Nordea Gold

 • Erbjudanden inom rese, shopping och nöje
 • Låg ränta (under 10%)
 • Både rese- och shoppingförsäkringar
 • Betyg 8/10
Till Nordea Gold

Nordea MasterCard Gold är ett gratis kreditkort från Nordea (Förutsatt att man är förmånskund). I annat fall kostar det 470kr.  Kortets fördelar ligger i ett brett utbud av försäkringar med både reseförsäkring och två shoppingförsäkringar. Nackdelen är att kortet inte har någon bonusfunktion.

Ränta och räntefria dagar

Räntefria dagar

55 Dagar

Ränta

8,55%

Ett av de få kreditkort med en ränta under 10%. Ger pluspoäng till kortet. Den effektiva ränta när en kredit utnyttjas på 10.000kr under 12 månader är däremot 12,10% vilket till stor del beror på årsavgiften. De som inte betalar årsavgift (förmånskunder) får effektiv ränta under 10% vilket är mycket bra.

När fakturan kommer behöver minst 5% av fakturabeloppet betalas. Om man väljer att inte betala hela fakturabeloppet tillkommer räntan på det belopp som skjuts upp för betalning på kommande månader.

5/5

Avgifter

Årsavgift:

470kr (Kostnadsfritt för förmånskunder)

Uttagsavgift

2% men minst 40kr

Uttagsavgift i utlandet

2% men minst 40kr plus valutapåslag med 1,55%

Att ta ut minst 40kr vid uttag gör att Nordea MasterCard Gold kommer bland de sämre kreditkorten i denna kategori. Detta även om det bara skiljer på 5kr ner till den nivå som många andra kreditkort har.

2/5

Ansök om Nordea Gold

Kredit och korttyp

Korttyp:   MasterCard

Kredit : 100.000kr

Fördelar med MasterCard:

 • Går att använda på miljoner inköpsställen över hela jorden
 • Har kontaktlös betalning. Det betyder att kortet bara behöver hållas upp mot kortläsaren för att köpet ska registreras. Därmed skapas en mycket snabb och enkel betalning.

5/5

nordea gold förmånerBonus och fördelar

 • Shoppingförsäkringar

Allriskförsäkring som gäller i fem år för hushållsmaskiner och elektronik. Försäkringen gäller enbart om kortägaren har kvar kortet när skadan sker. Inköpspriset måste vara över 2000kr och hela inköpet måste ske med kortet.

Leveransförsäkring ersätter vid skada på produkter som köps över internet och som skadats under frakten. Ersättning kan även ges om varan inte fås av leverantören. Detta upp till 25.000kr.

 • Reseförsäkringar

Likt nästan alla kreditkort ingår det även i detta kort en reseförsäkring. De delar som ingår är: Avbeställningsskydd, Bagageförsening, Transportmedelsförsening, Självriskreducering, Självrisk på hyrbil, Bärgning samt Olycksfall.

Utöver det ingår Självriskskydd vid Bilbärgning/Assistans. Det betyder att kortets försäkring betalar självrisken på bilförsäkringen om bilen behöver bärgning eller assistans.

nordea gold apollo

 • nordea gold best westernErbjudanden från samarbetspartners

Exempel som nämns nedan är tagna från 2017. De kan ändrats sedan dess men ska ses som exempel på rabatter som ofta förekommer på kortet.

Shopping – 15% på Interflora, 16% hos Kala och 50% hos Tailor Store är exempel på shoppingerbjudanden. Kom ihåg att köpet kan behöva ske från en speciell kampanjsida eller att en kod måste uppges. Fullständig information ges på Nordeas hemsida.

Rese – Lägre pris på Birka Cruises, 800kr rabatt på utvalda resor hos Apollo, 20% rabatt hos Best Western och 15öre/litern rabatt på bemannade Preem-stationer.

Nöje – Alltid 15% på upplevelsepresenter via Great Days. Utöver det tidsbegränsade erbjudanden.

Då kreditkortet är gratis för förmånskunder hos Nordea finns stora fördelar att teckna kortet för dessa kunder. Utan kostnad får man därmed en rad rabatter (se ovan). Ska upplevelsepresenter köpas hos Great Days är det alltså lätt att spara flera hundra vid varje inköp.

Priceless Stockholm – Nordea Gold ges ut i samarbete med MasterCard och därmed får kortägaren även tillgång till MasterCards rabattprogram MasterCard Priceless. Det är rabatter som erbjuds över hela världen. I Sverige är det i Stockholm som dessa rabatterbjudanen kan användas. Se mer om Priceless.

 • nordea gold loungerTillgång till lounger

Med Nordea Gold ges tillträde till Menzies lounger (Arlanda) där det finns frukost, Wifi och tidningar.

Ingen bonus men både rese- och shoppingförsäkringar. Både rabatter, erbjudanden och tillgång till lounger.

 • Emergency Service

Tjänsten ingår gratis men kostar 500kr när den används. Om man blir bestulen eller tappar bort sitt kort utomlands kan det bli riktigt svårt att få tillgång till pengar. Genom att ringa Emergency Service hjälper de till med att ge nya förutsättningar.

8/10

Tillägg

 • Falck Secure Spärrservice

En tilläggstjänst som går att koppla till kreditkort hos Nordea är ”Falck Secure Spärrservice”. Priset är 297kr per år vilket kan jämföras med ordinariepris på 347kr.

Med denna spärrservice kan man spärra mobiltelefoner, pass, ID-kort och kreditkort med ett enda samtal. Ring dygnet runt till Spärrservice och de sköter kontakten med exempelvis telefonbolaget. En smidig service som verkligen uppskattas den dagen plånboken plötsligt är borta.

Nordea Gold passar dig som…

Nordea Gold passar bland annat dig som är kund hos Nordea sedan tidigare. För många är det viktigt att ha hela sin privatekonomi på samma bank och de som har andra banktjänster hos Nordea kan därmed med fördel även teckna bankens kreditkort.

Kortet kan även rekommenderas till de som vill ha ett allmänt kreditkort med fördelar både inom shopping och resor. Det finns bättre resekreditkort och bättre shoppingkort. Men det är få kort som ger så bra förmåner inom bägge dessa kategorier. Inte bäst på någon punkt – men hög kvalité på många punkter.

Inom shopping ges Allriskförsäkring och Leveransförsäkring. Utöver det rabatter hos en rad olika butiker så som Interflora och Tailor Store.

Inom rese ges reseförsäkring, Emergency Service, tillgång till lounger samt en rad rabatter ex, på Great Days, Birka Cruises och Apollo.

Slutbetyg 8/10

Ansök om Nordea Gold
Sammanfattning

Sammanfattning

Nordea Gold är kreditkortet för de som främst söker ett kort med många försäkringar. Här finns reseförsäkring och två shoppingförsäkringar. Utöver det har de ett brett utbud av samarbetspartners som ger rejäla rabatter. Väger dessa rabatter och fördelar upp att kortet inte har någon bonusfunktion? Allt beror på köpmönstret hos kortägaren och vad man prioriterar. Som alltid bör man se på hur kortet kommer att användas och hur man värderar de olika fördelarna.  Ett av de bättre kreditkorten, av de som inte har bonus, är det i alla fall.