Monetise satsar på smålån till företag

Att marknaden för företagslån inte är mättad är tydlig. Bland annat har företaget Kwik Spark lanserat en låneform som fokuserar på lån på små belopp till företagare. I augusti presenterade även IZettle att de kommer att ta in över 500 miljoner i investeringskapital för att satsa på att utveckla ett eget lånesystem. I detta fall ett lån där ägarna av en IZettle betalar tillbaka lånet genom en förhöjd avgift på alla transaktioner via dosan. Ytterligare ett nytt företag inom denna marknad är Monetise. Ett företag som inte många än så länge har hört talas om men som storsatsar. Bland annat har de värvat Nicklas Storåker (f.d VD på Avanza). Storåker kommer både att arbeta som styrelseordförande och själv investera i låneföretaget.

Att många inte ännu har hört talas om Monetise är inte så konstigt. Företaget startades upp november 2014 men har trots bara ett år på marknaden etablerat sig stadigt. Affärsidén är att erbjuda blancolån – fast enbart till företag. Någon säkerhet ska alltså inte behövas vilket därmed skapar en låneform som skapar ökad flexibilitet för företagen. Någon ränta kommer inte att sättas utan låntagaren betalar istället exakt 10% av lånebeloppet. Detta är i stil med IZettle som även de valt att sätta en avgift på ca 10% av lånebeloppet.

Enligt en av grundarna, Kristina Kockum, vänder sig Monetise främst mot mindre företag och inte sällan inom handel och restaurang. Detta just eftersom det är företag utan några större reella tillgångar. Därmed har de inte heller kunnat tagit lån på banker tidigare då det oftast krävts någon slags säkerhet till lånet.

Det Monetise kommer att utgå från för att avgöra om ett företag ska få lån eller inte blir företagets kassaflöde. Även här är det ett liknande koncept som IZettle. Ett koncept som inte är nytt globalt. Bland annat har Square (USA) erbjudit lån till företag med detta upplägg under lång tid.