Ellos

Uppdaterad:
  • Låna 1000-20.000kr
  • Ränta ca 30% (Mycket dålig)
  • Betyg 3/10
  • Rekommenderas ej
Till Ellos

De flesta förknippar Ellos med postorderförsäljning av främst kläder. Länge var det även ett företag som enbart sålde kläder och andra textilprodukter. Men med tiden har utbudet ökat rejält och förutom kläder, prylar, elektronik och köksprodukter har de även privatlån.

Ett ord som kännetecknat Ellos genom åren är ”billigt”. Det kan däremot inte sägas om deras privatlån som är betydligt dyrare än hos många andra kreditgivare.

Storlek och amorteringstid

Ellos har valt att enbart erbjuda låga lånesummor. Som lägst kan man låna 1000kr och som mest 20.000. Detta skiljer sig rejält mot de flesta andra aktörerna gällande privatlån. Med 1000kr lånar de ut lägre summa än de flesta andra (oftast börjar lånebeloppet på 5000 eller 10.000). Att sedan bara låna ut 20.000kr är ovanligt lågt.

Möjligtvis vänder sig Ellos till de som vill handla från just detta företag. De som inte har några pengar för tillfället kan ta ett privatlån för att finansiera inköp av kläder, elektronik och annat. Det är i alla fall vad summan påvisar.

Att erbjuda lån som så tydligt vänder sig mot konsumtion känns inte helt rätt. För det första bör lån aldrig gå till allmän konsumtion. För det andra bör det definitivt inte gå till konsumtion om den effektiva räntan är över 30% (läs mer under ”Ränta”)

Gällande amorteringstid kan man välja på 1 till 5 år. Självklart kan man även betala tillbaka i förväg. Men att inte gå högre än fem år känns rätt då lånesumman inte kan bli högre än 20.000kr.

Höja lånebeloppet:

De som redan har ett lån hos Ellos kan ansöka om att få höja beloppet. Detta förutsatt att man inte har ett lån på 20 000 kr. Höjning sker då genom att kundtjänst kontaktas. För att få höja lånet kräsv att minst fyra månadsbetalningar skett på lånet.

Jämför räntor hos 20-banker Gratis – Freedom Finance

2/5

Ränta

På denna punkt får Ellos två stora minus. Det är ovanligt dåligt…

För det första framgår det inte med tydlighet vilken räntesats som gäller på lånet. För att se räntesatsen behöver man klicka in under frågor och svar. Där framgår det att räntan ligger på 29,64%. Ett exempel nämns däremot på startsidan. Detta exempel bygger på att man lånar 10.000kr och har amorteringstid på två år. Då blir den effektiva räntan 34,02%.

Det andra som Ellos ska ha kritik för är just räntenivån. Om man lånar 10.000kr och väljer amorteringstid på två år kommer alltså räntan till största sannolikhet bli 34,02%. Det är riktigt högt.

Här ska tilläggas att Ellos kräver att inte några betalningsanmärkningar får finnas för att lånet ska bli beviljat. De ska alltså jämföras med andra företag som inte tillåter dessa anmärkningar. Där går det att hitta företag som erbjuder privatlån med ränta mellan 5-15%. Men extremt sällan 30.

Det är till och med billigare att låna på exempel Good Cash än Ellos. Trots att Good Cash vänder sig till de med betalningsanmärkning och Ellos inte gör det. Det är inte dålig ränta. Det är usel ränta. Även usel information

Betalningsfria månader:

Varje går det att utnyttja betalningsfri månad vid två tillfällen. För att aktivera betalningsfri månad måste kundtjänst kontaktas.

1/10

Jämför räntor hos 20-banker Gratis – Freedom Finance

Ta lån på Ellos

Den som vill ta ett privatlån hos Ellos väljer summa via ett reglage eller skriver summan i rutan ”Ange lånebelopp”. Därefter väljs amorteringstid genom ett reglage eller rullista. I en ruta till höger syns då direkt hur mycket som man kommer att behöva betala varje månad. Denna så kallade lånekalkylatorn hade kunnat vara mycket bra. Detta då man lätt kan se hur mycket månadskostnaden kommer bli. Men den faller på att räntenivån inte anges. Det är alltså omöjligt att veta hur denna månadskostnad är framräknad vilket ger dem ett klart minus.

Därefter fylls personuppgifter, anställningsform, lön, boendekostnad, civilstånd samt om det finns barn i hushållet. Man ska även ange total kostnad för övriga lån som man har.

Ansökan kan sedan skickas in genom att signeras med E-legitimation.  Förutsatt att låneansökan går igenom och låntagaren väljer att godkänna lånet kommer pengarna betalas inom några dagar.

3/5

Krav

Kraven för att få låna hos Ellos är följande:

  • Åldern måste vara mellan 20 och 79 år.
  • Årsinkomsten måste vara på minst 84.000kr per år brutto. Detta kan då vara lön eller pension.
  • Betalningsanmärkningar får inte finnas.

5/5

Slutbetyg 3 

Till Ellos
Sammanfattning

Sammanfattning

Ellos är främst känt för postorderverksamhet och E-handel. Kanske borde de även hålla sig kvar inom dessa branscher och inte satsa på privatlån. Även om det inte framgår med tydlighet känns lånet uppbyggt för att attrahera de som vill handla på Ellos men inte har några pengar för tillfället.

Att låna till konsumtion är aldrig något som rekommenderas men kan behövas i vissa nödsituationer. Men att i dessa fall ta ett lån hos Ellos på över 30% ränta är helt fel väg att gå. Det är inte svårt att få ett lån betydligt lägre ränta. Detta oavsett om man har betalningsanmärkning eller inte.

Lånet kan därmed inte rekommenderas. Inte alls.

Till Ellos Till Lendo- Jämför privatlån och hittar bäst ränta Besök Good Cash – Tillåter betalningsanmärkningar

Betyg 3

Ellos: Betyg 3/10