Aktivt Lån

Uppdaterad:
 • Jämför räntor hos 13 banker
 • Gratis, Enkelt, Snabbt
 • Inget krav på att lån måste tecknas
 • Betyg 6/10
Till Aktivt Lån

 

Aktivt Lån erbjuder en tjänst som gör att man snabbt och enkelt kan jämföra 13 olika bankers låneerbjudanden. Tjänsten kallas för låneförmedling och sker i samarbete med låneförmedlaren Axo Finans.

Fördelen sitter i att man lätt kan jämföra många banker utan att kontakta dem på egen hand. Däremot dras betyget ner något på grund av höga grundläggande krav lån samt vissa informationsmissar.

 aktivt lån låna 600 000

Varför Aktivt lån?

Aktivt Lån är inte kreditgivare och ger därmed inte lån. De erbjuder istället en jämförelsetjänst som innebär att man skickar in en enda låneansökan och att sedan 13 banker svarar på den ansökan. Ett snabbt och smidigt sätt att hitta bättre lånevillkor.

 • Jämför bankers räntor snabbt

jämföra räntorDet snabbaste och enklaste sättet att jämföra bankers räntor är via låneförmedlare. En ansökan skickas in och inom ett dygn kommer svar från de banker som vill erbjuda lån. Ett enkelt, snabbt och effektivt sätt att jämföra räntorna.

 • Få objektiv hjälp

Behöver du hjälp under låneprocessen eller hjälp att välja rätt lån kan du alltid kontakta Aktivt Lån för objektiv hjälp. I och med att de jämför så många olika banker kan de vara med objektiva än om enbart en bank kontaktas för hjälp med lånet.

 • Bara en kreditupplysning

Alla ansökningar som kommer in till Aktivt Lån skickas vidare till Axo Finans som sedan gör själva låneförmedlingen. Det är därmed även Axo Finans som tar kreditupplysningen. Fördelelen är att det enbart genomförs en upplysning trots att så många banker får ansökan och gör kreditbedömning. På detta sätt hålls antalet kreditupplysningar nere vilket gynnar låntagare då det kan vara svårt att få lån med många upplysningar.

 Summa och amorteringstid

På denna punkt får Aktivt Lån högsta betyg. Lägsta belopp som går att jämföra är 5 000 kr och som mest kan jämförelse ske på 600 000 kr. Det är det bredaste spann som låneförmedlare erbjuder i Sverige vilket är mycket positivt.

Även gällande amorteringstiden får de högsta betyg då man kan välja mellan 1-15 år. I likhet med de flesta privatlån går det att återbetala lånet snabbare utan att det uppstår några extra kostnader.

5/5

 aktivt lån välj lånebelopp

Ränta

Aktivt Lån har valt att inte presentera räntesatser i närheten till låneansökan vilket är negativt. Räntenivå är fundamentalt för låntagaren. Information kring räntenivå går att hitta både under Frågor och Svar samt längst ner på första sidan. Däremot ges något olika information.

På startsidan framgår att räntan är 2,95 % – 24 % samt att den effektiva räntan är 3,7 % – 26,9 %. Men under frågor och svar står det att ”räntorna varierar från 6,99 % till 21,9 %. Det är ganska stor skillnad och skapar därmed frågetecken kring vad som egentligen gäller.

Kapitalkostnad

På hemsidan finns ett exempel som visar kapitalkostnaden för ett lån på 70 000 kr. Det hade däremot varit en fördel om exempel på kapitalkostnad presenterats i samband med ”exempel på månadskostnad”. Allt beror självklart på vilken ränta som ges men genom att visa kapitalkostnad baserat på lånebelopp blir det tydligare för låntagaren vad det egentligen kostar att låna. Men denna information saknas alltså.

Kapitalkostnad = Det totala belopp du betalat till långivaren under hela lånetiden.

3/5

Jämför och teckna lån med Aktivt lån

Som nämnts ovan (se Varför Aktivt lån?) så finns flera fördelar att låna via en låneförmedlare mot att göra ansökningar på egen hand till en rad olika banker. Det är även mycket enkelt att använda denna tjänst.

