Skit i Räntorna

skit i räntorna– 343 Tips om att spara pengar för alla med bolån

Det finns saker vi kan påverka gällande vår egen ekonomi. Sedan finns det saker vi inte kan påverka. En av de sistnämnda är vilken reporänta som Riksbanken kommer att sätta. Den ränta som i sin tur påverkar vilken ränta man får på bolånen.

Författaren, Peter Wiklund, menar att man ska fokusera på det man kan påverka och på så vis skapa sig en stabil ekonomi. Det är ju trots allt det man kan påverka som lättast kan förändras.

Framförallt är boken inriktad på att skära ner kostnader. Det är ju trots allt inte på de stora inkomsterna man blir rik utan att ha låga kostnader. Med konkreta tips inom en rad områden vill han visa på hur lätt en familj kan minska sina kostnader ganska rejält. De områden som han tar upp är Hus & Hem, Energi, Mat, Kommunikation, Försäkringar, Bil och Fritid.

Boken kostar ca 330kr men med tanke på hur mycket han anser att man kan spara bör detta vara väl värda investerade kronor. Inte minst om målet är att man ska kunna minska sin oro för kommande höjda räntor på bolånet.

Om författaren

Författaren Peter Wiklund är ingen gröngöling inom skrivandet. Tidigare har han bland annat skrivit böcker som handlar om marknadsundersökningar och hur möten på arbetsplatsen kan effektiviseras. Utöver det arbetar han också som journalist med lång erfarenhet bakom sig.

När det kommer till ekonomi har Peter själv erfarenhet av att spara pengar så gott det går. Detta bland annat på grund av att han har en familj på 7 barn. Förutom erfarenheten inom ovan nämnda områden (journalist och författare) har han också varit chefredaktör på flertalet olika tidningar. Vid sidan om sina projekt är han också fotograf.

Åsikter om boken

Boken har tagits emot med både en positiv och en något kritisk recension. Tidningen Sydsvenskan till exempel gjorde en recension av boken på sin ekonomisida när den kom ut och tipsar där om att boken ger vardagliga spartips som alla kan följa. Tidningen ställer sig positiv till boken och listar Peter Wiklunds sju bästa spartips för att sänka sina kostnader under semestern.

En kritik som framförts är att tipsen känns uppenbara men samtidigt är det som anses vara ”uppenbart” som många missar. Det viktigaste är att dra ner på de allmänna utgifterna och inte fundera så mycket på räntan. Därmed skulle boken kunna heta ”så spar du pengar” då det är bokens röda tråd.

Beställ här

Förlaget

Det förlag som boken ligger på säger något om den. Redaktionen, som förlaget heter, lägger sitt fokus på böcker som erbjuder snabbhjälp och som ”inte innehåller något babbel”.Redaktionen är just ett affärsförlag, men med just den skillnaden att böckerna verkligen ska hjälpa läsaren. De själva säger att boken måste vara skriven för att hjälpa till – inte för att ”visa hur smart författaren är”.

Andra böcker från samma förlag

Så blir du framgångsrik – utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

så blir du framgångsrikVarför har du inte redan det du vill ha? Det finns säkert 1000 skäl till varför du inte har det jobb du vill ha, att din ekonomi inte är lika bra som du önskar osv.

I boken ”Så blir du framgångsrik…” lyfter författaren, Stefan Ekberg, de vanligaste orsakerna till att människor inte blir framgångsrika och når de mål man har i livet. Det är ibland väldigt uppenbara faktorer som skrämmande nog binder oss människor att hellre stå still där vi är än att ta oss vidare till nästa punkt.

Utifrån fler olika aspekter belyser han framgång och hur man kan se på motgångar. I ett kapitel skriver han om hur man hittar sin drivkraft och sedan utnyttjar detta för att ”gasa framåt”.

Boken består en hel del av listor så som ”28 praktiska tips för anställda som vill göra en kometkarriär” och ”32 saker jag önskat jag lärt mig i skolan istället för ekvationer”

Det gäller helt enkelt att sålla som läsare och hitta de tips som passar sin egen livssituation. Men även om att utmana sig och våga gå ur den trygghetscirkel som gör att man inte tar sig vidare och mot de mål som finns.

Enligt recensioner på boken är detta främst en ”ögonöppnare” för de som precis börjat arbeta med sig själv och sin inställning till livet.

Konsten att sätta smarta mål – och att nå dem

konsten att sätta smarta målAtt sätta upp mål är inte svårt – att nå dem är betydligt svårare. Orsaken att man inte når sina mål handlar mycket ofta om att målen inte är förankrade och tydliga nog. Det behöver inte vara svårt och det är inte svårt. I alla fall om man har verktygen till att skapa smarta mål och sedan kunna nå dem.

Denna bok är just det verktyget. Här ryms praktiska råd och tydliga instruktioner om hur man sätter sina mål. En fördel är att man inte presenterar en mängd olika teorier eller att det är en rad utläggningar om olika persontyper. En enkel bok som tar tag i ett svårt ämne. Du vet vilka mål du har – boken hjälper dig att tydliggöra dem och nå dem.