American Express Gold

 • Ingen ränta eller avgifter
 • Många resefördelar
 • Bonus på alla inköp
 • Betyg 9/10
Till American Express Gold

American Express skiljer sig ganska rejält mot kreditkort från MasterCard eller Visa. Det är nämligen inte kreditkort utan betalkort. Därmed kan inte fakturabeloppet skjutas upp, vilket kan vara en fördel då räntekostnad aldrig kan uppstå.

Det är ett resekreditkort med bonus på alla inköp, stort utbud av rabatter och som ger tillgång flygplatslounger. Men smakar det – så kostar det. Kortet kostar 1500kr per år.

Till dess nackdel ska även uttagsavgiften lyftas upp, som är en av de sämsta i Sverige.

american express gold reklam

Ränta och räntefria dagar

Räntefria dagar

44 Dagar

Ränta

0%

Det kan se mycket fördelaktigt ut att det inte är någon ränta på kortet. Men detta beror på att American Express enbart ger ut betalkort och inte några kreditkort. Den stora skillnaden är att fakturan måste betalas till sin helhet när den skickas ut för ett betalkort. På ett kreditkort finns möjligheten att delbetala fakturan och skjuta upp resterande belopp. Det är i detta tillfälle som räntan uppstår.

5/5

Avgifter

Årsavgift:

1500kr – Ofta halva priset första året

Uttagsavgift

4% men minst 25kr

Uttagsavgift i utlandet

4% men minst 25kr och valutapåslag på 2%

Med hög årsavgift och ovanligt höga avgifter för uttag ställer sig kortet till de dyrare kreditkorten.

Tack vare att kortet ”ger vad man betalar för” hålls betyget uppe något

2/5

 

Kredit och korttyp

Korttyp:    American Express

Kredit:  Finns ingen gräns

5/5

american express fördelar

Bonusar  och fördelar

 • Membership Rewards

För varje krona som kortet används vid köp ges 1 poäng. Poängen kan sedan lösas in mot produkter i American Express poängshop. Det är även möjligt att använda poängen till att betala delar av fakturan vilket är en fördel för de som inte vill ha produkter som bonus utan hellre pengar.

Några exempel:

25000 poäng ger 1 biobiljett, värde 120kr. Bonus ca 0,4%

450.000 poäng ger en Fatboy Sittsäck värde ca 2200kr. Bonus ca 0,4%

Överlag ges en återbäring på ca 0,5-1%. Men det kan variera.

 • Fler poäng på samarbetspartners

Om resan bokas via Amarican Express Travel ges dubbla poäng. Det gäller vid bokning av resor, hotell, upplevelser och hyrbil.

 • Reseförsäkring

Bland de reseförsäkringsdelar som ingår i reseförsäkringen finns; Medicinsk assistans och omkostnader, Avbokning, Förkortad resa, Förlust av ägodelar, Förseningsskydd, Personskada och Juridisk assistans.

 • Tillgång till lounamerican express loungeger

Kortet ger tillgång (tilläggsavgift på 50kr) till Menzies lounger på Arlanda och Landvetter.

I kortet ingår även gratis access till lounger på över 850 flygplatser. Detta upp till fyra gånger per år.

 • Hotell- och hyrbilsrabatt

Boka nätterna via The Hotell Collection och få fördelar om minst två nätter bokas i rad. Exempelvis 75USD att använda på hotellet.

Vid bilhyra från Hertz fås 10% rabatt.

 • Preferred Golf

Ett medlemskap i Preferred Golf Club ingår. Detta ger tillgång till Stay & Play på 80 lyxiga golfbanor över hela världen.

 • american express reseförsäkringGlobal Assist

Behöver du hjälp med något speciellt under resan? Ring Global Assist. Här kan du få personlig rådgivning, hjälp med att hitta läkare/advokat eller hjälp med att få kontakt med landets ambassad. Global Assist hjälper till när det behövs med kunskap, råd och information. Detta på just ditt språk.

Denna punkt skiljer mot kortet American Express Green där support enbart ges på engelska.

 • Förhandsbiljetter

Genom att American Express har samarbete med både Ticnet och AXS kan de erbjuda biljetter till evenemang innan dessa släpps offentligt. Gällande evenemang går att se på hemsidan.

 • american express restaurangRestaurangförmåner

Få 20% rabatt på maten, en flaska vin eller en gratis förrätt. Det är vad som bjuds på några av de lyxiga restauranger som American Express samarbetar med och vad som ges om notan betalas med kortet.

 • Stop Service

StopService ingår i kortavgiften (kostar extra för de med kortet Green). Med ett enda samtal kan du spärra ID-kort, Pass, Telefoner m.m. En smidig service som inte minst uppskattas om man är på resan och plånboken blir stulen.

Gällande bonusar och förmåner får American Express Gold mycket bra betyg. Detta med tanke på de förmåner som ges inom resebranschen. De som vill ännu bättre förmåner behöver välja ett kort med Concierge service – men då kostar kortet betydligt mer.

9/10

American Express Gold passar för dig som…

American Express Gold passar för dig som är beredd att betala lite extra – för att få mycket extra. Betalkortet kostar 1500kr vilket i sammanhanget är ovanligt högt. Men då ges också en rad olika reseförmåner. För de som reser mycket kan kortet var guld värt.

Innan resan (även under resan) ges poäng på allt som köps med kortet. Poäng som kan göra resan billigare. På resan ges sedan säkerhet med reseförsäkring, StopService och Global Assist. En stor fördel är även att man får tillgång till flygplatslounger och har rabatt på både hotell och hyrbilar.

För de som vill ha ett betalkort med stort fokus på reseförmåner är Gold absolut ett av de starka alternativen.

Slutbetyg: 8

Teckna American Express Gold
Sammanfattning

Sammanfattning

American Express karaktäriseras främst av att det inte finns någon ränta på kortet. En klar fördel för kortägaren. Utöver det har kortet både bonus på alla inköp samt många olika fördelar för de som reser mycket. Främst de som reser mycket och tycker om att spela golf, bo på hotell eller äta mat – på ställen som är lite lyxigare.

Ett bra resekreditkort med många fördelar. Det som saknas för att det ska få full poäng är två saker. Det ena är att uttagsavgiften måste sänkas och det andra är att det saknas Concierge Service. De som vill ha mer service bör istället välja Platinum.