 • Fyll i ansökan

aktivt lån ansöka om lånSteg ett är att fylla i hur mycket som önskas lånas samt återbetalningstid. Genom att välja längre återbetalningstid kommer månadskostnaden bli lägre. Samtidigt kommer man återbetala över längre tid vilket skapar en större total kostnad för lånet.

I ansökan anges även personuppgifter samt kontaktuppgifter.

 • Du får erbjudanden

aktivt lån skickar låneansökningarAlla samarbetande banker och kreditföretag svarar på låneansökan inom ett dygn. Hur många som däremot erbjuder lån beror helt på låntagarens kreditvärdighet och betalningsförmåga samt vilken kundgrupp som banken främst vänder sig till. Även om Aktivt Lån jämför 13 banker så betyder detta alltså inte att 13 låneförslag alltid erbjuds.

Alla erbjudanden går att se genom att logga in på Axofinans.se. Där går det också mycket enkelt att se vilket lån som har lägst ränta m.m.

 • Signera skuldebrevet och få pengarna

aktivt lån signera lånSista steget är att välja något av de låneförslag som presenterats, signera via BankID och vänta ett par dagar på att pengarna ska betalas ut till valt bankkonto. Kom ihåg att något krav aldrig finns på att ett lån måste tecknas. Det går därmed att gratis testa tjänsten för att se vilken ränta som erbjuds.

Det går även att kombinera flera låneförmedlare samtidigt, exempelvis skicka in låneansökan både till Axo Finans och Lendo samtidgt. På detta sätt blir jämförelsen ännu bredare då bägge aktörernas samarbetspartners får chansen att erbjuda lån.

5/5

Samarbetar med

Aktivt Lån marknadsför Axo Finans tjänster. Det betyder att de ansökningar som kommer in via Aktivt Lån direkt behandlas av Axo Finans.

Det är 13 banker som jämförs – Bank Norwegian, Marginalen Bank, SevenDay, Santander, Collector, Frogtail, BlueStep, Forex, Wasa Kredit, Lendify, Nordax, Avida Finans.

Det är en fördel att det tydligt presenteras vilka banker som samarbete finns med. Däremot är det bara 13 vilken kan jämföras med de största låneförmedlarna (Lendo, Advisa) med över 20 banker. Dessutom finns varken ICA-banken eller någon storbank vilket är negativt då det vid flera tester av Sverigekontanter visat att ICA-banken tillsammans med storbankerna ofta ger lägst ränta.

7/10

Krav

Följande krav måste vara uppfyllda för att Aktivt Lån ska behandla en låneansökan. Utöver det sker sedvanlig kreditbedömning vilken ligger till grund för vilka banker som svarar på ansökan samt räntesats de erbjuder:

 • Över 24 år
 • Inte ha betalningsanmärkningar
 • Fast inkomst
 • Svensk medborgare

Dessa krav är därmed högre än hos ett flertal andra låneförmedlare. Åldersgränsen är annars vanlig vid 20 år, många tillåter betalningsanmärkningar och kan förmedla lån även vid vikariat eller liknande anställningsformer.

3/5

Övrigt

Lätt – Säkert – Anonymt

Aktivt lån marknadsförs som lätt, säkert och anonymt. Det är mycket lätt att genomföra en gratis låneansökan, det är säkert att göra det men vad de menar med anonymt är svårt att säga. Självklart krävs en identifiering av låntagaren för att låneansökan ska kunna hanteras. Så anonym är man knappast. Eventuellt menar de att några lånehandlingar inte skickas hem till brevlådan utan enbart digitalt. Men det är knappast speciellt unikt.

Slutbetyg 6/10

Besök Aktivt Lån

 

Sammanfattning

Sammanfattning

Att Aktivt lån förmedlar lån mellan 5 000 kr och 600 000 kr är positivt. De är mycket flexibla gällande både lånesumma och amorteringstid. Förmedlingen går fort och är alltid gratis samt utan förpliktelser.

Nackdelen är att de inte presenterar kapitalkostnad, att kraven är ovanligt höga samt att enbart 13 banker jämförs (ingen av storbankerna).

Aktivt Lån: Betyg 6/10