Media Markt får kritik för lån utan säkerhet

Oavsett storlek på lån som lånas ut i Sverige så måste kreditgivaren följa god kreditgivningssed och även göra en kreditprövning för att se om personen har möjlighet att betala tillbaka lånet.

Vill du ha ett kreditkort är det viktigt att använda sig av en pålitlig bank. I tabellen nedan kan du jämföra kreditkort hos några av Sveriges mest populära aktörer.

Kravet på god kreditgivningssed följs uppenbarligen inte av alla något som nu MediaMarkt får kritik för.

Tidningen Sydsvenskan avslöjade i början av december (2014) att ekonomiskt pressade personer har kunnat teckna sig för ett kreditkort hos elektronikvaruhuset. Detta för att få tillgång till krediten på 20.000kr och med en ränta på hela 15%.

En person som nämns är en flykting från Syrien som tagit sig till Sverige. För att kunna betala tillbaka pengar till de som hjälpt till med flykten gick flyktingen till MediaMarkt och lyckades där teckna ett kreditkort med en gräns på 20.000kr.

Det är flera som ser mycket kritiskt på detta.

Ulf Rydstedt (Konsumenternas Bank- och Finansbyrå) är en av de som inte anser att det gått rätt till. Han är skarp i sin kritik och påpekar att MediaMarkt ska fokusera på att sälja de produkter de har och inte låna ut pengar till människor som helt tydligt inte har möjlighet att betala tillbaka. Detta strider mot God Kreditgivningssed.

Skulle företaget ha genomfört en kreditupplysning borde de direkt sett att någon betalningsmöjlighet inte funnits. Eller som Rystedt säger ”Det borde signalerats rött”.

Jonatan Holst (presschef på Finansinspektionen) säger också till tidningen att det ”det inte låter bra” och lägger till att det kan bli något som inspektionen kommer att granska ytterligare.

Någon kommentar från MediaMarkt eller Nordea Finans (som har hand om finansieringen) lyckades tidningen inte få.

Källa: Svd.se