Economista – Ta makten över din ekonomi och få ett roligare liv

economista(Isabella Löwengrip & Pingis  Hadenius)

De flesta känner igen Isabella Löwengrip som en av Sveriges mest kända och etablerade bloggerskor. Hon har fått en rad utmärkelser genom åren för sin blogg och har över 100.000 som dagligen följer hennes tankar kring livet, mode och skönhet.

Men Isabella har även gett ut några böcker varav ”Economista” har fokus på privatekonomin.

Boken, likväl som hennes blogg, riktar sig i första hand mot tjejer vilket inte minst syns på en tidig frågeställning där författarna belyser att tjejer generellt har sämre kontroll över sin ekonomi än vad killar har i samma ålder. Detta samtidigt som utbildningsnivån är högre bland tjejer. Deras fokus mot tjejer märks även i vissa ordval och liknelser. I beskrivningen av boken jämför de exempelvis hur en fashionista bygger upp sin garderob med kläder och att en economista därmed bygger upp sin ekonomi för sitt liv.

Här bjuds det på konkreta råd gällande bland annat att finansiera studierna, maximera sina inkomster, shoppa långsiktigt och till och med välja rätt chef. Utöver finns även de klassiska råden som känns igen från de flesta böcker inom detta ämne som att ha en buffert, undvika sms-lån och inte teckna tilläggsförsäkringar som i många fall är onödiga.

Även om inte någon åldersgrupp nämns så upplevs Economista ha samma målgrupp som hennes blogg (och några år äldre). Det är tjejer i övre tonåren samt yngre kvinnor.

Författarna säger själva att deras mål med boken är att få ungdomar att se på ekonomi som något roligt och trendigt istället för jobbigt och tråkigt. Skulle de lyckas med detta skulle försäljningssiffran skjuta i höjden och en rad ekonomiska problem försvinna i samhället. För tuvärr är det allt för många som tar ekonomiska felsteg tidigt i livet och som de sedan får leva mer under alldeles för många år.

Boken fick även mycket bra recensioner när den släpptes 2013. Bland annat skriver nationalekonomen Robert Östling i en recension i SvD att BlondinBella är bättre på att ge privatekonomiska råd än vad nationalekonomer är och fortsätter med att hoppas på att minst några stycken av hennes tusentals läsare ska läsa boken. Detta eftersom det skulle lägga grunden till en betydligt stabilare ekonomi än vad många unga vuxna idag har.

Även positiva läsare

Hos Bokus hade 4 personer lämnat egna kortare recensioner på boken år 2016. Av dessa gavs betyget 5, 4, 4 och 3. Överlag mottogs alltså boken positivt av dess läsarkrets. En av recensenterna skriver ” jag kan varmt rekommendera boken. Nu ska det bli spännande att testa om även mina pengar kan växa utifrån alla goda råd.” Detta citat speglar målet med boken men även hur den ska användas. Det är en inspirerande bok som på ett enkelt och tydligt sätt kan förbättra privatekonomin.

En kritik som hittas är att boken allt för tydligt vänder sig till unga tjejer. Recensenten menar att innehållet är så pass bra att författaren borde breddat sin målgrupp. Alla exempel i boken är just fokuserade på tjejer i olika situationer. Det är därmed delvis lätt att hålla med om kritiken. Samtidigt kanske denna vinkel gör att unga tjejer tar till sig boken. För den information som presenteras kan hittas i en mängd ekonomiböcker -men det har aldrig tidigare presenterats på detta sätt. Kanske har Blondinbella hittat ett sätt att nå en målgrupp som verkligen behöver lyssna och ta till sig råden.

Den som gav sämst betyg (3/5) sammanfattar boken med ”Mycket känner man igen och känns som ”sunt förnuft” men väldigt intressant med kapitlet om fonder, aktier m.m. Helheten är bra!

Boken är utgiven av både bokförlaget Forum och Månpocket. Den finns både som fysisk bok och som e-bok för den som hellre läser den på datorn eller plattan.

Beställ här

Kort om Isabella Löwengrip

Isabella Löwengrip är främst känd under bloggarnamnet ”Blondinbella”. Detta beror på att hon startade bloggen blondinbella.se som fjortonåring och som fem år senare var Sveriges största privata blogg. Samma år blev hon utnämnd till ”Årets Affärsnätverkare”.

Tio år efter att bloggen startades hade hon 1 miljon läsare från ett flertal olika länder. Därmed var hon inte bara störst i Sverige utan även i hela Norden.

Det var alltså genom bloggandet som hon blev känd både för privatpersoner och företag. Detta har öppnat upp en rad dörrar vilket gjort att hon haft ett eget TV-program (i TV400), deltagit i Let´s Dance samt haft webbshow med Tyra Sjöstedt.

År 2013 testade hon på skådespeleri genom att vara rollfiguren Amanda i filmen Orion.

Idag driver Isabella fortfarande sin blogg men hon blir allt mer känd som företagare och entreprenör. Detta genom koncernbolaget Löwengrip Invest som bland annat investerar i olika internettjänster och E-butiker. Utöver det är hon en flitigt anlitad talar och då främst mot unga vuxna. Hennes bok vänder sig även till unga vuxna som också är en målgrupp för flera av hennes företag. Boken gavs ut via företaget Economista som både ger ut böcker och står bakom podcasts om privatekonomi.