SEB MasterCard

 • Reseförsäkring & Shoppingförsäkring
 • Låg ränta
 • Betalskydd som tillval
 • 7/10
Till SEB MasterCard

seb smårutaSEB MasterCard är ett klassiskt kreditkort från storbanken SEB. Fördelen med kortet är dess låga ränta på ca 10% samt att den både har shopping- och reseförsäkringar. Däremot har kortet inte något bonussystem och relativt få rabatter i jämförelse med många andra kreditkort.

Storbanker får ofta kritik för att de inte kan konkurrera med nischbankerna gällande exempelvis sparränta och smala banktjänster. I detta fall är det lätt att hålla med.

Ränta och räntefria dagar

Räntefria dagar

60 Dagar

Bland de bättre kreditkorten gällande räntefria dagar. Mycket bra.

Ränta

10,68%

Klart godkänt då ”medelränta” är på ca 15%. Då det inte heller tillkommer några avi- eller administrationskostnader blir även den effektiva räntan mycket låg.

Om en kredit utnyttjas på 20 000 kr under ett år blir den effektiva räntan 11,90 % vilket även visar på kortets styrka gällande räntenivån.

Varje faktura ska betalas till minst 5% av utnyttjad kredit. Det är när inte hela fakturabeloppet betalas som räntekostnad uppkommer. I detta fall sparas resterande skuld till kommande månader.

5/5

seb mastercard ansökAvgifter

Årsavgift:

295 kr

Uttagsavgift

35 kr

Uttagsavgift i utlandet

35 kr. Valutapåslag tillkommer på 1,65%.

3/5

Kredit och korttyp

Korttyp: Mastercard

Kredit:  150 000 kr

Väl tilltagen krediten ger extra plus i kanten.

5/5

Ansök om SEB MasterCard

Bonusar och fördelar

 • seb mastercard bildKöpskydd i 90 Dagar

En försäkring som ofta kallas för ”allrisk”. Skulle den inköpta varan bli stulen, gå sönder genom olycka eller brinna upp kan försäkringen ge ersättning för hela summan.

 • Prisskydd i 90 Dagar

Sluta oroa dig för att betala för mycket. Om en vara köps in och du inom 90 dagar hittar samma vara till ett lägre pris ersätter denna försäkring mellanskillnaden. Det finns däremot begränsning för att inköpet måste vara genomfört i Sverige och att priset på varan ska uppgå till en viss summa.

 • 1 års extra garanti på vitvaror

Utöver den garanti som ingår när vitvaror köps ingår ett extra års garanti med detta kort. Detta är alltså en garanti som gäller utöver den garanti som följer med vid köp av produkten.  Däremot finns begränsning att total tid som garanti gäller är tre år. Om återförsäljare ger tre års garanti ges alltså inte någon tilläggsgaranti med kortet.

 • Reseförsäkring

Om resan betalas till minst 75% med kreditkortet ingår en kompletterande reseförsäkring. Det är därmed en utökad reseförsäkring utöver den som ingår i hemförsäkringen. De delar som försäkringen består av är bland annat: Avbeställningsskydd, Försenad avgång och Försenat bagage.

Försäkringen gäller för kortägaren, dess maka/make, sambo och hemmaboende barn (upp till 23 år). Detta gäller oavsett om resan sker tillsammans eller på egen hand.

 • Mastercard Priceless

MasterCard Priceless är ett program av rabatter och erbjudanden som MasterCard erbjuder alla sina kortägare. Rabatterna hittas på dess hemsida och gäller i större städer runt om i hela världen. I Sverige är det därmed enbart i Stockholm som dessa erbjudanden går att hitta.

 • Unika rabatter och erbjudanden

SEB har samarbete med ett par butiker och tjänsteföretag. Det handlar däremot bara om 3-4 erbjudanden.

6/10

Tillägg

 • Betalskydd

Den som har, eller tecknar, SEB MasterCard kan teckna betalskydd. Detta är ett försäkringstillägg till kreditkortet som ger en trygghet mot att behöva stå med hög kreditskuld och ingen möjlighet att betala tillbaka denna. Vid arbetslöshet, svår sjukdom, arbetsoförmåga eller dödsfall kan försäkringen betala ut pengar. Det är alltså en försäkring som aktiveras i det fall som inkomsten kraftigt minskar av någon av dessa orsaker.

SEB kreditkort passar dig som…

SEB kreditkort passar dig som redan är kund hos SEB och därmed vill ha alla banktjänster i en och samma bank. Fördelen ligger att man lätt får överblick över samtliga banktjänster. Kortet kan även rekommenderas till de som söker efter ett kreditkort med låg ränta. Räntan på kortet är 10,68% och det är få kreditkort som har en ränta vid 10%-nivån.

Visserligen har kortet fördelar i de shoppingrelaterade försäkringar som erbjuds. Men de som vill ha många försäkringar bör istället välja Marginalen Gold som är ett tydligare försäkringskreditkort.

Slutbetyg: 7

Ansök om SEB MasterCard
Sammanfattning

Sammanfattning

SEB MasterCard har ett par fördelar. Det är en låg ränta, man kan välja till betalskydd och det ingår både reseförsäkringar och shoppingförsäkringar. Men kortet saknar bonus vilket det ändå gör det dyrare att ha än kreditkort som har bonusfunktioner.

Det är bra med flera olika försäkringar men det blir helt enkelt mer flexibelt och lönsammare att välja ett kort med bonus alternativt ett kort som har specialiserat sig på enbart rese- eller shopping. Detta är ett allmänt kreditkort som inte ger tillräckligt mycket tillbaka till kunderna. I alla fall inte i jämförelse med dess konkurrenter.