Moank

Uppdaterad:
 • Låna 4000-20.000kr
 • Förmånsprogram som pressar räntan
 • Låg ränta i förhållande till konkurrenter
 • Betyg 7/10
Till Moank

Moank är ett kreditföretag som vågar bryta klassiska mönster inom lånesektorn. Detta genom ett förmånsprogram som gör att låntagare som sköter sina återbetalningar kan få låna större belopp, få längre amorteringstid och inte minst lägre ränta.

Just räntan är Moanks stora fördel. Detta i alla fall om 5000kr -10.000kr ska lånas under några få månader eller om man vill låna trots betalningsanmärkning. Vid dessa två tillfällena är Moank en av de bästa kreditgivarna. Detta framförallt om man avancerat i förmånsprogrammet och får deras lägsta ränta.

Nackdelen med Moank ligger tyvärr även i förmånsprogrammet. En hel del information saknas vilket gör att betyget dras ner något.

Storlek och amorteringstid

Första gången som man lånar via Moank går det att välj ett belopp mellan 4000kr och 20.000kr. I jämförelse mot många andra låneföretag inom privatlån är det mycket låga summor. Men möjligheten finns att låna större belopp om man sköter återbetalningarna bra på det första lånet. Detta tack vare deras förmånsprogram Credification.

Credification bygger på att man får poäng varje gång återbetalningar sköts enligt avtalet. Dessa poäng gör att man kan klättra i deras poängssystem och därmed få bättre villkor. Genom det kan man få möjligheten att låna upp till 50.000kr.

Det första lånet som tecknas kan ha en amorteringstid på 3-24 månader. Det är mycket bra alternativ med tanke på de summor som kan lånas. Ett litet extra plus ges tack vare att de erbjuder så kort amorteringstid som 3 månader. Därmed blir Moank ett tydligt alternativ för de som vill låna små summor men undvika de dyra snabblånen. (Se vidare under ränta)

Även amorteringstiden kan förlängas i det fall man sköter återbetalningarna utan problem. Däremot saknas info om hur lång tid det kan bli.

3/5

Besök Moank

Ränta

Moank erbjuder en fast ränta oavsett belopp eller amorteringstid. Första lånet har en effektiv ränta på 29,90%, . I likhet med att lånesumma och ränta kan förändras efter att man sköter återbetalningarna utan problem så kan även räntan förändras till låntagarens fördel. Genom förmånsprogrammet kan man komma ner till en ränta på ca 15%.

Det gör att låneföretaget är riktigt konkurrenskraftigt gällande lägre belopp på kortare amorteringstid. Att låna 5000kr under tre månader kostar exempelvis vara 187kr vilket är mycket prisvärt. Det kan jämföras med ”marknadens billigaste snabblån” som skulle kostat 360kr och ett flertal andra snabblån där kostnaden hamnar kring 1000kr.

Moank är därmed en tydlig konkurrent mot snabblånen tack vare att de erbjuder återbetalningstid ner till 3 månader.

Moank sänk räntan

Erbjuder Moank billiga privatlån?

Om Moank är ett bra ekonomiskt alternativ beror främst på om låntagaren har betalningsanmärkningar eller inte. De som har anmärkningar har betydligt svårare att få lån hos kreditföretag och räntan är också relativt hög. Hos flera kreditgivare ges en ränta på över 25%. Att då låna via Moank kan vara ett bra alternativ. Detta eftersom företaget erbjuder lån även om man har upp till två betalningsanmärkningar. Sköter man återbetalningarna och går upp i deras premieprogram kan räntan vara mycket konkurrenskraftig. Den lägsta ränta de erbjuder är ju kring 15% vilket är en av marknadens bästa för lån där betalningsanmärkning godkänns.

Som nämnts ovan är Moank även bland de bästa gällande lån på summor kring vanliga snabblån (5-10.000) som betalas tillbaka på några månader.

