Fortus Finance onlinekredit

Uppdaterad:
  • Onlinekredit på 1.500kr –  15.000kr
  • Ränta 21,24%
  • Räntefritt första månaden
  • Betyg 7/10
Till Fortus Finance onlinekredit

Fortus Finance onlinekredit har stora likheter med ett kreditkort. Man betalar enbart för utnyttjad kredit och återbetalning kan ske över ett valfritt antal månader. Dessutom ligger räntenivån i nivå med många kreditkort. De skriver att ”Vår kontoform är en flexibel kredit som i stort sett fungerar som ett kreditkort”. Till viss del har de rätt – till viss del fel.

fortus enkel onlinekredit

Belopp och amorteringstid

Hos Fortus Finance går det att ansöka om en onlinekredit på mellan 1.500kr och 15.000kr. Detta är alltså inte ett lån utan ett kreditutrymme man ansöker om. När kreditbeloppet godkänns finns beloppet tillgänglig för uttag. Uttag kan ske på delar av beloppet eller till sin helhet.

En onlinekredit liknar därmed till stor del ett kreditkort. Även där har man en kredit som enbart kostar i det fall som krediten utnyttjas. Däremot finns hos Fortus Finance bara en räntefri period medan det på kreditkort finns räntefri period på samtliga kortköp.

Första betalningen är räntefri

Första gången som krediten ska betalas tillbaka uppstår ingen räntekostnad på utnyttjad kredit. Det enda som uppkommer är fakturaavgiften på 39kr. En person som ansöker om, och blir beviljad, en kredit på 15.000kr kan alltså utnyttja denna summa räntefritt fram till månadsfakturan ska betalas.

Uttagsbelopp?

En nackdel är att det inte framgår vilka belopp som kan tas ut från krediten per gång. Går det exempelvis att ta ut 100kr eller är minsta beloppet 1.000kr. Det hade varit en fördel om information hade funnits kring detta då en flexibel kredit bör ha flexibla uttagsbelopp.

4/5

Fortus teckna kredit

 

 

Ränta

Räntan på onlinekrediten hos Fortus Finance är på 1,77% per månad. Det innebär en årsränta på 21, 24%. I jämförelse med andra onlinekrediter (som godkänner betalningsanmärkningar) är detta mycket konkurrenskraftigt. De kunde fått utmärkelsen ”Billigaste onlinekrediten” men får det inte – på grund av den administrativa avgiften, se nedan.Fortus vad kostar det

Hur försvann den administrativa avgiften?

Varje månad uppkommer en administrationsavgift på 39kr förutsatt att krediten utnyttjats och därmed ska återbetalas. En kostnad som definitivt inte lyfts fram tydligt på sidan. Från startsidan finns länk till ”Vad kostar det?”. Här anges att onlinekrediten varken har års-, ansöknings- eller uppläggningsavgift. Det nämns inte något alls om den administrativa kostnaden på 39kr. Detta är dåligt och gör att krediten faktiskt kan bli onödigt dyr.

Utnyttja en kredit på 2000kr och återbetala under 12 månader och den effektiva räntan anges till 34,68%. Utnyttjas kredit på 1.500kr blir den effektiva räntan 42,69%.

Är det däremot större belopp som utnyttjas blir den effektiva räntan betydligt mer konkurrenskraftig. När krediten är drygt 5000kr och återbetalning sker på 12 månader är den effektiva räntan lägre än 20%.

Dålig på småbelopp – Bättre på stora

Beroende på hur en onlinekredit ska användas kan Fortus kredit både vara bra och dålig. För en som vill ha krediten som en extra buffert och ta ut 500kr eller 1000kr någon månad för att sedan snabbt återbetala summan blir krediten dyr. Ta ut 1000kr och återbetala efter en månad och det kostar ca 20kr i ränta +39kr i administrativ avgift (totalt 59kr). Räntan är låg men kostnaden hög.

Jämför detta med Credway som har högre ränta men inga avgifter. Samma utnyttjad kredit skulle kostat 24kr.

