Det är otroligt viktigt att jämföra räntor innan ett lån tecknas. Detta eftersom det kan skilja på flera tusen kronor i räntor och avgifter mellan de dyrare och billigare alternativen. Men minst lika viktigt är det att jämföra räntor på inlåningsräntan på sparkontot. Detta även om den för tillfället är extremt låg. Den bank som idag erbjuder bäst ränta på sparkonto har exempelvis tio gånger större ränta än den som har sämst. Utöver det är det många banker som inte erbjuder någon inlåningsränta alls.
De senaste siffrorna över svenskarnas lånande och sparande från SCB visar att sparande ökar överlag. I oktober avsatta svensken i genomsnitt 1300kr på sparkonton. Det betyder att ca 13 miljarder placerades på olika sparkonton.
Men den största delen av dessa sparade pengar är placerade på sparkonton hos storbankerna. Banker som idag inte ger någon ränta alls på sparkonton eller extremt låg. Den bästa ränta som Handelsbanken kunde erbjuder i december 2015 var 0,1% vilket kan jämföras med Blue Step och Nordiska som i samma månad erbjöd 0,95%.
Är man sedan villig att binda pengarna under några månader går det att få betydligt högre ränta. Hos Seven Day var räntan på 6-månaders kontot 1,35% i december. Men då är även pengarna låsta under den tiden.
Just Seven Day har fått mycket god publicitet gällande deras sparkonto då de i januari fick titeln ”Årets Konto” av tidningen Privata Affärer. Detta utifrån att de generellt har hög ränta på de olika inlåningskonton som de erbjuder. Utöver det har de historiskt sett även hållit kvar de höga inlåningsräntorna när andra banker valt att sänka. Enligt juryn fick banken utmärkelsen inte för att de alltid har den högsta räntan men för att de generellt ligger högt och även länge ligger kvar på den nivån.
Enligt uträkning från SCB (som presenterades av Aftonbladet) ”slarvas” över 7 miljarder bort på sparkonton med allt för låg inlåningsränta.