ICA Kreditkort

 • Rese- och shoppingförsäkringar
 • Betalkort och kreditkort i ett
 • Upp till 2 % på ICA
 • Betyg 7/10
Till ICA Kreditkort

ica kreditkort logaDeras kreditkort har stora fördelar men även nackdelar. Det gäller att vara medveten om dessa för att kunna avgöra om det verkligen är det mest ekonomiska kortet i längden. Dess stora fördel är kortet har flera shoppingförsäkringar och har gratis uttag.

Dess nackdel ligger i det dåliga bonussystemet. Det är nämligen mer lönsamt att använda ICAs medlemskort i kombination med ett kreditkort från annan utgivare vid mathandlingen än att användas ICAs kreditkort. Där får kortet ett mycket stort minus då de allra flesta nischade kreditkortsutgivare brukar gynna konsumenterna vid handel i deras butiker. Betalkort och Kreditkort i ett

ICA har valt en något ovanlig kombination där de har ett kreditkort som både fungerar som betalkort och kreditkort. När man handlar på ICA dras pengarna direkt från kontot. Detsamma gäller om uttag sker från automat. Vid betalning i alla andra butiker börjar kreditkortets funktion användas och allt som handlas samlas ihop på en faktura som sedan ska betalas.

Ränta och räntefria dagar

Räntefria dagar:

60 dagar

Två månader räntefritt räcker gott och väl för de allra flesta.

Ränta:

Kortkredit 12,70%

Den som inte betalar hela skulden på kreditkortet kan välja att bara betala en del av denna skuld. Men då tillkommer alltså en ränta på 12,70% på skulden.

Effektiv ränta – Vid en utnyttjad kredit på 100 000 kr och återbetalning sker på 12 månader blir den effektiva räntan 13,47%

Att få en effektiv ränta på under 15 % är mycket bra för att vara kreditkort.

Återbetalning:

3%

Minsta summa att betala tillbaka varje månad är 3% av skulden.

4/5

Besök ICA Banken 

Avgifter:

Årsavgift:

27 kr i månaden dvs 324 kr per år

Prismässigt ligger ICA något över många andra kreditkort. Men detta enbart med några tior. Vid jämförelse bör man se på vilket behov man har och välja kort utifrån detta. Årsavgiften är endast en liten detalj som inte bör väga speciellt tungt i val av kreditkort.

Kontantuttag:

0kr

Det kostar aldrig något att ta ut pengar med ICAs kreditkort. Detta oavsett om man är inom Sveriges gränser eller utomlands. Detta ger kortet ett starkt plus.

Kontantuttag i utlandet:

0kr – Valutapåslag 1,25%

Det är en fördel att det går att göra gratis uttag. En liten nackdel att det är ett valutapåslag. Men valutapåslaget skapar inte någon större kostnad så länge man inte är utomlands under längre perioder.

Sparränta

ICA har för tillfället (2016) inte någon sparränta på kortet. Det har tidigare funnits men tagits bort.

4/5

Korttyp och Kredit

Korttyp: MasterCard

Kredit: 20.000-100.000kr

Som start ingår en kredit på detta kort på 20.000kr. Det är en relativt låg nivå i jämförelse med andra kreditkort. Men möjligheten finns att ansöka om högre nivå om så önskas. Detta upp till 100.000kr.

Utöver detta kan man ansöka om kontokredit. Detta som mest upp till ett belopp på 50.000kr. Det är då en kredit som kopplas mot kontot på ICA-banken. Krediten kan bara användas så länge som inköp sker på ICA och som kund betalar man ränta på den kredit som används i likhet med ett kreditkort.

5/5

dubbel bonus icaBonus och fördelar

 • 1 % på ICA

Alla inköp som sker med kreditkortet på ICA ger 1% i återbäring.

 • Dubbelbonus 

Det går att få dubbelbonus med kreditkortet. Detta är något som starkt rekommenderas eftersom kortets bonusfunktion annars är ”lite svag”

Dubbelbonus aktiveras automatiskt om man har något av följande hos ICA-banken, Bolån, Privatlån, Minst en försäkring, 5000 kr eller mer på ett spar- eller fondkonto.

Ingen bra bonus

Gällande bonussystemet får ICAs kreditkort inte bra betyg. Detta åtminsone om man inte har dubbelbonus-funktionen. Den som vill ha hög bonus på inköp av mat på ICA ska nämligen välja ett annat kort. Orsaken är följande:

Den som har ett kreditkort från ICA får 1% i återbäring på allt som handlas på ICA. Återbäringen sker i form av bonuscheckar. Men den som har ett vanligt ICA-medlemskort får också 1% i återbäring och bonuscheckar. Det behövs alltså inget kreditkort för att få denna bonus.

Då är det bättre att dra sitt bonuskort varje gång man handlar och sedan betala med exempelvis Re:member More kreditkort. Detta kort ger 1% i bonus på allt som handlas.

