ONEA

Uppdaterad:
  • Låna  500-30.000kr
  • Låga räntekostnader på smålån
  • Möjlighet till förlängning
  • Betyg 6/10
Till ONEA

ONEA är ett mycket etablerat och stabilt företag på marknaden för smålån. De har beviljat mer än 3,5 miljoner lån sedan företaget startade.

Det märks att de har funnits länge på marknaden då de genomgående får bra betyg. Det enda som kan ses som en nackdel är att de erbjuder så stora summor som 40.000kr. Detta till räntor som förknippas med snabblån vilket gör lånet mycket dyrt.

Storlek och amorteringstid

Storlek på lånet

Gällande storleken på lånet är den minsta summan man kan låna 500kr och den största 40.000kr. Som ny kund går det max att låna 30 000 kr. Som återkommande kund (som skött inbetalningarna) finns möjlighet att låna upp till 40 000 kr.

Även om det inte tydligt framgår på sidan så är ONEA ett microlånsföretag. Det betyder att deras avtal och villkor framförallt är uppbyggda efter små lån på någon tusenlapp.

Att ta ett lån på 40.000kr på detta företag rekommenderas absolut inte. Den som lånar 40.000kr och amorterar på ett år får en effektiv ränta på 165,90%. Det kan jämföras med Good Cash och Cash2You som har ca 30%. Detta förutsatt att man har betalningsanmärkning.  Har man inte betalningsanmärkning kan en ränta fås på 5-15% på klassiska kreditbolag som erbjuder privatlån.

onea flexibla lån

Företaget får därför ett minus med tanke på att de ger större lån än vad deras ”räntenivåer” är i klass med. Att erbjuda hög ränta på smålån är idag standard. Men att erbjuda lån på 30.000kr och detta till 100% ränta känns inte helt rätt.

Amortering

Amorteringstiden är 3 månader till 30 månader. Här dras betyget ner något. De erbjuder lån ner till 500kr men detta med kortast amorteringstid på 3 månader. Samtidgt går det ju alltid att återbetala lånet i förtid utan att det kostar något extra.

Amorteringstiden styrs även av lånebeloppet. Upp till 5000 kr har maximal amortering på 3 månader. Men genom att höja beloppet enbart till 5500 kr ökar amorteringstiden upp till 24 månader. Det kan alltså ”löna sig” att låna lite mer för att få tillgång till längre amorteringstid.

3/5

Ränta

Vilken ränta man får beror på två saker. För det första hur stort lånebelopp man vill låna och för det andra hur snabbt man vill betala tillbaka detta. Ju högre belopp och ju längre amorteringstid desto lägre ränta. Men då får man istället komma ihåg att en längre amorteringstid och högre summa ger en högre total kostnad för lånet.

Besök Onea

Prisexempel:

Låna 1000kr i 3 månader – Betala tillbaka 1248 kr

Låna 5000kr i 3 månader – Betala tillbaka 6243 kr

Låna 10 000 kr i 12 månader  – Betala tillbaka 15 972 kr

Det är när det blir de större lånesummorna som de inte längre har tillräckligt konkurrenskraftiga räntor.

Ex. Låna 10.000kr i 12 månader kostar 5970kr. Då är det betydligt bättre att välja företag som lånar ut privatlån. Detta även om man har betalningsanmärkning (ex Good Casch). Kostnaden kan nästan halveras i detta fall.

jämföra räntor

Noterbart är även att ett privatlån hos exempelvis Good Cash på 5000kr och amorteringstid 12 år är BILLIGARE än ett snabblån hos Onea på samma summa men amorteringstid på tre månader.

Onea är alltså enbart konkurrenskraftig på de allra minsta summorna – och allra kortaste amorteringstiderna.

På hemsidan går det även tydligt att se vad som händer om man inte betalar i tid. Detta gällande kostnader som påminnelseavgift, dröjsmålsränta och slutligen avgifter till kronofogden.

6/10

Besök Onea

onea låna pengarTa lån på ONEA

ONEA får ett mycket stort plus gällande deras tydlighet mot kunden hur lånet ska betalas tillbaka. När lånebelopp och låneperiod valts visas direkt effektiv ränta och månadsbetalning. Genom att klicka på ”Avbetalningsplan” kan man se exakt hur mycket som kommer betalas på lånet över hela låneperioden, ränta m.m.

Nästa steg är att uppge uppgifter om låntagaren så som personuppgifter, kontonummer, ekonomiska förutsättningar och önskat lösenord (om man inte är kund sedan tidigare).

Det snabbaste sättet att identifiera sig är sedan genom E-legitimation eller Bank-ID. För de som inte har den möjligheten finns även identifikationsmöjlighet via telefon.

Efter att ansökan är inskickad tar det bara några minuter innan företaget behandlar denna. I det fall kunden har Nordea överförs pengar direkt. Har kunden en annan bank kan det ta längre tid. Det framgår inte exakt hur lång tid men det vanliga inom överföringar är att det tar upp till en bankdag.

När det sedan är dags att betala tillbaka är ONEA noga med att påminna om detta för att man inte ska missa det och få onödiga betalningspåminnelser. Detta sker via SMS och mail.

5/5

onea teckna lån

 

Krav

ONEA uppger att följande krav måste vara uppfyllda för att man ska få låna hos dem.

  • Svensk medborgare
  • Minst 20 år.
  • Svenskt bankkontonummer och mobiltelefonnummer
  • Klarar av kreditprövning som ONEA genomför.

Det står inget om betalningsanmärkning. Detta är däremot inte något problem

4/5

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning? Ja

Låna utan UC? Ja

Helgutbetalningar? Ja

Lån för person under 20 år? Nej

Slutbetyg 6

Besök Onea
Sammanfattning

Sammanfattning

 Det ONEA främst får stora pluspoäng för är dess tydlighet och att de på microlånen ligger mycket bra till i räntekostnader.

När lånet ska tecknas är det tydligt vad årsräntan är, hur mycket man måste betala per månad och hur avbetalningsplanen ser ut. Dessutom kan man tydligt se vad det kostar om man inte betalar tillbaka i tid.

Med andra ord kan ONEA sägas vara ett av de bättre microlånsföretagen på marknaden. Denna åsikt delas även av andra som skrivit recensioner av företaget.

Ett minus delas ändå ut gällande att man kan låna upp till hela 30.000kr. Att erbjuda så stora belopp till räntor som motsvarar microlån känns inte helt rätt.  I övrigt får ONEA mycket gott betyg.

Slutbetyg 7

ONEA: Betyg 6/10