Flexkontot

Uppdaterad:
  • Flexibel kontokredit
  • Låna 3.000kr-20.000kr
  • Månadsränta på 3,29%
  • Betyg 5/10
Till Flexkontot

Flexkontot är en onlinekredit vilket betyder att kredittagaren först ansöker om en kreditnivå och sedan vid flera tillfällen kan ta ut delar av denna kredit. (Går även att ta ut hela beloppet direkt). Detta liknar alltså till viss del ett kreditkort.

Likt återbetalning på kreditkort kan återbetalning ske mycket flexibelt. Just flexibiliteten är Flexkontots fördel. Dess stora nackdel är de flertalet avgifter som uppkommer. De är en av de få onlinekrediter som både har uppläggningsavgift, årsavgift och aviavgift. Detta gör onlinekrediten betydligt dyrare än många av dess konkurrenter.

Storlek och amorteringstid

flexkontot reklamFlexkontot är en onlinekredit där man själv väljer vilken kredit som önskas mellan 3000kr och 20 000kr. Skillnaden mot ett lån är att det i detta fall enbart beviljas en kredit –sedan får kredittagaren välja hur stor summa av den krediten som ska utnyttjas.

Eftersom det är en kredit (inte ett lån) sker amortering mycket flexibelt. Varje månad ska 8% betalas på utestående saldo. Det betyder att en person som utnyttjar sin kredit med 10 000 kr kommer behöva amortera minst 800kr första månaden. Detta utöver gällande räntekostnad. Månaden efter är skulden bara 9 200 vilket gör att den lägsta summa som ska betalas är 736kr.

Som lägst måste däremot 500kr betalas. Hur lång amorteringstiden blir beror därmed på hur stor summa som lånas.

4/5

Besök Flexkontot

Ränta

Se upp med avgifternaDen ränta som måste betalas om man utnyttjar krediten är på 3,29% per månad. Den nominella årsräntan blir därmed 39,48% vilket är medelhögt till högt i jämförelse med andra onlinekrediter. Men det blir värre…

Utöver den ränta som betalas tillkommer en uppläggningsavgift när krediten öppnas. Detta på 475kr. Sedan tillkommer även en årsavgift på 495kr. Årsavgiften slipper man första året men då man detta år måste betala uppläggningsavgift på samma summa blir det en årlig kostnad på 495kr. Sedan tillkommer även en aviavgift på 25kr per månad.

I ett räkneexempel på hemsidan presenterar de följande:

En person utnyttjar en kredit på 10 000 kr och återbetalar på 12 månader. Under denna tid kommer personen betalat hela 3152kr i bara avgifter. Nominell ränta är visserligen 39,48% men den effektiva räntan blir 69,3% vilket är mycket dyrt för en onlinekredit.

Detta kan exempelvis ställas mot Credway (billigaste onlinekrediten?) med en effektiv ränta på 29,33%.

3/10

 

Teckna kredit hos Flexkontot

Första steget är att välja hur hög kredit som man önskar. Detta mellan 3.000kr och 20.000kr. Nästa steg är att välja hur stor del av denna kredit som ska utbetalas direkt. Här går det att välja 0kr vilket alltså betyder att man vill ansöka om krediten utan att för den skull ta ut pengar direkt.

En stor fördel är tydligheten gällande krediten. När man anger önskad kredit och önskat utbetalningsbelopp presenteras månadsränta, lägsta delbetalning, när första delbetalning ska ske samt belopp på denna betalning. Det som saknas är däremot hur stor ränta (i kronor) som betalas. Detta för att man lättare ska kunna se hur kostnaden.

flexkontot välja kredit

Men…

En person som ansöker om en kredit på 5000kr och väljer att inte ta ut en enda krona av krediten får ändå betala 500kr vid första delbetalningen. Detta alltså trots att man inte utnyttjar krediten. Det beror på att uppläggningsavgiften är på 475kr samt aviavgiften på 25kr vilket blir 540kr.

 

Nästa steg är att klicka på ”Fyll i Ansökan” där man fyller i personuppgifter, uppgifter om inkomst & deklaration samt vilket bankkonto som pengarna ska föras över till vid uttag.

Kreditansökan kan enbart signeras med BankID. Även om inte exakt alla har tillgång till detta så drar det knappast ner betyget speciellt mycket då BankID används i mycket stor utsträckning i samhället.

Flexkontot låna 5000

Uttag

När en ansökan skickas in till Flexkontot anger man även ett ”initialt uttag”. Det betyder hur stor summa av hela krediten som direkt ska utnyttjas och därmed betalas ut. Har man inte valt att få hela krediten utbetald finns alltså möjligheten att vid ett senare tillfälle logga in på webbplatsen och ta ut delar eller hela den kvarvarande summan. Om inbetalningar sker (amortering) ökar beloppet man kan ta ut från krediten.

Till skillnad mot ett lån så är alltså en onlinekredit löpande så länge som personen vill ha kvar krediten. Om pengar tas ut betalas ränta på det uttagna beloppet – i annat fall kostar det inget att ha krediten tillgänglig (utöver årsavgiften på 475kr).

4/5

Krav

För att kunna få en onlinekredit hos Flexkontot krävs det att de nedanstående grundkraven är uppfyllda. Utöver det genomför alltid företetaget en kreditbedömning utifrån inlämnade uppgifter och en kreditupplysning från UC.

  • Minst 18 år
  • Inkomst på minst 120.000kr
  • Svenskt personnummer samt folkbokförd i Sverige
  • Betalningsanmärkning är inget hinder. Däremot får inte skuldsaldo finnas hos Kronofogden
  • Man måste kunna legitimera sig med BankID.

5/5

 

Kortfakta

Låna med betalningsanmärkning? Ja

Låna utan UC? Nej

Helgutbetalningar?  Ja

Lån för person under 20 år? Ja

Slutbetyg: 5/10

Sammanfattning

Sammanfattning

Flexkontot har sin fördel i den flexibilitet som en onlinekredit erbjuder. Man kan ansöka om en relativt stor kredit (upp till 20.000kr) men välja att enbart utnyttja den del man har behov av. Därmed finns det alltid pengar tillgängliga när de som mest behövs. Efterhand att man återbetalar krediten kan den på nytt användas.

Den mycket stora nackdelen med Flexkontot är deras avgifter. Räntan är relativt hög men med årsavgift, uppläggningsavgift och aviavgift pressar de upp den effektiva räntan till riktigt höga nivåer. Det finns helt enkelt alternativ på andra onlinekrediter som både har tydligare priser och framförallt lägre priser.

Flexkontot: Betyg 5/10