American Express Green

 • Kreditkort helt utan ränta
 • Många resefördelar
 • Bonus på alla inköp
 • Betyg 8/10
Till American Express Green

American Express har tre ”Klassiska kort”. Det är Green, Gold och Platinum. Utöver finns hos dem även Amexblue samt tre SAS Eurobonus-kort.

Av de klassiska korten är Green billigast (595kr) och har därmed även minst antal fördelar. Men tillräckligt ändå för att vara ett resekort som bör jämföras när ett sådant kort ska tecknas.

Stora fördelen med alla kort från American Express är att de inte har någon ränta. Detta eftersom det är betalkort och inte kreditkort. Alla är även mest inriktade mot att vara resekort med ett stort utbud av fördelar för resenärerna.

Kortet har även bonus på allt som köps in. Poäng som sedan kan växlas till resor, hotellnätter eller andra produkter.

Nackdelen ligger i uttagsavgiften på hela 4% och relativt hög årsavgift.

Den som reser mycket bör även jämföra kortet mot American Express Gold som är något bättre och något dyrare.

Ränta och räntefria dagar

Räntefria dagar

44 Dagar

Ränta

0%

American Express har ingen ränta på sina kort vilket beror på att det är betalkort och inte kreditkort. Därmed blir det även något missvisande att jämföra kortet mot resterande kreditkort.

 5/5

Betalkort vs kreditkort

Det som främst kännetecknar korten från American Express är att det är betalkort. När fakturan skickas ut måste hela beloppet betalas. Någon möjlighet finns inte att delbetala fakturan och därmed skjuta upp en del av summan till kommande månader. Flexibiliteten är mindre. Men fördel sitter i att det aldrig kan uppstå någon räntekostnad på kortet.

Avgifter

Årsavgift:

595kr. Ofta 0kr första året

Uttagsavgift

4% men minst 25kr

Uttagsavgift i utlandet

4% men minst 25kr. Valutapåslag tillkommer på 2%.

Här ligger kortets nackdel. Det är troligtvis den högsta procentsatsen på kontantuttag som finns på kreditkort i Sverige. De flesta andra kort har max 3%. Årsavgiften är även ovanligt hög.

2/5

Kredit och korttyp

Korttyp:    American Express

Kredit:   Ingen begränsning

5/5

Ansök om American Express Green

Bonusar  och fördelar

 • American Express Invites

american exprees green trygghetFå förtur på evenemangsbiljetter. Detta genom att American Express har samarbete flera biljettorganisationer. Det gäller ett utvalt antal evenemang per år och genom denna lösning kan man komma över biljetter som annars är mycket svåra att få tag på på grund av hög efterfrågan.

 • Poäng på alla inköp

När American Express Green används samlas poäng. Detta oavsett om man köper online eller i fysiska butiker. Poängen används sedan i American Express Shop. Här finns ett mycket stort utbud av produkter och tjänster som kan beställas. Det är även möjligt att betala delar av fakturan med poängen.

Kom ihåg att ha ett extrakort så fler i familjen samlar poäng tillsammans.

 • Fler poäng på resor via Travel

Om resa, hotell, upplevelse bokas via American Express Travel ges dubbla poäng. Däremot bör man inte fokusera allt för mycket på poängen utan på totalpriset på resan. Det kan vara billigt att boka via deras resetjänst – men behöver inte vara det.

 • american exprees green reseförsäkringGlobal Assist

Om det uppstår några problem under resan är det bara att ringa till Global Assist. De kan hjälpa till med att hitta närmaste sjukhus, få kontakt med ambassaden eller vidarebefordra uppgifter till advokater som sedan hör av sig. All service är på engelska.

De som vill ha service på sitt eget språk ska istället välja American Express Gold.

 • Fördelar på lyxrestauranger och hos Hertz

Tala om att du har American Express och betala notan med kortet på vissa utvalda lyxigare restauranger. För detta får du 20% rabatt på maten, en flaska vin eller en förrätt gratis.

Hos biluthyraren Hertz ges 10% rabatt på ordinariepriser. För att ta del av denna fördel måste man däremot gå med i Hertz Gold Plus Rewards.

 • Reseförsäkring .

En reseförsäkring ingår om resan betalas med kortet. Några av de delarna i försäkringen är då: Olycksfall, Försenat flyg, Avbeställningsskydd, Medicinsk assistans och juridisk assistans.

För ännu bättre försäkringsvillkor rekommenderas Platinum, Gold Card eller SAS Eurobonus American Express Elite.

8/10

Tillval

 • StopService

För 369kr per år får man tilläggstjänsten StopService. När tjänsten aktiveras registerar man Passnummer, ID-kortnummer m.m. Om dessa skulle bli stulna, eller komma bort, kan man spärra värdehandlingarna med ett enda nummer. StopService gäller för hela familjen.

American Express Green passar dig som…

American Express Green passar dig som älskar att resa. Detta betalkort har ett tydligt fokus på reserelaterade förmåner. När kortet används samlas poäng som sedan kan växlas till produkter i deras webshop. Detta i likhet med många andra resekreditkort. Det är en fördel – men inte kortets största fördel. Den största styrkan ligger däremot i förmånerna på själva resan.

Rabatter ges hos hyrbilsföretaget Hertz och på lyxrestauranger. Dessutom finns Global Assist som ger hjälp och råd för den som är utomlands och behöver hjälp. Få hjälp med att hitta sjukhus, ambassad eller liknande.

Kortet kan även rekommenderas till de som vill undvika räntekostnader. Genom att välja ett kort utan delbetalningsmöjlighet tvingas man att betala fakturorna i tid och därmed uppkommer aldrig dessa onödiga extrakostnader.

Slutbetyg 8/10

Sammanfattning

Sammanfattning

American Express Green har (i likhet med övriga kort från AE) ett stort fokus på resor och upplevelser. Här fås rabatter på restaurangbesök, en bra reseförsäkring och möjlighet till förhandsbokade biljetter. Poäng ges även på alla inköp.

Skillnaden mot American Express Gold är inte så stor – men kan vara avgörande på resan. Två punkter som skiljer dessa kort är StopService (som ingår gratis i Gold) samt Global Assist (enbart på engelska för Green och på ditt eget språk hos Gold) Vilket kort som är bäst beror därmed på vad man prioriterar för service.