Pank i Januari?  Ekonomicoachen hjälper dig

Med julklappar, julmat och ledighet under december är det inte konstigt att det är lite pengar på kontot när det nya året påbörjas. Dessutom är det många som upplever att de får extra många räkningarar denna månad med årsavgifter på allt mellan försäkringar till idrottsföringar. Hur får man då pengarna att räcka till?

Charlie Söderberg (Lyxfällan) gav sina bästa tips i P3 Nyheter i början av månaden.

Hans råd går att sammanfatta så här:

  • Acceptera att pengarna är slut. Har du inte pengar kan du inte köpa något och det är bara att acceptera fakta. Att börja låna för konsumtion är aldrig bra.
  • Ät ur frysen. Håll nere matkostnaderna genom att äta ur frysen och tömma skafferiet.
  • Måste du ha pengar så sälj. Tradera, Blocket och andra köp- och säljsajter kan generera betydligt mer pengar än vad man från början kan tro.
  • Välj dina platser. Att dra en dag på stan brukar innebära att man både fikar, äter ute och köper onödiga saker. Håll dig borta från tillfällen där du kan spendera. En dagsutflykt i skogen är gratis och chansen att kreditkortet kommer användas är minimal.
  • Skjut upp fakturorna. Det är inte speciellt svårt att få dispens en månad hos många företag. Var trevlig och tillmötesgående så brukar det lyckas. Kanske inte med alla fakturor men i alla fall några.
  • Mät ! För dagbok på vad du köper varje dag. Då blir det väldigt tydligt var pengarna går.

Men framförallt är rådet – Börja spara. Inte för att klara av den ekonomiska situationen idag men för att den inte ska uppstå igen. Hans förslag är att man avsätter 10% av lönen varje månad. Detta redan innan man börjat betala räkningar och annat.