Nordea Credit

 • Reseförsäkringar och shoppingförsäkringar
 • Emergency Service
 • Rabatter och erbjudanden
 • Betyg 6/10
Till Nordea Credit

Nordea har flera olika kreditkort där Credit är den som står lägst ner gällande betyg. Det är ett allmänt kreditkort utan någon bonusfunktion. Dess fördel ligger i att det både har shoppingförsäkringar och reseförsäkringar. Men det räcker inte i jämförelse med andra kreditkort i samma kategori. Kortet får därmed ett slätstruket medelbetyg.

Ska ett kreditkort från Nordea väljas är Gold bättre. Kortet ger mer fördelar, är gratis för förmånskunder och ger exempelvis tillgång till flygplatslounger.

Jämför alltså detta kort mot Nordea MasterCard Gold

Kortet marknadsförs idag under namnet ”Nordea Credit”. Det är däremot många som fortfarande kallar kreditkortet just för ”Nordea Silver”.

Ränta och räntefria dagar

Räntefria dagar

55 Dagar

Ränta

12,55%

Effektiv ränta 15,52% eller 17,76% beroende på om man är förmånskund eller inte

Medelränta med andra ord

3/5

Avgifter

Årsavgift:

320kr. Förmånskund betalar 160kr.

Förmånskunder bör däremot välja Gold som är gratis

Uttagsavgift

2% men minst 40kr

Uttagsavgift i utlandet

2% men minst 40kr. Valutapåslag tillkommer på 1,55%

3/5

Att kortet främst är till för kunder hos Nordea visar sig i årsavgiften. De premierar förmånskunder (som har flera tjänster i banken) vilka betalar halva priset. Ska kortet jämföras mot andra kreditkort med liknande årskostnad (över 300kr) får kortet relativt svagt betyg.

Dess systerkort Nordea Gold är även gratis för förmånskunder – men ger mer fördelar.

Kredit och korttyp

Korttyp:   MasterCard

Kredit:  5.000-50.000kr

Relativt låg kreditgräns i förhållande till många andra kreditkort. Däremot klarar sig många på denna nivå.

4/5

Ansök om Nordea Credit

Bonusar och förmåner

 • Rabatt på drivmedel

Vid tankning hos Preem ges 15öre i rabatt. Det gäller enbart på bemannade stationer.  Det ska tilläggas att detta är en rabatt som vem som helst kan få (utan detta kreditkort). Det räcker med att man bli medlem i Preems rabattsystem.

 • nordea silver pricelessMasterCard Priceless

Med kortet (i likhet med alla kort från MasterCard) ges tillgång till MasterCard Priceless. Ett program som MasterCard skapat tillsammans med en rad samarbetspartners. Det är rabatter och olika unika erbjudanden som gäller i stora städer över hela världen. I Sverige gäller dessa fördelar enbart i Stockholm.

 • Reseförsäkring

Om minst halva resan betalas med kreditkortet ingår en reseförsäkring. De delar som försäkringen består av är; Avbeställningsskydd, Bagageförsening, Transportmedelsförsäkring, Självriskreducering, Självrisk på hyrbil och Olycksfallsförsäkring.

Utöver detta ingår även självriskeliminering på bilförsäkringen vid assistans. Men för att denna försäkring ska vara aktiv krävs det att 20nordea gold apollo liter drivmedel har tankats inom 60 dagar. Detta ska då vara betalt med kortet.

 • Två shoppingförsäkringar

Vid inköp av hemelektronik eller vitvaror ingår en allriskförsäkring. Den är helt utan självrisk och kan ersätta skador på varorna i tre år efter inköpsdatum. Försäkringen kan jämföras med ”drulleförsäkring” inom hemförsäkringen. Men med skillnaden att ingen självrisk behöver betalas och maxersättning är lägre.

Om köp sker via internet och varan inte blir levererad kan försäkringen leveransförsäkring utnyttjas. Varor upp till ett värde av 25.000kr täcks av försäkringen.  Det första man bör göra, vid utebliven leverans, är att kontakta företag där varan beställts. Om de inte skickar ut en ny gratis vara kan denna försäkring utnyttjas. Den kan även gälla om leverans sker men varan är trasig.

 • Billigare hotellnätter hos Best Western

Mellan söndagar och torsdagar ges alltid 10% rabatt när en, eller flera, hotellnätter bokas hos hotellkedjan Best Western. Betalning måste då ske med kortet.

Ännu större rabatt ges om övernattning sker på fredag eller lördag. I detta fall ges 20% rabatt.

Kom ihåg att bokning då måste ske via en specifik sida hos Best Western och att en bokningskod ska uppges vid bokningen. Koden hittas på Nordeas hemsida.

 • Emergency Service

Om kortet tappas bort eller stjäls utomlands kan Emergeny Service kontaktas. De hjälper till så att du får tillgång till pengar igen. Tjänsten är gratis och ingår i kortet. Däremot kostar det 500kr per gång som tjänsten utnyttjas. En tjänst som är helt gratis hos flera andra aktörer.

 • nordea silver interfloraRabatter hos Interflora

Med kortet ges rabatt hos Interflora (15%) när blommogram skickas via deras hemsida. Rabatten är då 15%. Även vid denna bokning ges rabatten om kortet används vid betalning och en kod anges i kassan. Gällande kod hittas på Nordeas hemsida.

Kortet har ett flertal fördelar och rabatter. Men jämför gärna kortet med Nordea MasterCard Gold. Ett kort som får betydligt bättre betyg då det har fler fördelar, lägre ränta och är gratis för förmånskunder.

6/10

Nordea Credit passar dig som:

Nordea Credit passar dig som har Nordea som bank. Fördelen ligger då i att man har hela privatekonomin på en och samma bank vilket skapar en tydlig överblick. Det kan även vara ett kort för de som vill ha tillgång till tjänsten Emergency Service till en låg kostnad. Detta är nämligen en tjänst som inte är speciellt vanlig inom kreditkort.

Kortet kan även rekommenderas för de som vill ha en lång allriskförsäkring på hemelektronik och vitvaror. Det finns flera kreditkort med liknande försäkring men då gäller den ofta bara några månader. Här gäller försäkringen i flera år vilket är en klar fördel.

De som vill ha fler förmåner, mer bonus och bättre rabatter rekommenderas istället Nordea Gold. Det kortet kostar visserligen någon hundralapp mer men ger betydligt mer för pengarna.

Slutbetyg 6/10

 

Sammanfattning

Sammanfattning

Nordea har ett flertal olika kredit och det är tydlig skillnad på dessa. Credit har mindre fördelar mot Guld. Detta trots att kortet är dyrare för förmånskunder. Som förmånskund är Guld en klar rekommendation. Men även för de som prioriterar ett kort med fler erbjudanden och bättre resefördelar. Credit är ett allmänt kreditkort, utan bonus. Det ger därmed ett medelbetyg.