Kontantfinans

Uppdaterad:
  • Låna 1000-20.000kr
  • Amortera på 1-5 år
  • 2 Betalningsfria månader varje år
  • Betyg 4/10
Till Kontantfinans

Kontant Finans Sverige AB är en del av den stora norska koncernen B2 Holding. De ger lån på 1000kr upp till 20.000kr vilket även ett flertal andra kreditgivare gör på den svenska marknaden. Det som gör att de sticker ut något är att de har amorteringstid på 1-5 år. Det är alltså möjligt att låna 1000kr och amortera på 5 år.

Företaget strävar efter att vara ”ett enkelt och tryggt alternativ på en marknad med många aktörer”. Lånet är enkelt och tryggt så på dessa punkter lyckas de. Däremot får de något sämre betyg på andra delar.

Storlek och amorteringstid

Hos Kontantfinans är det möjligt att låna från 1000kr och upp till 20.000kr. Det är en relativt vanlig lånesumma gällande snabblån men detta är inte snabblån. Amorteringstiden är nämligen från 1 till 5 år.

Till viss del känns amorteringstiden inte relevant mot lånesumman. Det är exempelvis möjligt att låna 2000kr och välja amortera detta på 5 år. Detta med en kostnad på 63kr per månad om betalning sker med autogiro.

Att däremot betala 20.000kr på 5 år känns betydligt mer relevant. Då blir månadskostnaden ca 600kr.

Kontant Finans skriver på hemsidan om ”våra tre lån”. Känslan blir att de ska ha tre olika slags lån men det är enbart tre olika namn beroende på hur stort lånebelopp som lånas.

2000-4000kr kallas för Stabila Lånet Small

6000-14.000kr kallas för Stabila Lånet Medium

15000 och 20.000kr kallas för Stabila Lånet Large

kontantfinans betalningsfria månaderIndelningen kan läsas om på undersidan ”Våra lån”. Frågan som kvarstår blir då, vad för lån är 5000kr?

Återbetalning sker med samma belopp varje månad. Bäst är att återbetalning sker med autogiro eftersom det annars tillkommer en aviavgift.

  • Betalningsfri månad

En låntagare som amorterat på sitt lån i minst fyra månader i rad kan välja att aktivera en betalningsfri månad. Detta betyder att någon inbetalning på lånet inte behöver göras den månaden och att lånet därmed förlängs en månad. Betalningsfri månad går att utnyttja två gånger per kalenderår och med minst fyra månader mellan tillfällena.

2/5

kontantfinans låna pengar

 

Ränta

Oavsett lånebelopp eller amorteringstid är den nominella räntan 29%. Den effektiva räntan är 33,18%. Detta då förutsatt att lånet betalas med autogiro. Den som inte väljer autogiro får betala en fakturaavgift varje månad på 19kr.

Det kan låta som en väldigt liten summa att betala 19kr per månad. Men det beror självklart på lånesumma och amorteringstid. Som ovan nämnts kan man teckna ett lån på 2000kr och amortera på 5 år. Då är månadssumman 63kr via autogiro per månad och 82kr per månad via faktura. Det gör alltså lånet ca 30% dyrare.

Det finns flera kreditgivare i Sverige med ränta kring 30% så detta är inte ovanligt. Men då handlar det vid de allra flesta tillfällen om kreditgivare som godkänner betalningsanmärkning. KontantFinans godkänner däremot inte betalningsanmärkningar. Den som inte har denna anmärkning bör kunna hitta lån med betydligt lägre räntesats än ca 30%.

4/10

kontnantfinans kostnader

 

Ta lån på Kontantfinans

Enklaste vägen att teckna ett lån hos Kontant Finans är att börja låneprocessen på hemsidans startsida. Med två reglage väljs hur stort belopp som ska lånas samt önskad lånetid.

När detta ställs in visas direkt vilket månadsbeloppet kommer att bli. I och med att Kontant Finans har fast räntesats och samma räntesats för alla är detta alltså exakt den summa som kommer att behöva betalas. Även den effektiva räntan anges, som alltid är 33,18% förutsatt att betalning sker med autogiro.

Under dessa reglage fyller låntagaren i personuppgifter, boendeform, civilstånd samt information om den egna ekonomin. Genom att klicka på ”Ansök” skickas ansökan till Kontant Finans.

Om Kontant Finans godkänner ansökan skickas det ut ett skuldebrev som ska signeras och returneras. Efter att detta har kommit företaget tillhanda tar det 2-3 bankdagar innan pengarna är utbetalda.

5/5

Krav

Dessa är grundkraven för att en låneansökan ska bli beviljad hos Kontant Finans. Utöver att dessa måste vara uppfyllda ser även Kontant Finans till personens ekonomiska situation och bedömer helheten.

  • Personen måste vara minst 22 år
  • Personen måste ha en bruttoinkomst på minst 180.000kr per år
  • Personen får inte ha några betalningsanmärkningar
  • Personen måste vara folkbokförd i Sverige sedan tre år. På ett ställe står det enbart ”folkbokförd i Sverige” medan det på ett annat står att det måste varit i tre år. Troligtvis gäller det sistnämnda.
  • Personen får enbart teckna ett lån som beräknas vara återbetalt innan 80-årsdagen

5/5

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning? Nej

Låna utan UC? Ja. Det kreditupplysningsföretag som Credway används

Helgutbetalningar? Nej

Lån för person under 20 år? Nej

 

Slutbetyg 4/10

Till KontantFinans
Sammanfattning

Sammanfattning

Med målet att vara ett ”enkelt och tryggt alternativ” så har Kontant Finans lyckats bra. Det är extremt enkelt att ta ett lån och tryggheten sitter i en fast avgift varje månad samt möjlighet till betalningsfri månad. Det i sig är inte någon större skillnad mot många andra kreditgivare i Sverige. Det som gör de lite mer unika är deras långa amorteringstid i förhållande till lånebeloppet. Det går att låna 1000kr upp till 20.000kr och amortera på 1-5 år. Frågan är om någon egentligen behöver ett helt år på sig att betala tillbaka 1000kr, eller till och med 5 år.  Amorteringstiden känns inte helt speglad mot beloppen. De får även något sämre betyg på grund av otydlighet. De skriver om tre lån men vid granskning är det ju exakt samma lån – bara olika stora belopp. Kraven på låntagaren nämns något olika på hemsidan och de gör reklam för mode i samband med låneansökan. Även på räntesatsen får de lågt betyg. De erbjuder ränta på över 30% vilket är långt över de flesta privatlån. Det är enbart lån där låntagaren får ha betalningsanmärkning som brukar ha dessa räntesatser. Men Kontant Finans tillåter inte denna anmärkning. Slutsats – Sök lån hos kreditgivare med lägre ränta, enklast genom en lånejämförelse hos ex. Zmarta.
Kontantfinans: Betyg 4/10