Räntekrig – även inom snabblånen

I media publiceras det inte sällan artiklar där man lyfter upp hur viktigt det är att jämföra räntor inför att bolånet tecknas. Många gånger illustreras detta med uträkningar på hur många tusen kronor som personen kan spara genom att välja de bättre alternativen. I och med att bolånekunderna allt mer blir uppmärksammade på detta har även bankerna allt mer satsat på att pressa räntan för att konkurrera mot varandra. Ett mindre ”räntekrig” pressar räntorna helt enkelt.

Men det är inte bara på bolånen det går att spara stora summor och det är inte bara där det pågår ett ”räntekrig”. Med nya lånelösningar och nya aktörer pressas kostnaderna för snabblånen rejält.

Nya lånevägar

Snabblån har länge varit synonymt med små summor som lånas på kort tid. Detta samtidigt som pengarna måste vara betalade ett specifikt datum. Ett exempel kan vara att 1000kr lånas en månad och att kunden därmed får betala 100kr i ränta för detta lån. Om inte lånet betalas i tid skapas extra kostnader för påminnelser och räntor.

En ny väg som allt fler snabblåneföretag satsar på är nu att istället erbjuda flexibla krediter. Detta till betydligt lägre ränta och med flexiblare återbetalningstider. Istället för att pengarna ska betalas tillbaka ett speciellt datum har man löpande ränta likt som på ett kreditkort. Låntagaren måste betala ett lägsta belopp på utnyttjad kredit varje månad men kan även välja att betala av större del av skulden. Det är alltså möjligt att ansöka om en kredit på 10.000 men sedan välja att enbart ta ut 2000kr av dessa. Om man vid ett senare tillfälle vill ut resten kan detta göras via företagets hemsida.

Ett tydligt exempel är Ferratum Credit och Credway som har denna lösning.

credway loga   ferratum loga

Räntemässigt skiljer det sig mycket mellan att ta ett klassiskt snabblån mot att ansöka och använda en kredit. Hos Ferratum kostar krediten 7,45% i månaden vilket gör att ett lån på 1000kr en månad kostar 74,50kr. Den som istället tecknar ett snabblån hos företaget på samma summa får betala 250kr i räntor.

Att det är billigare räntor på krediter som ges i denna form än mot lån är tydligt. Det återspeglar sig hos de allra flesta företag som erbjuder dessa två lånevägar.

En orsak till att företagen erbjuder lägre ränta är att det skapar enklare vägar för låntagaren att ta lån. Därmed ökar det chansen att ytterligare lån genomförs. En kredit kan användas löpande medan avtalet kring ett lån är över när pengarna är återbetalda. Därmed behöver en ny ansökan göras om pengar behöver lånas vid ett senare tillfälle för en låntagare men inte för den som har en kredit.

 Nya aktörer

credway lägsta prisEn annan faktor som påverkar att räntorna pressas allt mer inom snabblånebranschen är ett flertal nya aktörer. Ett tydligt exempel är Credway som är ett av de företag som valt att enbart erbjuda flexibel kredit istället för fasta lån. Företaget är så säker på att de erbjuder marknadens lägsta ränta att de ger 10% rabatt på räntan om någon hittar ett företag som erbjuder lägre ränta än dem. Hur länge de kan hålla detta löfte återstår att se för mycket pekar på att branschen är inne i ett systemskifte. Med lägre räntor och mer flexibla lånelösningar blir konkurrensen hårdare och kanske kan det även resultera i att de dyraste aktörerna måste se över sina prisnivåer för att kunna vara kvar på marknaden.

Läs mer:

Recension av Credway (kommer snart)

Recension av Ferratum