Har du inte betalningsanmärkningar? – Välj en vanlig kontokredit hos den bank du vanligtvis använder. Det ger en betydligt lägre räntekostnad.

Kommer du utnyttja onlinekrediten enbart på småbelopp? – Välj Credway då det blir billigare tack vara att inga avgifter finns.

Kommer du använda onlinekrediten på större belopp, på längre amorteringstid och har betalningsanmärkningar? – Då kan detta vara ett bra alternativ.

7/10

Besök Fortus Financer

 

Teckna onlinekredit hos Fortus Kredit

Fyll i ansökningsformuläret

På hemsidan anges Önskat belopp och Önskad amorteringstid. Det är lite märkligt att amorteringstid ska anges. I övrig information anges att återbetalning kan ske på valfritt antal månader så länge som minst 3,5% av kvarvarande skuld betalas varje månad. Även om man anger amorteringstid på 8 månader så finns alltså inget krav av amortera på denna tid.

När man anger amorteringstid visas däremot både effektiv ränta, kreditkostnad och hur mycket som behöver betalas per månad. Detta alltså förutsatt att man vill amortera under den angivna amorteringstiden. Det här kan ses positivt då det tydligt visar hur mycket krediten kostar att utnyttja. Samtidigt blir det lite missvisande då en onlinekredit inte har en fast amorteringstid likt ett lån.

Kreditansökan signeras med Mobilt Bank-ID, vilket även är en säker identifieringsform. Blir ansökan beviljad betalas pengarna ut inom 24 timmar förutsatt att det är vardag.

Fortus teckna lån

Få besked direkt

När en ansökan har skickats in om en onlinekredit ges svar direkt från Fortus Finance. I svaret anges om krediten beviljas till sin helhet eller om personen får krediten beviljad men till ett lägre belopp. Forturs FInance använder sig av Creditsafe när kreditupplysning sker.

Utbetalning påbörjas

Utbetalning av krediten sker till ett onlinekonto hos Fortus Finance. Därefter kan låntagaren logga in och välja uttag av valfritt belopp till eget bankkonto. Det tar upp till en bankdag från att uttag genomförts till att pengarna sitter på kontot.

 Återbetalning

Varje månad skickar Fortus Finance ut en faktura på utnyttjad kredit. Den som väljer att delbetala utnyttjad kredit kan göra detta under ett flertal månader. Som minst måste däremot 1/24 av krediten betalas och som minst 50kr.  På ett  annat ställe står att lägsta beloppet ska vara minst 3,5% vilket är ungefär samma summa. Lite udda är det däremot att det anges två olika minimumnivåer.

4/5

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning?   Ja

Låna utan UC?   Ja, Bisnode användes

Helgutbetalningar?  Nej

Lån för person under 20 år?   Nej

Krav

  • Du är mellan 20 och 75 år
  • Betalningsanmärkning behöver inte vara problem. Däremot kan det hända att enbart lägre belopp på krediten kan godkännas.

Dessa två allmänna krav har hittats på olika ställen på webbplatsen. Det är alltså en stor nackdel att de inte presenterar kraven tydligt och sammanställt på ett och samma ställe. Något krav på inkomst, ålder eller om det krävs svenskt medborgarskap hittas inte.

2/5

Totalbetyg 7/10

Sammanfattning

Sammanfattning

Fortus Kredit erbjuder en av de billigaste onlinekrediterna på marknaden. Detta åtminstone om man enbart ser på den nominella räntan. Oavsett utnyttjat kreditbelopp så är räntan ca 21%. Till stor del liknar onlinekrediten ett kreditkort. Man ansöker om ett kreditbelopp och kan utnyttja krediten när det passar. Det är sedan enbart avgiften för utnyttjad kredit som betalas. Detta är då ränta och en administrativ avgift (39kr/mån).

Fördelen är den låga räntan. Den är lägre än vissa kreditkort och lägre än många onlinekrediter. Detta trots att de tillåter betalningsanmärkningar. Nackdelen är saknaden av viss information på hemsidan samt den administrativa avgiften.

Fortus Finance onlinekredit: Betyg 8/10