Räntefritt är inte gratis hos Mekonomen

jämföra räntorAtt det alltid är viktigt att jämföra den effektiva räntan när det handlar om lån eller krediter på minst ett år bevisar Mekonomen tydligt i den marknadsföring som sker gällande Mekonomenkortet. I en broschyr som finns hos verkstäder kopplade till Mekonomen lyfts Mekonomenkortet fram som en enkel, trygg och flexibel betalningslösning. Man kan då välja mellan att delbetala på 4 månader (utan räntor och avgifter) eller 12 månader helt räntefritt.

Så länge som avbetalning sker på 4 månader tillkommer varken räntor eller avgifter vilket därmed är ett bra alternativ. Men att betala av det på 12 månaders räntefritt alternativet är inte alls lika billigt. Här tillkommer både uppläggningsavgift och aviavgift. Den som vill betala av 20.000kr på 12 månader kommer därmed att betala en effektiv ränta på 6,12%. Det i sig är en relativt låg ränta och kan jämföras med ett privatlån.  Är det lägre summa som ska lånas blir däremot den effektiva räntan högre eftersom kostnaden är konstant. Oavsett så är det tydligt att räntefritt inte betyder kostnadsfritt hos  Mekonomen.

Låg ränta på korta men hög ränta på längre lån

Som räkneexemplet visar ovan kan det vara ett bra alternativ att återbetala krediten på 12 månader även om det tillkommer vissa avgifter. När det är summor som man klarar av att återbetala på 12 månader så är den effektiva räntan konkurrenskraftig. Men när det kommer till längre återbetalningstider blir kostnaden betydligt högre.

Som mest går det att delbetala 100.000kr. Men är det större belopp bör man istället se efter andra lösningar. För det är när man överstiger dessa 12 månader som räntan ökar rejält. I ett räkneexempel från Mekonomen visar det sig att en kredit på 20.000kr som ska betalas tillbaka på 35 månader ger en effektiv ränta på 16.66%. Till stor sannolikhet får man hälften eller till och med ner mot en tredjedels så hög ränta om man istället tecknar ett privatlån.

Det löner sig som alltid att jämföra och planera sina lån.