Lån & Spar Bank Privatlån

Uppdaterad:
  • Låna upp till 500 000 kr
  • Låneindikator visar chans till att få lånet beviljat
  • Från 2,95 % i ränta
  • Betyg 7,4/10
Till Lån & Spar Bank Privatlån

Lån & Spar Bank är relativt nya in på den svenska marknaden. De har etablerat sig bra genom samarbetet med Hyresgästföreningen och Villaägarnas Riksförbund. Genom medlemsorganisationer och fördelaktiga medlemslån växer Lån & Spar Bank och tar sig in på nya marknader.

Utöver fackföreningar och medlemsorganisationer arbetar de också direkt med privatkunder. De säger sig erbjuda smidiga banklösningar tillsammans med bra rådgivning. En stor fördel är låg snittränta och att de har en låneindikator.

lån o spar privatlånet

Storlek och amorteringstid

Hos Lån & Spar Bank kan du ta lån utan säkerhet, som lägst 50.000 kr och som högst 500.000 kr. För att låna mer än 350.000 kr behöver du en medsökande vilket gör att ensamstående inte kan låna de största beloppen.

Lånet är ett annuitetslån vilket innebär att månadskostnaden är samma under hela lånetiden. Det gör det lätt att budgetera för lånet. Du kan betala av lånet när du vill. Amorteringstiden är alltså att se som en ”maximal tid för avbetalning”.

Amorteringstiden är 2-12 år vilket är att anse som marknadsmässigt och ett bra erbjudande.

Nackdel att minsta lån är 50.000 kr då låntagare som vill låna i segmentet 5.000-49.000 kr blir bortsållade.

3/5

Besök Lån & Spar

Räntesats

Räntan är individuell och skiljer sig alltså för varje enskild låntagare och låneansökan efter en kreditprövning. Räntan varierar från 2,95% upp till 8,95%.

Räntenivåerna som banken erbjuder är väldigt konkurrenskraftiga för att vara privatlån. Det talar för att Lån & Spar Bank satsar på att ta sig in på privatmarknaden. Det kan också innebära att de framför allt beviljar lån för låntagare med ganska höga inkomster och låg skuldsättning.

Snitträntan för Privatlån är 5,15 %. Det är mycket positivt att snitträntan redovisas eftersom det påvisar vilken nivå som de flesta låntagarna ligger på. Även denna ränta är på en låg och konkurrenskraftig nivå.

Avgifter

Utöver räntan tillkommer en uppläggningsavgift på 395 kr. Ingen aviavgift vid digital avi, annars 35 kr.

Räntegaranti

För den som redan har lån hos Lån & Spar Bank gäller räntegaranti. Det betyder att de matchar eventuellt erbjudande om lån utan säkerhet från annan bank och ger tio räntepunkter i rabatt.

8/10

Kapitalkostnad:

När du ansöker om lån hos Lån & Spar Bank får du ett ”exempel på månadskostnad”. Det är kostnaden varje månad för ränta, amortering och övriga avgifter, förutsatt att du får bankens snittränta vid den individuella prövningen. Det finns ingen tydlig redovisning av vad varje del av lånet kostar. Allt som banken visar dig är ett så kallat representativt exempel, där du ser kostnaden för att lån på 200.000 kr med 10 års återbetalningstid och att du då har fått bankens snittränta på 5,15 %.

Låneindikatorn

lån spar låneindikator gullån spar låneindikator grön

Ett bra sätt att ta reda på om du kommer att få ett lån beviljat hos Lån & Spar Bank är att börja med att fylla i deras låneindikator. Du får då en uppskattning av ditt möjliga låneutrymme utan att behöva göra en kreditprövning. I vår undersökning så ansöker vi om privatlån som en familj på två vuxna och två barn. De vuxna har båda inkomster på 25.000 kr per månad och ett gemensamt bolån på 3 miljoner kr.

Låneindikatorn ger följande besked:

Utan andra privatlån:
Indikerad lånesumma: 250.000 kr, Grönt ljus, Du har ekonomiskt utrymme att ta lån och vill du veta dina villkor så är du välkommen in med en låneansökan.

Med andra privatlån på 100.000kr:
Indikerad lånesumma: 150.000 kr, Gult ljus, Det är möjligt att du inte har utrymme att låna och bör var försiktig med att ta ett nytt privatlån.

Med andra privatlån på 500.000kr:

Rött ljus, Du har sannolikt inte det ekonomiska utrymmet att låna just nu.

