Ovanligt stor ökning av privatlån

zmarta storrutaEn av de större låneförmedlarna, Zmarta, presenterade i början av 2017 statistik över utvecklingen på marknaden för privatlån under december 2016. En utveckling som pekar på att allt fler tecknar privatlån. Under den månaden var det nämligen hela 20% fler som använde sig av jämförelsetjänsten mot samma månad under 2015.

Januari brukar kallas för ”fattigmånad” vilket även märks hos många låneföretag. Efterfrågan på lån har under många år varit större i januari än under övriga månader på året. Efter julens ledighet och kostnader behöver man fylla på hushållskassan och väljer därmed att låna för att få ekonomin att gå runt.

Men december verkar även allt tydligare bli en ”lånemånad”. När Zmarta presenterade statistik över förra årets decembermånad visade det sig vara stor skillnad mot året före. Det var 20% fler som genomförde en låneansökan till Zmarta under den månaden mot december 2015. Men det verkar inte vara så att man lånar i december istället för i början av kommande år.

  • Vi väntar oss ännu fler ansökningar under januari och februari, berättar Mattias Hallgrim i en intervju till Svd.

Fler och större belopp

Den statistik som Zmarta presenterar kan tolkas som att det är allt fler som tecknar privatlån. Men en annan orsak kan vara att det är fler som väljer att gå via låneförmedlare eftersom man sett fördelarna med denna väg till bättre lånevillkor. Zmarta är en av de största låneförmedlarna på svenska marknaden och ju fler som inser tjänstens fördel desto fler kunder kommer även Zmarta att få. Till viss del kan alltså statistiken bero på att fler tecknar privatlån – men till viss del att Zmarta lyckas ta marknadsandelar från dess konkurrenter.

zmarta-reklamNågot som däremot tydligare går att styrka är att lånebeloppen ökar på privatlånen. I en tidigare undersökning av Zmarta anger de att det genomsnittliga lånebeloppet är på 96 000kr. Detta har då ökat sedan tidigare år. Med tanke på att lånebeloppet inte styrs av vilken låneförmedlare man använder bör detta kunna ses som en indikation på att svenskarna överlag lånar större belopp på sina privatlån. Det man främst lånar till är fordon så som båtar och bilar.

Även SCB visar upp statistik som visar på att allt fler privatlån tecknas. I november 2016 var det 5,1% fler tecknade privatlån mot samma månad 2015.

En orsak kan vara vardagarna

Ännu en orsak till ökningen i just december kan vara att förra årets december hade ovanligt många vardagar. Generellt sker fler låneansökningar på vardagar vilket därmed bör återspegla sig i statistiken. Men detta bör bara vara en mindre orsak till ökningen då antalet vardagar i december 2016 bara några få fler än året före.

Stor andel omläggningslån

Enligt Hallgrim står ca 50% av alla låneansökningar för så kallade omläggningslån. Det betyder att personen har flera mindre krediter som kan betalas av med ett större privatlån. I och med att räntan är betydligt högre på småkrediter och kreditkortsskulder skapar ett privatlån en betydligt bättre ekonomi. Det går därmed att spara tusenlappar på dessa lån vilket så många som hälften av Zmartas kunder utnyttjar.