Lån & Spar Bank Privatlån

Uppdaterad:
  • Låna upp till 500 000 kr
  • Låneindikator visar chans till att få lånet beviljat
  • Från 3,75 % i ränta
  • Betyg 7,4/10
Till Lån & Spar Bank Privatlån

Lån & Spar Bank är relativt nya in på den svenska marknaden men har etablerat sig bra genom samarbetet med Hyresgästföreningen och Villaägarnas Riksförbund. Genom medlemsorganisationer och fördelaktiga medlemslån växer Lån & Spar Bank och tar sig in på nya marknader.

Utöver fackföreningar och medlemsorganisationer så arbetar de också direkt med privatkunder och säger sig erbjuda smidiga banlösningar tillsammans med bra rådgivning. En stor fördel är låg snittränta och att de har en låneindikator.

lån o spar privatlånet

Storlek och amorteringstid

Hos Lån & Spar Bank så kan du låna som lägst 50.000kr och som högst 500.000kr. För att låna mer än 350.000kr så krävs en medsökande vilket gör att ensamstående inte kan låna de största beloppen.

Lånet är ett annuitetslån vilket innebär att månadskostnaden är samma under hela lånetiden vilket gör det lätt att budgetera för lånet. Du kan betala av lånet när du vill så amorteringstiden är alltså att se som en ”maximal tid för avbetalning”.

2-12 år är amorteringstiden vilket är att anse som marknadsmässigt och ett bra erbjudande.

Nackdel att minsta lån är 50.000kr då många låntagare kommer att sållas bort i segmentet 5.000-49.000kr lån.

3/5

Besök Lån & Spar

Räntesats

Räntan är individuell och bestäms för varje enskild låntagare och låneansökan efter en kreditprövning. Räntan varierar från 3,75% upp till 11,25%. Räntenivåerna som erbjuds är väldigt konkurrenskraftiga för att vara privatlån vilket talar för att Lån & Spar Bank satsar på att ta sig in på privatmarknaden men det kan också innebära att de framför allt beviljar lån för låntagare med ganska höga inkomster och låg skuldsättning.

Snitträntan för Privatlån är 5,15% och det är mycket positivt att snitträntan redovisas eftersom det påvisar vilken nivå som de flesta låntagarna ligger på. Även denna ränta är på en låg och konkurrenskraftig nivå.

Utöver räntan så tillkommer både en uppläggningsavgift på 495kr och en aviavgift på 35kr per faktura vilket får anses vara ganska höga kostnader utöver räntekostnaden. På totalen så ligger Lån & Spar Bank på en bra nivå när det kommer till räntorna men uppläggningsavgiften och aviavgiften drar ner betyget något.

8/10

Kapitalkostnad:

När du ansöker om lån hos Lån & Spar Bank så anges ett ”exempel på månadskostnad” vilket är kostnaden varje månad för ränta, amortering och övriga avgifter förutsatt att du får bankens snittränta vid den individuella prövningen. Det finns ingen tydlig redovisning av vad varje del av lånet kostar. Allt som visas är ett så kallat representativt exempel som visar kostnaden för att lån på 200.000kr med 10 års återbetalningstid och att du då har fått bankens snittränta på 5,15%.

Låneindikatorn

lån spar låneindikator gullån spar låneindikator grön

Ett bra sätt att ta reda på om du kommer att få ett lån beviljat hos Lån & Spar Bank är att börja med att fylla i deras låneindikator. Du får då en uppskattning av ditt möjliga låneutrymme utan att behöva göra en kreditprövning. I vår undersökning så ansöker vi om privatlån som en familj på två vuxna och två barn, de vuxna har båda inkomster på 25.000 kr per månad och ett gemensamt bolån på 3 miljoner kronor.
Låneindikatorn ger följande besked:

Utan andra privatlån:
Indikerad lånesumma: 250.000 kr, Grönt ljus, Du har ekonomiskt utrymme att ta lån och vill du veta dina villkor så är du välkommen in med en låneansökan.

Med andra privatlån på 100.000kr:
Indikerad lånesumma: 150.000 kr, Gult ljus, Det är möjligt att du inte har utrymme att låna och bör var försiktig med att ta ett nytt privatlån.

Med andra privatlån på 500.000kr:

Rött ljus, Du har sannolikt inte det ekonomiska utrymmet att låna just nu.

