Kronans värde sjunker

Svenska kronan har inte varit lägre sen runt år 2000 rapporterar DI i en artikel.

Kronan tappade 5 procent på sju dagar, en vecka vilket är ett enormt ras. Dessvärre ser inte experterna ett slut på nedgången i närtid.

Kronans fall – Vad innebär det för dig som konsument?

De tre sakerna som påverkas mest för dig som konsument är:

  1. Matpriser som stiger, köp mat producerad i Sverige.
  2. Dyrare semester, se över din resa, priser, försäkringar och kort att handla med utomlands.
  3. Problem för importerande företag, driver priserna uppåt i Sverige.

En svagare krona

Den svenska kronan blir allt svagare och en euro kostar idag närmaren 10,75 kronor. Det var nästan 9 år sedan euron kostade så mycket. Kronan har också fallit senaste åren mot den annars så svaga dollarn och det brittiska pundet.
Som ni ser i diagrammet så har kostnaden för 1 euro stigit med mer än 20% de senaste 5 åren och vi kan se en rejäl ökning i priset för en euro det senaste halvåret. Det är när priset för att köpa andra valutor stiger som vi säger att den svenska kronan blir svagare.

Kronan lägsta mot Euro sen år 2000

Bilden är tagen från Avanza 2020-03-19

Riksbankens mål

Riksbanken har som mål att inflationen (prisökningstakten) ska hållas kring 2 procent. Eftersom vi har haft en låg inflation i Sverige under många år så har Riksbanken sänkt räntan ända ner till minusränta vilket också gör det ointressant för andra länder och investerare att sätta av pengar på svenska bankkonton och därmed har kronan blivit allt svagare, färre köper svenska kronan än tidigare.

Högre matpriser

Vad betyder den här penningpolitiska pingpongen för oss människor i vardagen?
En svag krona betyder tyvärr allt högre matpriser eftersom priserna på livsmedel som vi köper i andra länder blir dyrare när vår valuta minskar i värde.
Under de två första månaderna 2018 steg priserna på livsmedel i den svenska dagligvaruhandeln med 2,2 procent, jämfört med samma period förra året. 

Dyrare på semestern

Ytterligare en sak som påverkas är att det blir dyrare med utlandssemester eftersom vi då måste köpa andra valutor, framför allt Euro för den som semestrar i Europa. Eftersom det är själva valutan som blivit dyrare att köpa så innebär det att, även om flygresan inte kostar mer, så kostar hotellet mer, mat kostar mer, nöjen och allt annat du köper när du är på semestern blir dyrare än förra sommaren. 

Vad är fördelarna?

Många stora Svenska företaget säljer stora delar av sina produkter på export till andra länder och om de för 5 år sedan fick 100 Euro för en produkt och det blev 85 kr i kassan så ger samma produkt idag 107,50 kr. De stora börsbolagens vinster beräknas bli 10 procent högre i år än förra året och en svag krona är en av faktorerna som spär på vinsterna.

Det här är främst en fördel för de som äger mycket aktier i stora svenska börsbolag men det regnar också ner på oss vanliga småsparare i form av pensionssparandet och eventuellt privat sparande som får ta del av de här vinsterna. Arbetar du på ett stort tillverkande företag i Sverige idag så är utsikterna ganska goda att få behålla jobbet under ett par år till tack vare att vinsterna ökar.

Vad du kan göra

När vår svenska krona står låt i kurs mot världens stora valutor så påverkar det oss på ett antal olika sätt. Här kommer tre tips om vad du kan göra för att ta hand om din privatekonomi.

Semestra i Sverige
Oavsett värdet på den svenska kronan så är det bara ett pris i jämförelse med andra valutor. Res till Gotland eller varför inte Småland och njut av den svenska sommaren så sitter du säker från valutarallyn. 

Köpa närproducerad mat

Matpriserna höjs på importerad mat för att kronan blir svagare men det påverkar inte mat som är producerad lokalt i ditt närområde. Även om närproducerad mat generellt kan vara dyrare at köpa så kanske den idag har fått rimliga priser jämfört med importerad gurka eller äpplen.

Oroa dig inte.
Valutor stiger och sjunker mot varandra hela tiden och det enda vi kan göra är att sitta på läktaren och titta på. Det är framför allt de stora företagen som påverkas av de här förändringarna. För 7-8 år sedan var det Brittiska Pundet väldigt billigt jämfört med kronan och du kunde köpa saker från England för ett lågt pris. Idag är situationen den omvända. Vem vet, kanske svänger pendeln snart igen.