Lån utan UC – detta bör du veta

Det finns många som pratar om lån utan UC. Men vad betyder det, och är det ens möjligt? Samt, vad behöver du tänka på när du lånar utan UC? Ta några minuter att sätta dig in i vad du behöver tänka på när du känner att du behöver låna pengar. För den som är i ekonomisk knipa, och för den som vill undvika att hamna i en sådan, är det alltid bra att bli välinformerad innan det är dags för ett beslut. 

Vad det betyder att låna utan UC

Låt oss börja från början. UC står för Upplysningscentralen. Det är ett av Sveriges största affärs- och kreditupplysningsföretag, och är kanske mest kända för att de samlar och levererar relevant information till banker, företag och privatpersoner. Information som gör att det är säkrare för alla att låna ut pengar, samt att ta ett lån. 

När du har fått en anmärkning hos UC kan alla långivare som använder sig utav tjänsten se att du har misslyckats med en återbetalning förut. De kan också se hur många lån du har tagit, och ansökt om. Det betyder att de kanske inte är lika villiga att ge dig ett nytt lån, hur mycket du än önskar det. Men är det möjligt att då ta ett lån utan UC, i stället? 

Är det möjligt att låna utan UC? 

Ja, det är möjligt att låna utan kreditupplysning från Upplysningscentralen. Det är dock inte möjligt att låna helt utan någon kreditupplysning alls. Enligt konsumentkreditlagen måste en kreditupplysning alltid genomföras, eftersom det är ett skydd för dig som konsument så att du inte tar ett lån som du inte har råd att betala tillbaka. Men den kan genomföras av ett företag som inte registrerar information på samma sätt som UC. Det många vill undvika är att få många registrerade kreditupplysningar eftersom det kan leda till att kreditgivare drar öronen åt sig. 

Ibland vill man ta ett lån utan UC eftersom man inte blivit beviljad ett lån av ett låneföretag som jobbar med UC. Det kan vara en så enkel sak som att ansökt om för många lån, krediter eller fakturaköp under en för kort tid, helt enkelt. Informationen lagras hos UC under 12 månader. Det finns då andra kreditupplysningsföretag som inte jobbar på samma sätt som UC, och sedan finns det låneföretag som av olika anledning hellre jobbar med dessa kreditupplysningsföretag i stället för UC. 

Låt oss nu titta på två frågor angående att låna utan UC: 

  • Vad är för- och nackdelarna med ett lån utan UC? 
  • Vad behöver du tänka på när du lånar utan UC? 

 Vad är för- och nackdelarna med ett lån utan UC? 

Det kan verka lockande med ett lån utan UC som annonseras som att det är snabbare, men sanningen är att det inte nödvändigtvis är ett snabbare lån än andra. Däremot, om du har en betalningsanmärkning sedan förut som du är rädd kommer ge dig ett avslag, så kan ett lån utan UC vara ett alternativ. Men det förutsätter också att långivaren har en policy som tillåter dem att låna ut till någon som har en betalningsanmärkning. 

Något som du också bör vara medveten om är att det kan vara dyrare att låna utan UC. Det vill säga, mindre summor till högre ränta. Dessa lån, även kallade högkostnadskrediter, har även mycket kortare löptider, vilket innebär att du som låntagare måste kunna betala tillbaka lånet inom den satta tidsramen. Vanligtvis handlar detta om 30 dagar upp till några månader, vilket skiljer sig från klassiska privat- eller bolån.  

Vad behöver du tänka på när du lånar utan UC? 

Som nämnt är det viktigt att du har en tydlig plan över hur du kommer att betala tillbaka lånet, eftersom räntorna tenderar vara höga, samtidigt som löptiderna är korta. Innan du ansöker om ett lån, se även till att läsa villkoren som gäller, samt vad den effektiva räntan kommer att vara, så att du är medveten om den faktiska kostnaden för lånet.