Lånbutiken Kontokredit

Uppdaterad:
  • Kontokredit – upp till 20.000kr
  • Effektiv årsränta ca 100%
  • Utbetalning även på helger
  • 7/10
Till Lånbutiken Kontokredit

Lånbutiken har två olika lånealternativ, Kontokredit (Se recension nedan) & Snabblån (Se recension här).

Deras kontokredit, som de kallar för Brukslån, är en flexibel kredit där uttag och återbetalning sker efter eget behov. De som får sin ansökan beviljad får en kreditgräns på 15.000kr men betalar bara ränta när delar av denna summa begärs i uttag. Det liknar därmed till stor del hur ett kreditkort fungerar – men med betydligt högre ränta.

lånbutiken brukslån 20 000 kr

Summa och amorteringstid

Brukslånet är en kontokredit vilket betyder att utbetalning och återbetalning av krediten är mycket flexibel. Det är även den främsta fördelen med denna låneform. Nya kunder får en kreditgräns på 15 000 kr medan återkommande kunder kan höja upp den till 20 000 kr.

När krediten beviljats väljer du själv hur stort belopp du vill ha ut. Du kan exempelvis ha en kredit på 15.000kr men välja att enbart ta ut 4.000kr. Det blir då enbart denna summa som du betalar ränta på.

Uttag sker genom inloggning på hemsidan där uttag kan begäras. Pengarna sätts därefter över till föranmält bankkonto förutsatt att det är inom Lånbutikens öppettider. Har kunden Nordea eller Handelsbanken sker överföringen även på helger. Kunder med andra banker får vänta till kommande bankdag.

lånbutiken brukslån låna pengar

Amorteringen sker via faktura en gång i månaden. Det lägsta som då måste betalas är 10% av utnyttjad kredit, däremot minst 500kr. Det gör att amortering av skulden kan liknas med amortering på en kreditkortsskuld. Det går att betala tillbaka allt på en gång – eller betala tillbaka på flera månader. Skillnaden är bara att räntan är betydligt högre på denna kontokredit än på ett kreditkort.

4/5

Ränta

Nya kunder får ta del av en räntefri period på 30 dagar. Det går därmed att låna utan ränta fram att den första fakturan förfaller. Väljer man att betala tillbaka totalt utnyttjad kredit är det ett ”gratis lån”. Väljer man istället att delbetala fakturan uppstår räntekostnad på kommande faktura.

lånbutiken brukslån räntefritt

Årsräntan på utnyttjad kredit är 79%. Det motsvarar en effektiv ränta på 117,04%. I kronor innebär det följande:

Utnyttja krediten på 5.000kr och återbetala på kommande faktura – betala 329kr i ränta.

Utnyttja krediten på 15.000kr och återbetala på kommande faktura – betala 988kr i ränta

Även om räntan är betydligt högre än många andra kontokrediter och kreditkort så blir kostnaden alltså inte extremt hög på en månad. Det är även så en kontokredit bör utnyttjas – dvs korta och mindre lån.

En person som inser att summan behöver återbetalas över många månader bör istället teckna ett privatlån. Med en effektiv årsränta på över 100% blir det helt enkelt ett mycket dyrt alternativ med denna kontokredit.

7/10

lånbutiken brukslån kostnad

 Välja kontokredit – eller snabblån?

Lånbutiken erbjuder både en kontokredit (brukslån) samt ett snabblån. Detta via samma hemsida. Låneformerna skiljer sig åt både gällande belopp, amorteringstid och ränta. Så vad bör man välja?

Besök Lånbutiken

Ränta – Räntan är betydligt lägre på brukslånet

Amorteringstid – På Brukslånet väljer du själv amorteringstid allt eftersom krediten utnyttjas. Med lånet har du maximalt 90 dagar på dig att betala. Att ha en ”tidspress” är för många väldigt nyttigt. Då betalas lånet tillbaka relativt snabbt och totalkostnaden hålls nere. Med brukslånet finns ju däremot möjligheten att hela tiden delbetala – vilket kan skapa betydligt högre totalkostnad för krediten.

Belopp – Snabblånet kan maximalt vara på 12.000kr. Brukslånet kan maximalt vara på 20.000kr. Detta är däremot inte någon punkt som bör vara avgörande i val av låneform. Finns behov av minst 12.000kr rekommenderas starkt att ett privatlån istället tecknas och återbetalas över ett år. Det blir billigare än att låna 12.000kr hos Lånbutiken och stressa med amorteringen på tre månader.

Teckna brukslån hos Lånbutiken

Ansökan om kontokrediten sker på hemsidan. Här skiljer sig däremot Lånbutiken mot många andra kontokrediter. För även om man anger att lånet ska vara på exempelvis 8000kr så är det alltid en kontokredit på 15.000kr som beviljas. Det är alltså samma kreditgräns för alla. Den summa som anges i ansökan är istället den summa som direkt betalas ut av krediten.

Detta är negativt då man aldrig ska ha högre kredit än man klarar av att hantera. En person kanske enbart vill ha en kredit på 5000kr – men det går alltså inte hos just Lånbutiken. Hos de flesta andra kontokrediter kan lägre gräns väljas om så önskas.

Därefter anges personnummer, mailadress, mobilnummer och bankkontonummer innan ansökan kan verifieras och skrivas under. Det tar inte många minuter förrän ansökan är bearbetad och svar ges på skärmen. Är det inom Lånbutikens öppettider sker sedan uttag till bankkonto direkt.

3/5

lånbutiken brukslån fördelar

Krav

  • Folkbokförd i Sverige
  • Minst 20 år
  • Inte ha betalningsanmärkningar
  • Inneha Bank-ID
  • Ha ”regelbunden” inkomst

Det är två saker som drar ner betyget här. För det första presenteras inte grundläggande krav tydligt nog på första sidan (eller hänvisas från första sidan). För det andra är det otydligt vad som gäller för ”regelbunden inkomst”. Finns det krav hur regelbunden den ska vara eller hög den ska vara?

3/5

Kortfakta

Låna med betalningsanmärkning? Nej

Låna utan UC?  Nej, Kreditupplysning sker via Bisnode

Helgutbetalningar? Ja

Lån för person under 20 år? Nej

Besök Lånbutiken
Sammanfattning

 

Sammanfattning

De som har möjlighet att teckna ett kreditkort bör göra detta istället för att välja brukslånet hos Lånbutiken. Detta eftersom denna kontokredit och kreditkort har liknande funktion – men skiljer sig avsevärt gällande räntenivå.

För de som inte kan få ett kreditkort kan det däremot vara ett alternativ med denna kontokredit. Det är betydligt billigare än snabblån och återbetalningen är mer flexibel vilken alltså kan anpassas efter den egna ekonomiska situationen. Om större belopp börjar utnyttjas på krediten bör däremot ett privatlån istället tecknas. Detta är och förblir en dyr kredit – men smidig och funktionell på mindre belopp.

Lånbutiken Kontokredit: Betyg 6.8/10