Minderåriga jagas av Inkassoföretag

Enligt svensk lag får inte barn och ungdomar under 18år dras till inkassoföretag för att företagen ska kunna få in sina pengar. Egentligen ska de inte ens kunna hamna i denna situation då man exempelvis måste vara minst 18 år för att ta ett lån hos en bank eller handla på faktura hos många butiker. Men verkligheten ser annorlunda ut. Både gällande att det är många underåriga som har skulder och att inkassoföretag försöker få dem att betala.

Enligt en undersökning som Datainspektionen gjort (som Sveriges Radio har tagit del av) var det hela 8 av10 inkassoföretag som försökt få in sina pengar från denna målgrupp.

Datainspektionen blev knappast imponerad av detta resultat och de har nu lagt fram krav på att kontrollerna kring detta stramas upp betydligt. En av orsakerna till inkassoföretagen gör dessa inkassokrav kan delvis bero på att de inte är insatt i gällande praxis menar även Malin Fredholm som jobbar som jurist på inspektionen.

Ett stort problem med detta är att inkassoföretag kan driva saken vidare och att ungdomarna i detta fall kan få anmärkningar hos kronofogden (betalningsanmärkningar). Något som kan förstöra för kommande möjligheter till bland annat lån. Detta alltså trots att inkassoföretaget brutit mot lagen när de drivit ärendet vidare.