Brytpunkten för när vi inte har något indikerat låneutrymme är vid andra privatlån på 250.000 kr. Det är först när vi når 500.000 kr i befintliga privatlån som låneindikatorn ger oss rött ljus. Det här är inte att på något sätt se som en möjlighet att låna utan alla bedömningar sker hos banken efter en individuell kreditprövning. Sverigekontanters bedömning är dock att det finns en hel del utrymme för förhandlingar kring en låneansökan i just det här fallet.

Ta lån hos Lån & Spar Bank

lån o spar låneprocess

Du ansöker om lån genom att besök Lån & Spar Banks hemsida, där du kan fylla i en låneansökan och invänta ett låneerbjudande. För den som accepterar erbjudandet så väntar ett sms med en länk till ett digitalt formulär. Där ska du lämna in kompletterande uppgifter om din ekonomi. Kreditavtalet godkänner du och signerar med Bank-ID. Lån & Spar Bank öppnar då ett servicekonto till dig.

När du har signerat det digitala kreditavtalet kommer utbetalningen av pengarna till ditt nyöppnade servicekonto i banken. Fördelen med Lån & Spar Banks privatlån är att du kan få det snabbt, men det är en nackdel att pengarna inte går till valfritt konto utan till ett konto hos banken själv.

lån o spar vad kostar det

Kreditupplysning och budgetering av månadskostnad

Efter att du fyllt i låneansökan väntar en kreditupplysning och en individuell kreditbedömning. Om du är osäker på om du kan bli beviljad lån eller inte kan du använda låneindikatorn för att få en uppfattning om hur du ligger till. Privatlån hos Lån & Spar Bank är ett annuitetslån vilket innebär att månadskostnaden är konstant under hela lånetiden. Andelen amortering ökar när räntedelen minskar över tid.

Du kommer alltså enkelt att kunna budgetera månadskostnaden för lånet. För att lånet ska bli godkänt får du inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

Autogiro

Lån & Spar Bank kan inte erbjuda lånebetalning med autogiro från din vanliga bank. De rekommenderar istället att du upprättar en stående överföring från din bank till ditt servicekonto. Även om en stående överföring inte är en komplicerad sak att ordna så hade det underlättat om man kunde ordna autogiro i samband med kreditavtalet.

Den snabba utbetalningen av lånet när det är beviljat bidrar till ett högt betyg. Tyvärr är bristen på autogiro och kravet på att upprätta ett konto hos Lån & Spar Bank något som drar ned betyget.

3/5

Krav

  1. Personen ska vara över 18 år
  2. Årsinkomsten ska vara på minst 250.000 kr (totalt för låntagare och eventuell medlåntagare)
  3. Personen ska ha en tillsvidareanställning
  4. Personen får inte ha några betalningsanmärkningar eller någon skuld hos Kronofogden

4/5

Övrigt

Tre månaders låneskydd kostnadsfritt. Låneskydd vid dödsfall ingår utan extra kostnad. Låneskydd för omkostnader har en avgift på 7 % av amortering och räntekostnad vilket får anses vara en ganska dyrköpt affär för de allra flesta.

Amorteringsfrihet erbjuds mot en kostnad på 500 kr.

lån o spar låneskydd

 

Slutbetyg: 7/10

Sammanfattning

Lån & Spar Bank har en låg snittränta även för en bank som riktar sig mot förhållandevis högavlönade kunder utan betalningsanmärkningar. Positivt med låneindikatorn som ger möjlighet att laborera med olika lånebelopp.

Det negativa är att summan för lägsta privatlån är satt relativt högt på 50.000 kr och att det finns ett krav på att vara fri från betalningsanmärkningar.

Den snabba utbetalningen av lånet när det är beviljat bidrar till ett högre betyg. Tyvärr är bristen på autogiro och kravet på att upprätta ett konto hos Lån & Spar Bank något som drar ned helhetsbetyget en del.

På totalen ett bra lån för den som har en god ekonomisk situation och som till exempel vill låna för en renovering av huset. Om du heller inte ser någon nackdel i att få ytterligare ett bankkonto att hålla reda på så kan den här banken vara ett alternativ för dig.

Om du däremot inte har en tillsvidareanställning, vill låna lägre belopp än 50.000 kr eller om du har betalningsanmärkningar eller på något annat sätt en ansträngd ekonomi så är inte Lån & Spar Bank ett alternativ att räkna med.

Lån & Spar Bank Privatlån: Betyg 7.4/10