Mer Klirr i Kassan

mer klirr i kassanMagnus Hedberg och Patrik Grimlund är främst kända för att vara programledare i TV-programmet ”Lyxfällan”. Ett program som hjälper människor att komma ur katastrofala ekonomiska situationer. Men ekonomiparet även föreläser och bjuder på sin kunskaper i bokform. Med ”Mer klirr i kassan” vill de visa på hur enkelt det kan vara att ha kontroll över sin ekonomi. Många försvårar det så mycket att de ger upp men med enkla medel kan man skapa tydlig översikt och struktur.

Oavsett inkomstnivå kan boken vara ett mycket bra sätt att lära sig hantera sin privatekonomi på ett bättre sätt. Första delen av boken fokuserar på att se över vilka ekonomiska resurser man har, sätta mål och göra upp planer. Här tar de även upp hur viktigt det är med buffert och hur man bör göra för att inte hamna i den skuldfälla som allt för många svenskar hamnar i.

Andra delen av boken behandlar olika ekonomiska situationer som vanligen kommer i livet. Detta allt från att flytta hemifrån, att få barn eller skiljas. Vad bör man tänka på och vad är det för vanliga misstag som många andra gör?

De som tycker om ”Lyxfällan” och det sätt som programledarna jobbar där bör även läsa ”Ett rikare liv”. Denna är nämligen skriven av en annan profil från Lyxfällan, Charlie Söderberg. Detta tillsammans med Lennart Göthe. Läs mer om den här.

Åsikter om boken

Boken har tagits emot väl på många håll. Lokaltidningen Mitt i trycker på att boken passar dem som även har en hög inkomst.

”Boken är full av handfasta råd, både till skuldsatta och till dem som har det bättre ställt”

En hög inkomst garanterar inte en bekymmersfri ekonomi – något som Magnus Hedberg, Patrick Grimlund och Ulrika Ek verkar vara högst medvetna om.

Om författarna

De flesta känner nog igen de båda författarna från Lyxfällan, men inte lika många känner till vad de gör annars. Utanför sitt uppdrag i Tv-rutan, är Patrick också skribent för Civilekonomen, en tidning som fackförbundet Civilekonomerna ger ut. Utöver det är han konsult, coach och ger föreläsningar kontinuerligt. Han har även varit aktiv inom rikskapitalsektorn samt IT-branschen.

År 2008 startade han Coachbranschen.se där han över tid varit olika stort engagerad. Just coachning är uppenbarligen något som Patrick har stort intresse för. Han är både certifierad coach, medlem i International Coach federation samt föreläst mycket inom detta område.

Precis som Patrick är Magnus också konsult och coach, detta inom områden som kundservice, kommunikation, försäljning och ledarskap. Med författarnas bakgrund inom nämnda områden, ger det tveklöst ett starkt förtroende för boken och dess innehåll. För den stora allmänheten är han främst känd för att vara programledare för Lyxfällan. Detta blev han år 2010 tillsammas med Patrick efter att Charlie Söderberg och Mathias Andersson tog paus i sitt uppdrag.

När Aftonbladet, under våren 2010, presenterade att dessa två skulle ta över ansvaret som programledare möttes det av en del kritik från tittarna. Delvis kan detta berott på att konceptet varit så ”stelt” under åren att någon förändring knappast förväntats. Dessutom hade ingen av de varit programledare tidigare vilket kan skapat en viss oro hos tittarna. TV3 var däremot mycket nöjda när de bestämt sig för att satsa på dessa två:

” De är två väldigt starka karaktärer som går genom rutan. Vi hittade dem genom tips och casting och är extremt nöjda med valet,” sa Max Lagerbäck till Aftonbladet i en intervju.

Även tidigare programledaren Charlie Söderberg ansåg att det då var dags att förändra programmet på något sätt. När han fick veta vilka som skulle ta över berättade han till tidningen att han trodde de skulle göra ett ”bra jobb”.

Lyxfällan är en av de programserier som gått längst i TV3. Programmet handlar om att coacherna kommer hem till personer som sitter i ekonomiskt svåra situatoiner och hjälper dem ur dessa.

Hur boken är uppbyggd

I första delen av boken tar författarna upp hur du kan göra en plan och sedan sätta upp vettiga ekonomiska mål. Det är viktigt att du bygger upp en buffert och undviker kreditfällan. I nästa del följer exempel på olika livssituationer och, som följd av dessa, ekonomiska utmaningar som du kan råka ut för.

Exempel på livssituationer kan vara studier, bostadsköp, att man får familj eller skiljer sig. En annan svår livssituation som kan uppstå är när man bli sjuk, råkar ut för en olycka eller blir arbetslös. Här ger författarna dig råd för hur du med en liten insats nu ska kunna klara av dessa situationer. En annan sak som de påpekar att många missar är att läsa igenom avtal som ska skrivas på när man köper en bostad, en bil eller bankpapper. Men med bra exempel som de flesta känner igen sig i guidar författarna sina läsare igenom dessa och leder dem mot en bättre ekonomisk situation.

Beställ här