Brytpunkten för när vi inte har något indikerat låneutrymme är vid andra privatlån på 250.000 kr och det är först när vi når 500.000 kr i befintliga privatlån som låneindikatorn ger oss rött ljus. Det här är inte att på något sätt se som en möjlighet att låna utan alla bedömningar sker hos banken efter en individuell kreditprövning. Sverigekontanters bedömning är dock att det finns en hel del utrymme för förhandlingar kring en låneansökan i just det här fallet.

Ta lån hos Lån & Spar Bank

lån o spar låneprocess

Du ansöker om lån genom att besök Lån & Spar Banks hemsida, fylla i en låneansökan och invänta ett låneerbjudande. För den som accepterar erbjudanden så väntar ett sms med en länk till ett digitalt formulär där du ombeds lämna in kompletterande uppgifter om din ekonomi. Kreditavtalet godkänner du och signerar med Bank Id och ett servicekonto öppnas åt dig hos Lån & Spar Bank där pengarna betalas ut.

När du har signerat det digitala kreditavtalet så betalas pengarna ut till ditt nyöppnade servicekonto i banken. Fördelen med Lån & Spar Banks privatlån är att det kan betalas ut snabbt men det är en nackdel att pengarna inte går till valfritt konto utan till ett konto hos banken själva.

lån o spar vad kostar det
Efter att låneansökan har fyllts i så görs en kreditupplysning och en individuell kreditbedömning. Om du är osäker på om du kan bli beviljad lån eller inte så kan du alltid använda låneindikatorn för att få en uppfattning om hur du ligger till. Privatlån hos Lån & Spar Bank betalas som annuitetslån vilket innebär att månadskostnaden är konstant under hela lånetiden och att andelen amortering alltså ökar när räntedelen minskar över tid.

Du kommer alltså enkelt att kunna budgetera månadskostnaden för lånet. Inga betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogden får finnas för att ett lån ska kunna godkännas.

Lån & Spar Bank kan inte erbjuda lånebetalning med autogiro från din vanliga bank utan de rekommenderar istället att du upprättar en stående överföring från din bank till ditt servicekonto. Även om en stående överföring inte är en komplicerad sak att ordna så hade det underlättat om autogiro kunde signeras i samband med kreditavtalet.

Den snabba utbetalningen av lånet när det är beviljat bidrar till ett högt betyg men tyvärr så är bristen på autogiro och kravet på att upprätta ett konto hos Lån & Spar Bank något som drar ned betyget en hel del.

3/5

Krav

1 Personen ska vara över 18 år

2 Årsinkomsten ska vara på minst 250.000 kr (totalt för låntagare och eventuell medlåntagare)

3 Personen ska ha en tillsvidareanställning

4 Personen får inte ha några betalningsanmärkningar eller någon skuld hos kronofogden

4/5

Övrigt

Låneskydd vid dödsfall ingår utan extra kostnad men låneskydd för omkostnader har en avgift på 7% av amortering och räntekostnad vilket får anses vara en ganska dyrköpt affär för de allra flesta.

Amorteringsfrihet erbjuds mot en kostnad på 500 kr.

lån o spar låneskydd

 

Slutbetyg: 7/10

Sammanfattning

Lån & Spar Bank har en låg snittränta även för en bank som riktar sig mot förhållandevis högavlönade kunder utan betalningsanmärkningar. Positivt med låneindikatorn som ger möjlighet att laborera med olika lånebelopp.

Det negativa är att summan för lägsta privatlån är satt relativt högt på 50.000 kr och att det finns ett krav på att vara fri från betalningsanmärkningar.

Den snabba utbetalningen av lånet när det är beviljat bidrar till ett högre betyg men tyvärr så är bristen på autogiro och kravet på att upprätta ett konto hos Lån & Spar Bank något som drar ned helhetsbetyget en del.

På totalen ett bra lån för den som har en god ekonomisk situation och som till exempel vill låna för en renovering av huset. Om du heller inte ser någon nackdel i att få ytterligare ett bankkonto att hålla reda på så kan den här banken vara ett alternativ för dig.

Om du däremot inte har en tillsvidareanställning, vill låna lägre belopp än 50.000 kr eller om du har betalningsanmärkningar eller på något annat sätt en ansträngd ekonomi så är inte Lån & Spar Bank ett alternativ att räkna med.

Lån & Spar Bank Privatlån: Betyg 7.4/10