut upp till 30.000kr trots att de inte är ett privatlåneföretag. Räntorna speglar tydligt att det handlar om SMS-lån och att erbjuda så höga räntor på summor upp till 30.000 ger tydligt sänkt betyg.

vivusVivus  – I vår recension ges Vivus 8 av 10 poäng. De får pluspoäng tack vare att de erbjuder ränte- och avgiftfritt lån till nya låntagare. De har även en god tydlighet gällande kostnaderna på kommande lån. Det finns däremot något billigare alternativ.