ICA bygger om sitt bonussystem på kreditkortet

ica kreditkort 2Under de senaste sex månaderna har ICA förändrat villkoren för deras kreditkort vid ett flertal tillfällen. Den första maj är det dags igen. Denna gång är det bonussystemet som byggs om. Nu kan dubbel bonus fås i ett år på allt som köps in i matvarubutiken.

Under de första månaderna 2016 har två förändringar skett på ICA´s kreditkort. Vid nyårsskiftet infördes en trygghetsförsäkring som består av en allriskförsäkring och en förlängd garanti. Allriskförsäkringen innebär att den som köper hemelektronik eller hushållsmaskiner får fem års allriskförsäkring (ej vissa utvalda produktkategorier). Skulle en skada uppstå av ren otur kan ersättning fås.

Den andra försäkringen är förlängd garanti. Den innebär att kreditkortet ger ett extra års garanti på hemelektronik och hushållsmaskiner. Detta utöver den garanti som alltid ingår från återförsäljaren. Den totala längden på garantier kan maximalt uppgå till 5 år.

Valutapåslag

Nästa steg i förändringen genomfördes i början av mars. Då lade ICA på valutapåslag på sitt kort. Från och med dess är valutapåslaget 1,25%. Det är däremot fortfarande gratis att göra uttag med kortet både i Sverige och i utlandet.

Sämre bonus

Den förta maj kom så den tredje förändringen. Tidigare har alla med kreditkortet fått 0,5% i bonus på inköp utanför ICA och 1% på denna affär. Nu tas bonusen utanför butiken bort. Istället införs ”dubbel bonus” för de som har kreditkortet och en ytterligare tjänst hos ICA Banken. De tjänster som då kan väljas på är bolån, privatlån, försäkring eller 5000kr i sparande i fonder eller sparkonto.

Den dubbla bonusen betyder att kortägaren får 2% i återbäring på ICA. Men detta gäller enbart ett år från den dagen då ägaren kvalificerar sig för bonusen.

Man kan se denna dubbla bonus som en välkomsterbjudande. Det räcker trots allt bara i ett år. Därefter kommer kortet ge 1% på ICA och ingen bonus alls på andra butiker.

Orsak?

ICA skriver att denna förändring har skett för att främja de som handlar på ICA men det kan även finnas andra orsaker bakom detta.

I slutet av 2015 infördes en lag i EU att kreditkortsutgivare inte får ta ut mer än 0,3% i avgift från de butiker där korten används. Detta gör att många kreditkort har fått klart försämrade bonusvillkor. Ett tydligt exempel är OK/Q8 som tydligt skriver på sin hemsida att försämringarna på kortets bonusfunktion just sker på grund av denna nya lag. Andra kort som ändrat sin bonus sedan dess är British Airways och Villaägarnas MasterCard. Dessa har däremot inte tydligt sagt att lagändringen är orsaken till förändringen.

Gällande fördelar på ICA Kreditkort

Bonus på inköp – När kortet används fås 1% i bonus (återbäring). Detta vid inköp på ICA. Har personen även sparande/lån/försäkringar får man 2% i bonus de första 12 månaderna.

Reseförsäkring – I likhet med andra kreditkort ingår det en reseförsäkring i kreditkortet. För att reseförsäkringen ska aktiveras behöver resan vara betald till minst 75% med kortet.

Blipp – Vill du kunna betala snabbt på ICA? I så fall ska detta kreditkort väljas. Den har en inbyggd ”blipp-funktion” som gör att man betalar genom att hålla upp kortet (eller plånboken) mot kortläsaren. Någon kod behöver inte slås så betalningen går mycket snabbt. Gäller däremot enbart på köp upp till 250kr.

Försäkringar – Allriskförsäkringen och Förlängd Garanti gäller för hemelektronik och vitvaror. Allrisk betyder att man kan få ersättning om varan går sönder av olycka. Det kan vara att man tappar den i golven, spiller kaffe på den m.m. Förlängd Garanti ger hjälp vid fabriksfel och gäller med ett år utöver den garanti som ingår produkten när den köps.

I vår recension av ICAs kreditkort får kortet 5/10.