Kontantfinans

Uppdaterad:
  • Låna 1000-20.000kr
  • Lån med betalningsanmärkningar 
  • Amortera på 1-5 år
  • 2 Betalningsfria månader varje år
  • Betyg 7/10
Till Kontantfinans

Kontantfinans Sverige ger lån på 3000kr upp till 20.000 kr för dig med betalningsanmärkningar. Något som även ett flertal andra kreditgivare på den svenska marknaden gör. Det som gör att Kontantfinans sticker ut något är att de har amorteringstid på 1-5 år. Det är alltså möjligt att låna 3000kr och amortera på 5 år. Dessutom erbjuder de betalningsfria månader

Företaget strävar efter att vara ”ett enkelt och tryggt alternativ på en marknad med många aktörer”. Lånet är enkelt och tryggt så på dessa punkter lyckas de. Däremot får de något sämre betyg på andra delar.

Storlek och amorteringstid

Hos Kontantfinans är det möjligt att låna från 3000kr och upp till 20.000kr. Det är en relativt vanlig lånesumma gällande snabblån men detta är inte snabblån. Amorteringstiden är nämligen från 1 till 5 år.

Till viss del känns amorteringstiden inte relevant mot lånesumman. Det är exempelvis möjligt att låna 3000kr och välja amortera detta på 5 år. Detta med en kostnad på 90kr per månad om betalning sker med autogiro.

Att däremot betala 20.000kr på 5 år känns betydligt mer relevant. Då blir månadskostnaden ca 600kr.

Återbetalning sker med samma belopp varje månad. Bäst är att återbetalning sker med autogiro eftersom det annars tillkommer en aviavgift.

  • Betalningsfri månad

En låntagare som amorterat på sitt lån i minst fyra månader i rad kan välja att aktivera en betalningsfri månad. Detta betyder att någon inbetalning på lånet inte behöver göras den månaden och att lånet därmed förlängs en månad. Betalningsfri månad går att utnyttja två gånger per kalenderår och med minst fyra månader mellan tillfällena.

2/5

Ränta

Oavsett lånebelopp eller amorteringstid är den nominella räntan 25,95%.

Exempel på lån: 15 000 kronor som återbetalas under 60 månader.  Nominell bunden årsränta är 25,95 % och den effektiva årsräntan blir 29,3 %. Månadskostnaden kommer att vara 449 kronor och du kommer totalt att ha betalat 26 940 kronor (449 kronor x 60 månader) när lånet är återbetalat. Detta innebär en kostnad för krediten som uppgår till 11 940 kronor.

Det finns flera kreditgivare i Sverige med ränta kring 30% så detta är inte ovanligt. Men då handlar det vid de allra flesta tillfällen om kreditgivare som godkänner betalningsanmärkning. KontantFinans godkänner däremot inte betalningsanmärkningar. Den som inte har denna anmärkning bör kunna hitta lån med betydligt lägre räntesats än ca 30%.

4/10

Ta lån på Kontantfinans

Enklaste vägen att teckna ett lån hos Kontant Finans är att börja låneprocessen på hemsidans startsida. Med två reglage väljs hur stort belopp som ska lånas samt önskad lånetid.

När detta ställs in visas direkt vilket månadsbeloppet kommer att bli. I och med att Kontant Finans har fast räntesats och samma räntesats för alla är detta alltså exakt den summa som kommer att behöva betalas.

Under dessa reglage fyller låntagaren i personuppgifter, boendeform, civilstånd samt information om den egna ekonomin. Genom att klicka på ”Ansök” skickas ansökan till Kontant Finans.

Om Kontant Finans godkänner ansökan skickas det ut ett skuldebrev som ska signeras och returneras. Efter att detta har kommit företaget tillhanda tar det 2-3 bankdagar innan pengarna är utbetalda.

5/5

Krav

Dessa är grundkraven för att en låneansökan ska bli beviljad hos Kontant Finans. Utöver att dessa måste vara uppfyllda ser även Kontant Finans till personens ekonomiska situation och bedömer helheten.

  • Personen måste vara minst 18 år
  • Personen måste ha en bruttoinkomst på minst 150.000kr per år
  • Personen får ha betalningsanmärkningar, men inget aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden

5/5

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning? Nej

Låna utan UC? Ja. Det kreditupplysningsföretag som Credway används

Helgutbetalningar? Nej

Lån för person under 20 år? Nej

 

Slutbetyg 4/10

Till KontantFinans
Sammanfattning

Sammanfattning

Med målet att vara ett ”enkelt och tryggt alternativ” så har Kontant Finans lyckats bra. Det är extremt enkelt att ta ett lån och tryggheten sitter i en fast avgift varje månad samt möjlighet till betalningsfri månad. Det i sig är inte någon större skillnad mot många andra kreditgivare i Sverige.

Det som gör de lite mer unika är deras långa amorteringstid i förhållande till lånebeloppet. Det går att låna 1000kr upp till 20.000kr och amortera på 1-5 år. Frågan är om någon egentligen behöver ett helt år på sig att betala tillbaka 1000kr, eller till och med 5 år.  Amorteringstiden känns inte helt speglad mot beloppen.

De får även något sämre betyg på grund av otydlighet. De skriver om tre lån men vid granskning är det ju exakt samma lån – bara olika stora belopp. Kraven på låntagaren nämns något olika på hemsidan och de gör reklam för mode i samband med låneansökan.

Även på räntesatsen får de lågt betyg. De erbjuder ränta på strax under 30% vilket är långt över de flesta privatlånen. Det är enbart lån där låntagaren får ha betalningsanmärkning som brukar ha dessa räntesatser vilket gäller även för Kontantfinans.

Kontantfinans: Betyg 7/10