Genom att kombinera ICA-medlemskort och Re:member More får man 2% i bonus på all matinköp, och 1 % på alla andra inköp. Detta medan ICA-kreditkort enbart ger bonus på ICA.

 • Reseförsäkring

I det fall som resan är betald med kreditkortet (minst 75%) ingår reseförsäkring samt avbeställningsskydd. Bland annat ingår ersättning om resan blir försenad eller om bagaget kommer bort eller blir försenat. Det ingår även en olycksfallsförsäkring som gäller under restiden.

Denna reseförsäkring fås även automatiskt om resan är betald via ICA-banken och det konto som är kopplat till kreditkortet.

ICA har tidigare fått ”Bästa resekreditkortet” av tidningen Privata affärer. Men detta var innan de la till valutapåslag på kortet. Men trots detta är kortet riktigt bra utomlands. Detta främst eftersom någon avgift inte tas för uttag.

 • Kontaktlös betalning

Håll upp kreditkortet mot kortläsaren och betalningen sker automatiskt. Är summan på under 250kr krävs inte någon pinkod utan det räcker med att hålla upp kortet mot terminalen och betalningen sker på mindre än en sekund.

För att inte någon obehörig ska kunna använda kortet en mängd gånger på småinköp kommer terminalen kräva att pinkoden anges ”då och då”.

Kom ihåg att den första betalningen med kortet måste ske med chip/magnetremsa. Därefter aktiveras kortet och den kontantlösa betalningen kan användas.

 • Två trygghetsförsäkringar

På kortet finns två trygghetsförsäkringar. Allrisk gäller för hemelektronik samt hushållsmaskiner (med vissa undantag) Försäkringen gäller för ”oförutsägbar skada” vilket betyder att den gått sönder av genom en olycka. Detta oavsett om man själv är orsak till skadan eller om det är brand, stöldförsök, vattenskada osv. som ligger bakom. Med allriskförsäkringen kan man få ersättning om dessa skador sker inom fem år efter inköpsdatum.

Den andra trygghetsförsäkringen är Förlängd Garanti. Det är ett extra garantiår på hemelektronik och hushållsmaskiner (vissa undantag finns) utöver den garanti som medföljer från butiken. Maximal garanti som går att ha på en produkt är däremot 3 år.

6/10

Besök ICA Banken

 

Extra tillägg

 • Reseförsäkring Smart

I de fall som resan ska vara längre än 45 dagar behöver ett kompletterande reseskydd tecknas. Detta eftersom den försäkring som ingår i kreditkortet enbart gäller upp till 45 dagar. Det är även ett alternativ för den som inte har någon reseförsäkring genom hemförsäkringen.

Det kompletterande skydd som ICA erbjuder kallar de för Reseförsäkring Smart. Det innebär bland annat att:

 • Ersättning ges för sjukvårdskostnader vid olycka eller sjukdom. Ersättning kan även ges för mediciner, resa till sjukhus och tandvård (akut).
 • Ersättning ges för hemresa i det fall som personen bli rejält sjuk och därmed behöver få vård i Sverige. I dessa fall får även medförsäkrad följa med hem. Hemresa kan även betalas om nära anhörig insjuknar hastigt i alvarlig sjukdom.

Försäkringen går att teckna med självrisk eller utan detta. Om självrisken väljs bort blir däremot premien högre. Billigaste är att välja reseskydd för enbart personen och detta med självrisk. Då är priset på 120kr per dag och person vid resa inom Europa. Väljs självrisken bort och att man även vill ha försäkring för bagaget blir priset 200kr per dag och person inom Europa. Vid resa till övriga länder blir kostnaden något högre.

4/5

ICA kreditkort passar dig som…

ICA Kreditkort passar dig som handlar ofta på ICA och som även har flera tjänster inom ICA-banken. De som har flera banktjänster får dubbel bonus första året (2%) . De övriga åren är bonusen 1% – och ges enbart hos ICA.

Genom att betala med kreditkortet får man bonus automatiskt. Detta istället för att dra ett bonuskort och sedan betala med ett annat kreditkort. Är det hög bonus man söker finns däremot bättre alternativ. Är det försäkringar som man söker finns bättre alternativ. Är det ett kort man både samlar bonus på och kan betala med så är kortet bra. Dessutom kan kontaktlös betalning ske med kortet.

Slutbetyg: 7/10

Sammanfattning

 

Sammanfattning:

Att ge sina kortägare så dålig bonus att de hellre använder företagets konkurrenters kort vid betalning är riktigt dåligt. På punkten ”Bonus” får inte ICA-banken många poäng. Där de däremot får mycket bra poäng på är avgifterna. Det kostar aldrig att ta ut pengar från bankomat

Som resekort är ICA mycket bra. Som bonuskort mycket dåligt.

Om det sedan är en fördel att ha ett kort som både är betal- och kreditkort är svårt att avgöra. Det är främst en smaksak.