Modus Finans

Uppdaterad:
  • Två betalningsfria månader varje år
  • Från 9,84% i ränta
  • Låna upp till 50 000 kr
  • Betyg 6/10
Till Modus Finans

Modus Finans skriver att de erbjuder ”lånet med större utrymme och möjlighet att göra vad du vill” samt att du som låntagare kan ”få betalningsfria månader och mer luft i din ekonomi”.

Fördelen med Modus Finans är just dess betalningsfria månader. I låneansökan väljs vilka två månader varje år som ska vara betalningsfria. Detta skapar ett lite större utrymme i ekonomin. Samtidigt är räntenivån (och inte minst avgifterna) på en ganska hög nivå. En rekommendation är därför att jämföra fler kreditgivare och välja det billigaste alternativet – med eller utan betalningsfria månader.

modus reklam

Storlek och amorteringstid

Modus Finans erbjuder lån på mellan 10.000 kr och 50.000 kr. I jämförelse med andra kreditgivare som ger lån är detta ett mycket litet spann. Detta särskilt då Modus Finans inte accepterar betalningsanmärkningar (då lånesumman brukar vara låg).

Amorteringstid som erbjuds är 12 till 78 månader med intervall på 6 månader. Det kan ses som positivt att det är intervall på 6 månader istället för 1 år (som många andra har).

modus finans betalningsfria månaderBetalningsfria månader

När ansökan sker anges två månader per år som ska vara betalningsfria (frivilligt). Dessa är sedan betalningsfri under hela löptiden. Många har exempelvis svårt att få ekonomin att gå ihop i januari (efter jul och nyår) samt augusti (efter semestern). Att då slippa betala lånet under dessa månader kan ge en viss flexibilitet i ekonomin.

Kom ihåg att det skapas räntekostnad under dessa betalningsfria månader. Det är alltså billigare att återbetala lånet på 12 månader utan betalningsfria månader än på 14 månader med 2 betalningsfria månader.

Det som inte framgår är om betalningsfria månader får väljas i början av låneperioden.

3/5

Ränta och avgifter

Modus Finans använder individuell räntesats i likhet med de flesta aktörer som erbjuder privatlån. Räntan sätts mellan 9,84% och 21,60%.

En administrationsavgift uppkommer även varje månad. Om betalning sker via autogiro är denna summa 19kr, i annat fall är nivån på 39kr. Att behöva betala 39kr i månaden för lånet är däremot ovanligt högt. Sen tillkommer även uppläggningsavgift på 595kr.

En person som väljer att amortera ett lån på 12 månader, och inte betalar via autogiro, kommer alltså betalat hela (595+39*11) 1024kr bara i avgifter. Det gör att det inte är värt att teckna lån på lägre summor hos Modus Finans. Lånas exempelvis 10.000 kr under denna period står bara avgifterna för över 10% av lånesumman.

6/10

Ansöka om lån hos Modus Finans

På Modus Finans väljs belopp och amorteringstid. När detta sker visas direkt ”Månadskostnad från…”. Detta är månadskostnaden som uppstår för de som får bankens allra lägsta ränta. Man bör däremot inte räkna med att få en banks lägsta ränta så denna månadskostnad kommer alltså till stor sannolikhet bli betydligt högre.

modus finans månadskostnad

En annan sak som även visas när belopp och amorteringstid anges är ”Betalningsfria månader under perioden”. Se mer om Betalningsfria månader ovan.

När man valt belopp och amorteringstid går man vidare i ansökan genom att klicka på ”Påbörja din ansökan”. De som vill ha betalningsfria månader anger nu detta. Fördelen är att dessa kan ligga i rad (ex. november och december) vilket annars är mycket ovanligt hos företag som erbjuder lån och betalningsfria månader.

De månader som väljs är sedan betalningsfria under hela låneperioden. En viss nackdel finns alltså att de inte kan ändras då de ekonomiska förutsättningarna lätt kan ändras för en person under några år.

Sista steget är att ange personliga uppgifter så som namn, kontaktuppgifter och bankkontonummer. Därefter kan ansökan signeras digitalt via Bank ID.

En ansökan är aldrig bindande. Därmed kan en ansökan skickas in för att ett låneförslag ska presenteras utan att det finns förpliktelse att teckna lånet. En rekommendation är alltid att jämföra flera olika långivare då räntan och avgifterna kan skilja mycket stort.

modus finans låna pengar

Svar och utbetalning

Förutsatt att ansökan skickas in under ordinarie öppettider (8-18 vardagar, 10-16 på lördagar) ges svar på låneansökan inom en timme. Om låneansökan godkänns betalas pengarna ut samma dag, eller kommande vardag.

Återbetalning sker sedan antingen via fakturabetalning eller autogiro. I detta fall rekommenderas autogiro då detta kostar 19kr per månad istället för annars 39kr.

5/5

Krav

Någon information kring krav som måste vara uppfyllda för att få lån hos Modus Finans hittas inte på hemsidan. Detta är mycket dåligt då man överlag bör undvika att ansöka om lån hos långivare där de grundläggande kraven inte är uppfyllda. Orsaken är att varje ansökan genererar en kreditupplysning och med flera kreditupplysningar skapas mindre chans att få lån beviljade.

I och med att lånet drivs av Thorn och det på flera punkter liknar lånet hos dem kan man gissa att även grundkraven är samma. Även Thorn får riktigt dåligt betyg gällande information om detta men det som kan hittas är att låntagaren måste vara 20 år samt att betalningsanmärkningar inte accepteras.

1/5

modus finans påbörja ansökan

Övrigt

 Thorn – I annan form

Modus Finans är ett ”samarbete med Thorn Svenska AB”. Detta är något som anges längst ner på sidan och som märks på flera punkter gällande låneavtalet. På Sverigekontanter får Thorn kritik för höga avgifter i uppläggningsavgift och aviavgift och samma kritik vänds därmed även mot Modus Finans.

Slutbetyg : 6

Besök Modus Finans
Sammanfattning

Sammanfattning

Modus Finans drivs av Thorn och det märks på flera punkter. Inte minst gällande brist på information som även Thorn får kritik för hos Sverigekontanter. Det saknas komplett information kring betalningsfria månader och vilka krav som måste vara uppfyllda för att lånet ska beviljas. Betyget dras även ner av hög uppläggningsavgift och avikostnad trots betalning via autogiro.

Fördelen med lånet sitter i de två betalningsfria månaderna som gäller varje år. För vissa kan det vara en perfekt lösning för att minska utgifterna de månader som annars brukar ha extra höga utgifter.

Modus Finans: Betyg 5.8/10