Nya amorteringskrav klara

Vid lunchtid 11:e november presenterade Finansinspektionen sitt nya förslag på hur man ska få svensken till att låna mindre och även ha lägre belåning. Det har varit vissa diskussioner och gissningar kring vad för slags åtgärder de skulle komma med och det som sedan presenterades var relativt väntat.

Enligt de nya reglerna ska en låntagare som har högre belåningsgrad än 70% betala av detta med minst 2% vardera år. Detta till att lånet gått under 70% belåningsgrad. När detta skett krävs enbart en amortering på 1% av beloppet per år till man nått 50% belåningsgrad.

Reglerna är ännu inte klubbade utan nu går FI in i en fas då de ska arbeta fram och detaljbeskriva vad som gäller kring dessa. Troligtvis kommer det att ta några månader innan förslaget helt och hållet klubbas igenom.

Undantag

Finansinspektionen säger sig även ta hänsyn till speciella situationer som kan uppstå då hushållen kan ha behov av att ta paus från amortering. Detta skulle exempelvis kunna gälla vid lång tids sjukdom, skilsmässa eller dödsfall.

Innebär att?

För de som har ett lån på 1 miljon kronor innebär detta en ökad amortering per månad på 500kr. Detta förutsatt att man har en belåningsgrad på över 70%.

Bara nya lån

Dessa nya regler gäller enbart de som tar ett nytt bolån. De som har ett bolån sedan tidigare får alltså ha kvar de gamla reglerna. Detta innebär bland annat att byte av bank har försvårats betydligt. De som idag har ett lån på en bank och har en belåningsgrad över 50% kan dra sig för att byta bank trots att man kan få bättre villkor och bättre ränta hos någon konkurrent. Orsaken är att det räknas som ett nytt lån om man tar ett bolån för att täcka ett annat. Den som byter bank kommer därmed falla under de nya reglerna och därmed sätta sig i en situation som gör att man måste börja amortera. Detta åtminstone ner till 50% av belåningsgraden.