För de som inte har betalningsanmärkning och vill låna större belopp under längre tid bör det däremot finnas bättre ekonomiska alternativ. Genomför en gratis lånejämförelse via ex Lendo och jämför de alternativ som erbjuds mot vad Moank kan erbjuda- välj sedan det bästa alternativet.

8/10

Ta lån på Moank

moank låna pengarDet är både enkelt och tydligt att teckna ett lån på Moank.

Genom två reglage väljer man hur stort belopp som önskas lånas samt under hur många månader som amorteringen önskas ske på. En mycket stor fördel är att de på ett tydligt sätt presenterar lånets kostnader. Det framgår direkt vad månadsbetalningen skulle bli på lånet, vad den maximala effektiva räntan skulle bli samt hur stort belopp i ränta som ska betalas under hela låneperioden.

I och med att de presenterar effektiv ränta samt kapitalkostnad (kostnad för lånet ex. amortering) blir det enkelt att jämföra detta lån mot andra för att därmed hitta bäst avtal.

När man är nöjd med vald summa och amorteringstid går man vidare genom att klicka på ”Gå vidare”. Nu fyller man i personuppgifter, uppgifter om sin ekonomi samt bankuppgifter. Genom att signera med BankID bekräftar man sin identitet och kan signera låneansökan.

Om låneansökan blir beviljad tar det ungefär cirka en bankdag innan pengarna sitter på låntagarens konto. Återbetalning sker sedan via autogiro.

5/5

Credification

Moank tummeDet förmånsprogram som Moank erbjuder kallas för Credification. Att erbjuda förbättrade villkor för de kunder som sköter återbetalningar är fördelaktigt. Men däremot får de minus gällande informationen kring detta förmånsprogram. De säger exempelvis:

”Höj din kontokredit” – Är det lån eller kontokredit de erbjuder?

”Sänk räntan” – Är det på det befintliga lånet eller om man tecknar ett nytt lån senare?

”Förläng betalningstiden” – Hur lång kan den bli?

Främst – vad krävs för att detta ska ske. De skriver att man samlar poäng men det hade krävts betydligt mer information för att man ska förstå programmet till sin helhet. Hur många poäng krävs för olika nivåer och vad innebär dessa?

Hade tydligheten varit större hade Moank absolut fått ett bättre betyg.

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning? Ja- – max 2

Låna utan UC?  Nej

Helgutbetalningar? Nej

Lån för person under 20 år?   Nej

Krav

Moank har en föredömlig presentation av de krav som måste vara uppfyllda för att kunna få ett lån beviljat hos företaget. Dessa kan ses på webbplatsens första sida och är följande:

 • Låntagaren måste vara minst 22 år
 • Låntagaren måste ha en årsinkomst på 120.000kr eller mer
 • Låntagaren får maximalt ha två betalningsanmärkningar
 • Låntagaren får inte ha skuldsaldo hos Kronofogden
 • Låntagaren ska ha svenskt personnummer och även vara skriven i Sverige

Utöver dessa krav ska man klara av den kreditprövning som Moank genomför. Kraven ovan är alltså enbart grundläggande krav. Även de som uppfyller dessa kan få sin låneansökan avslagen om Moank anser att låntagaren har för dålig kreditvärdighet eller betalningsförmåga.

5/5

Slutbetyg 7/10

Besök Moank

Sammanfattning

Sammanfattning

Moank skriver stor på hemsidan att det är det ”Schyssta lånet”. Det är lätt att hålla med. I alla fall från tre perspektiv.

 1. Mycket billigt för lån på 5-10.000kr som ska betalas på några månader
 2. Fördelaktig ränta för de som har betalningsanmärkningar
 3. Förbättrade villkor för de som sköter sina återbetalningar

Fördelen ligger även i tydligheten gällande kostnad för lånet och enkel låneansökan.

Nackdelen är främst otydligheten gällande deras förmånsprogram. Utöver det är räntan på ca 25% inte konkurrenskraftig för de inte har betalningsanmärkning. Det är alltså tydligt att de vänder sig mot en specifik kundgrupp.

Moank Det schyssta lånet

Moank: Betyg 7/10