Nordea Gold

 • Erbjudanden inom rese, shopping och nöje
 • Låg ränta (under 10%)
 • Både rese- och shoppingförsäkringar
 • Betyg 8/10
Till Nordea Gold

Nordea MasterCard Gold är ett gratis kreditkort från Nordea, förutsatt att man är förmånskund. I annat fall kostar det 470kr. Fördelarna i Nordeas guldkort ligger i ett brett utbud av försäkringar, där både reseförsäkring och två shoppingförsäkringar ingår. Nackdelen är att kortet inte har någon bonusfunktion.

Jämför Nordea MasterCard med andra kreditkort via tabellen nedan.

Ränta och räntefria dagar

Räntefria dagar

55 Dagar

Ränta

9,05 procent

Nordea Gold har en ränta på under 10 procent, vilket få andra kreditkort på marknaden kan matcha. Detta ger ett stort pluspoäng till kortet. Den effektiva räntan när en kredit utnyttjas på 20 000 kr under 12 månader är från 9,43 procent. De som inte betalar årsavgift (förmånskunder) får effektiv ränta under 10 procent vilket är att betrakta som mycket förmånligt.

När fakturan kommer behöver man betala in minst 5 procent av fakturabeloppet, och minst 150 kr. Detta gör att man kan delbetala helt i egen takt. Om man väljer att inte betala hela fakturabeloppet direkt tillkommer räntan på det belopp som skjuts upp för betalning på kommande månader.

Betyg: 5/5

Avgifter

Årsavgift:

470 kr (Kostnadsfritt för förmånskunder). Pluskunder betalar 352,50 kr.

Uttagsavgift

2 procent men minst 40 kr.

Uttagsavgift i utlandet

2 procent men minst 40 kr plus valutapåslag med 1,55 procent.

Att de tar 2 procent, eller minst 40 kr, vid uttag gör att Nordea MasterCard Gold hamnar bland de sämre kreditkorten i denna kategori. Detta även om det bara skiljer på 5-10 kr ner till den nivå som många andra kreditkort har.

Valutapåslaget om 1,55 procent är varken att klassa som bra eller dåligt. Denna procentsats är ganska normal på kreditkortsmarknaden.

Som brukligt tillkommer även en avgift för pappersfakturan, som skickas varje månad runt den 5:e och redovisar de köp man gjort under den tidigare månaden. Detta kan man dock undvika genom att använda sig av e-faktura. Det är därtill enkelt att hålla koll på sina betalningar via Nordeas internet- eller mobilbank.

Betyg: 2/5

Kredit och korttyp

Korttyp:   MasterCard

Kredit: 100 000 kr

Fördelar med MasterCard:

 • Går att använda på miljoner inköpsställen över hela jorden.
 • Har kontaktlös betalning. Det betyder att kortet bara behöver hållas upp mot kortläsaren för att köpet ska registreras. Därmed skapas en mycket snabb och enkel betalning.

Betyg: 5/5

nordea gold förmåner

Förmåner med Nordea MasterCard Gold

Shoppingförsäkring

I den shoppingförsäkring som erbjuds av Nordea Gold ingår en allriskförsäkring som gäller i fem år för hushållsmaskiner och elektronik. Försäkringen gäller enbart om kortägaren har kvar kortet när skadan sker. Inköpspriset måste vara över 2 000 kr och hela inköpet måste ske med kortet.

Nordeas guldkort erbjuder även leveransförsäkring ersätter vid skada på produkter som köps över internet och som skadats under frakten. Ersättning kan även ges om varan inte fås av leverantören. Detta upp till 25 000 kr.

Därtill ingår självrisk vid bilbärgning som ersätter självrisken för bilförsäkringen om bärgning tvingas utföras.

Reseförsäkring

Likt nästan alla kreditkort på marknaden ingår det en reseförsäkring i Nordea Gold. De delar som ingår är:

 • Avbeställningsskydd
 • Bagageförsening
 • Transportmedelsförsening
 • Självriskreducering
 • Självrisk på hyrbil
 • Hole-in-One
 • Bärgning
 • Olycksfall

På utlandsresan är även Emergency Service en smidig tjänst. Blir kortet stulet eller kommer bort kan banken hjälpa dig med upp till 20 000 kr som kan kvitteras ut via annan bank.

Förmåner från samarbetspartners

Via hemsidan kan du se aktuella rabatterbjudanden från samarbetspartners till Nordea. Bland de nuvarande kan vi passa på att nämna:

 • Nextory – obegränsad tillgång till ljudböcker
 • Hertz – rabatt på hyrbilar
 • Preem – rabatt per tankad liter drivmedel

Därtill får man som innehavare av detta guldkort möjlighet att registrera sig till programmet Priceless Stockholm, som erbjuder rabatter på restaurangbesök, shopping, konsert- och sportbiljetter.

Tillgång till lounger

I de förmåner som erbjuds i Nordea Gold ingår tillträde till Menzies lounger där det bjuds på frukost, Wi-Fi och tidningar. Loungerna finns på Arlanda (terminal 2 och 5) samt Landvetter.

Den ordinarie kostnaden för att äntra loungerna är 300–350 kronor, beroende på lounge, men med Nordea MasterCard Gold kostar det endast 160–180 kronor per besök – för både dig själv och medföljande gäster. För barn under 12 år är det gratis.

Cashback med Nordeas guldkort

Man får även möjlighet att ansluta sitt Nordea guldkort till lojalitetsprogrammet Meniga Rewards och få individuellt anpassade rabatter och återbäring hos utvalda butiker. För att komma i gång krävs endast att man loggar in i mobilbanken, ger sitt samtycke och väljer vilka kort man vill ansluta.

Betyg: 8/10

Nordea Gold passar dig som…

Nordea Gold passar främst dig som är kund hos Nordea sedan tidigare. För många är det viktigt att ha hela sin privatekonomi på samma bank och de som har andra banktjänster hos Nordea kan därmed med fördel även teckna bankens kreditkort. Dessutom är det gratis för premiumkunder.

Är du tidigare kund hos Nordea vet du säkerligen om att deras kundtjänst är i högsta klass, vilket är bra om det skulle dyka upp frågor gällande kreditkortet.

Nordeas guldkort kan även rekommenderas till de som vill ha ett allmänt kreditkort med fördelar både inom shopping och resor. Shopping- och reseförsäkringen i Nordea Gold är förmånliga, men det finns bättre resekreditkort och bättre shoppingkort. Det är dock få kort som ger så bra förmåner inom bägge dessa kategorier. Kortet är inte bäst på någon punkt – men bra på många.

Inom shopping erbjuder kortet allriskförsäkring och leveransförsäkring. Utöver det finns även rabatter hos en rad olika butiker.

Slutbetyg: 8/10

Ansök om Nordea Gold
Sammanfattning

Sammanfattning

Nordeas guldkort är kreditkortet för de som främst söker ett kort med många försäkringar. I Nordea Gold finns reseförsäkring och två shoppingförsäkringar. Utöver det har de ett brett utbud av samarbetspartners som ger rejäla rabatter.

Väger dessa rabatter och fördelar upp att kortet inte har någon bonusfunktion? Allt beror på köpmönstret hos kortägaren och vad man prioriterar. Som alltid bör man se på hur kortet kommer att användas och hur man värderar de olika fördelarna.  Ett av de bättre kreditkorten, av de som inte har bonus, är det i alla fall.