Bankio

Uppdaterad:
  • Låna 5000-500.000
  • Jämför ca 20 banker gratis
  • Hitta bästa räntan !
  • Betyg 8/10
Till Bankio

Bankio är ett av de företag som samarbetar med en digital låneförmedlare. De själva lånar inte ut pengar. Det enda de gör är att de skickar ansökan vidare till en låneförmedlare. Detta företag i sin tur tar kontakt med banker så att låntagaren kan få ett flertal olika förslag på lånet.

Att låna via en låneförmedlare är alltid gratis och är ett snabbt sätt att hitta bäst ränta. I detta fall jämförs över 20 banker. Det är alltså fördelen. Nackdelen är att Bankio inte är tydlig med vilka de samarbetar med.

Varför Bankio?

Det finns framförallt tre stora fördelar med att teckna ett privatlån via Bankio istället för att på egen hand ta kontakt med ett flertal olika banker.

För det första handlar det om tiden och smidigheten. När man ansöker om lån via Bankio sker det bara en enda låneansökan. Det är sedan Bankio som i sin tur tar kontakt med en låneförmedlare som i sin tur tar kontakt med de ca 20 banker som de samarbetar med för att höra vilken ränta de kan erbjuda. Dessa förslag presenteras sedan för låntagaren som därmed kan välja i lugn och ro. Ett snabbt sätt att jämföra många olika banker helt enkelt.

För det andra kommer enbart en kreditupplysning att tas på låntagaren. Om detta sker av Bankio eller av den låneförmedlare som de samarbetar med framgår inte tydligt. Detta kan då jämföras med att en kreditupplysning skulle tas av varje bank som kontaktades om detta sker på egen hand. Skulle en jämförelse ske av 20 banker skulle därmed 20 kreditupplysningar behöva tas. Detta är något som i längden påverkar chansen att få beviljat lån så genom en låneförmedlare får man både större chans att få lån och större chans att få låg ränta.

Den tredje fördelen är att kunden alltid har 14 dagars ångerrätt. Skulle man av någon anledning vilja säga upp sitt lån inom 14 dagar har man alltså rätt till det. Oavsett orsak.

bankio-reklam-2

Storlek och amorteringstid

Den minsta summa som Bankio förmedlar är 1000kr. Den högsta är 500.000kr. Det är ett mycket stort spann gällande privatlån och på denna punkt får de högsta betyg.  Amorteringstiden kan väljas från 1 år upp till 15 år. Även detta ger Bankio högt betyg. Det går nämligen inte att hitta större spann.

5/5

Besök Bankio

Ränta

På hemsidan står det att räntan ”vanligtvis” är 3,54-18,15%. Det är otydligt hur ordet ”vanligtvis” ska tolkas. Men om man utgår från att detta är den ränta som verkligen ges är det en normal räntenivå på privatlån. Generellt gäller alltid att man får lägre ränta ju större belopp och ju längre amorteringstid man väljer. Den effektiva räntan anges till 4,27-33,40%. Vad som avgör vilken ränta man får är de individuella ekonomiska förutsättningarna.

Kapitalkostnad:

Det är även mycket positivt att Bankio anger kapitalkostnad på lånet. Det innebär att man kan se ungefär hur mycket lånet kommer att kosta till sin helhet. Ex: Ett lån på 300.000kr som återbetalas på 5år och har en ränta på 4,30% kommer totalt att kosta 33960kr.

Bankio förmedlar även lån till personer som har betalningsanmärkningar. Till mycket stor sannolikhet är det dessa lån som går utanför den räntenivå som är ”vanligtvis”. Att få ett privatlån med 18% ränta, trots betalningsanmärkning, är annars väldigt förmånligt. Det hade varit bra om de även uppgett räntenivån för dessa låntagare.

5/5

Ta lån via Bankio

Första steget är att välja hur stort belopp som ska lånas samt under hur tid man önskar att betala tillbaka detta. En fördel här är att Betalio har en lånekalkylator där man direkt kan se vad månadskostnaden skulle bli beroende på belopp och amorteringstid. Det är visserligen en exempelränta som presenteras men den speglar även både amorteringstid och lånebelopp. Om ansökan gäller ett lån på 10.000kr under 5år är exempelräntan 11,89% medan om det gäller ett lån på 300.000 på 15år är exempelräntan 4,9%

Det kan bli något missvisande då räntan sätts individuellt och att alla därmed inte får denna räntenivå. Men samtidigt är det i alla fall något att gå på då man ser ungefär vad det kan komma att kosta. Det i sig kan göra att man tydligare kan välja både summa och amorteringstid som är på passande nivå med vad man klarar av.

Andra steget är att fylla i namn, adress, personnummer och kontaktuppgifter. Här kan man även välja om det kommer att finnas en medsökande till lånet. Om så finns ökar chansen till att lånet blir beviljat. Det eftersom bankerna därmed får en ökad säkerhet för lånebeloppet.

Tredje steget är att signera ansökan och skicka in den. Inom 24 timmar kommer sedan en lånehandläggare att kontakta låntagaren. Då presenteras de banker som är villiga att ge ett lån på det belopp / amorteringstiden. Det kan bli några få likväl som alla cirka 20 bankerna. Låntagaren kan sedan ställa dessa mot varandra och välja det val som anses vara bäst. Låneavtalet skickas sedan hem för att skrivas under och returneras. Därefter betalas pengarna ut.

5/5

Bankio låna pengar

Samarbetar med

Om Bankio är en låneförmedlare eller inte kan diskuteras. Det företaget i realitet gör är enbart att de skickar vidare ansökan till Freedom Finance. Det är detta företag som genomför hela jämförelsen. Bankio uppger att det är ”upp till 20 bankar som jämförs” – men inte vilka.

Går man in på Freedom Finance hemsida kan man däremot se detta. Eftersom tjänsten som Freedom Finance erbjuder ges högre poäng i vår recension rekommenderas att man genomför låneansökan via dem istället för via Bankio.

4/10

Krav:

Då kraven kan vara olika från bank till bank har Bankio enbart några generella krav. Alla dessa måste vara uppfyllda för att lånejämförelsen ska kunna ske.

  • Du måste vara 18 år eller mer
  • Du måste ha en inkomst per månad på 8000kr brutto eller mer
  • Du får inte ha någon skuld hos Kronofogden
  • Betalningsanmärkning kan finnas.

5/5

Slutbetyg  8 

Besök Bankio
Sammanfattning

Sammanfattning

Att använda sig av en låneförmedlare för att hitta bäst avtal och ränta är en självklarhet. Ingen har ork eller tid att jämföra ca 20 banker på egen hand. Att dessutom enbart en enda kreditförfrågan sker är en stor fördel. Detta är även fördelen med Bankio.

Dess nackdel är att de inte själva förmedlar lånen. De förmedlar bara ansökan till en riktig låneförmedlare. Ett steg extra helt enkelt. Men vilken eller vilka låneförmedlare de samarbetar med framgår inte. Det framgår inte ens med tydlighet vilket företag som står bakom sidan. Vi gissar att det är Freedom Finance. Därmed rekommenderar vi att lånet tas från deras hemsida också. Där finns mer och tydligare information gällande det mesta.

Besök Bankio Till Freedom Finance
Bankio: Betyg 8/10