Monetti Flexlån

Uppdaterad:
 • Kontokredit på 3.000 kr – 20.000 kr
 • Ränta 39 %
 • Flexibel återbetalning
 • 7/10
Till Monetti Flexlån

Monetti har under flera år erbjudit snabblån. I mitten av 2018 började de även erbjuda en kontokredit under namnet Flexlån. En kreditform som har lägre ränta och är mer flexibel än snabblånet. Men se upp med avgifterna!

Besök Monetti

Fördelar med Monetti Flexlån

 1. Flexibla uttag.
 2. De tar ingen UC och du får svar direkt om din ansökan godkänns.
 3. Stora likheter med ett kreditkort. 

Hur fungerar Flex (Kontokredit)

Monetti Flexlån är en kredit som har stora likheter med ett kreditkort. Detta åtminstone gällande hur uttag och återbetalning sker. Du ansöker om en kreditnivå och har sedan möjlighet att utnyttja krediten vid valfritt antal tillfällen – men max upp till kreditnivån. Har du en kredit på 10.000 kr kan du alltså exempelvis ta ut 400 kr, 2.000 kr, 3.000 kr och sedan ha kvar 1.000 kr till ett senare uttag. Detta i likhet med hur köp kan ske med ett kreditkort upp till dess kreditnivå.

Återbetalningen är sedan även flexibel. Varje månad finns en minsta summa som måste återbetalas men självklart kan man välja att återbetala ett större belopp. Därmed är det mer flexibel återbetalning än på ett lån som har en fast summa varje månad.

Om man har en kredit och vill ta ut pengar aktiveras detta via hemsidan och pengarna sätts över till det bankkonto som angetts. Allt eftersom krediten återbetalas skapas ny kreditmöjlighet dvs. möjlighet ta ut pengar igen.

Belopp och Amorteringstid

Hos Monetti Flexlån går det att ansöka om kreditnivå på mellan 3.000 kr och 20.000 kr. Detta är alltså en kredit och inte ett lån. Det betyder att man kan ansöka om kredit på exempelvis 15.000 kr men sedan välja att enbart ta ut 5000 kr av denna kredit. Därmed finns möjlighet att ta ut ytterligare 10.000 kr vid senare tillfällen.

Någon fast amorteringstid finns inte då man som kredittagare själv får välja hur stort belopp som ska återbetalas varje månad. Däremot finns en lägsta gräns. Detta beroende på den totala skulden som man har:

0-5.000 – Minsta månadsbetalning är 250 kr

5.001-10.000 – Minsta månadsbetalning är 500 kr

10.001-15.000 – Minsta månadsbetalning är 750 kr

15.001-20.000 – Minsta månadsbetalning är 1.000 kr

Över 20.000 – Minsta månadsbetalning är 1.250 kr

Den ursprungliga krediten kan aldrig vara över 20.000 kr men eftersom det tillkommer en del avgifter samt ränta kan den totala skulden gå över denna nivå.

Ränta

Monetti Flexlån har en årsränta på 39 %. Det kan tyckas vara en ojämn nivå men det handlar till största sannolikhet om de lagar (från september 2018) som begränsar lån och krediter till att maximalt ha ca 40 % ränta.

Jämförs räntan mot andra kontokrediter (för personer som har svårt att få lån) ligger de alltså på samma nivå som många andra. Detta tack vare lagen som nämns ovan. Men det tillkommer en rad avgifter som drar upp den effektiva ränta och därmed det totala priset för kredittagaren.

Uppläggningsavgift – Betalas vid första uttaget och är en engångsavgift på 350 kr.

Administrationsavgift – Varje månad tas en avgift ut på 15/45 kr.

Uttagsavgift – Varje gång ett uttag sker från krediten betalas en uttagsavgift på 50 kr.

Prisexempel från hemsidan:

Ansök om en kredit på 15.000 och ta ut hela beloppet direkt. Välj att återbetala detta under 12 månader med lägsta månadsbetalning under 11 månader och sedan resten efter den 12:e månaden. Den effektiva räntan blir då 56,7% och total kapitalkostnad 6 359 kr.

Räknar man på ett lägre belopp och på en kortare återbetalningstid blir den effektiva räntan betydligt högre.

Ett annat prisexempel…

Du ansöker om en kredit på 10.000 kr men väljer att enbart ta ut 1000 kr. Du får nu betala 350 kr i uppläggningsavgift. Du tar sedan ut 1000 kr mer veckan senare och betalar 50 kr uttagsavgift. När fakturan kommer betalar du 45 kr i fakturaavgift. Under den första månaden har du alltså betalat 445 kr i avgifter + ränta. Detta för att låna 2000 kr.

Flex är visserligen flexibel gällande att man kan göra flera uttag och valfria återbetalningar – men en flexibilitet som kostar en hel del. Detta iallafall för de som under ett par få månader vill utnyttja krediten flera gånger, återbetala flexibelt och enbart låna låga belopp.

Här dras betyget ner då poängen med en kontokredit är att vara flexibel – men inte på bekostnad av höga avgifter.

Teckna Monetti Flexilån

Flexilån (som kanske borde heta flexikredit) tecknas via hemsidan. Där anges först vilken kreditnivå som önskas. Senare i låneprocessen anges hur stort belopp som man önskar ta ut från krediten vid första uttaget.

Därefter uppger man uppgifter så som personnummer, mobilnummer, inkomster, månatliga kostnader m.m.

När ansökan skickas in tar Monetti en kreditupplysning via Bisnode och avgör om vald kreditnivå kan beviljas eller inte. Detta går mycket snabbt och svar ges inom ett par minuter.

Om en ansökan skickats in, och beviljats, innan 13.00 en vardag kan uttag ske från krediten så att pengarna finns på bankkontot samma dag. Tiderna kan däremot variera något beroende på vilken bank man har konto hos.

Den 20:e varje månad skickas sedan en faktura ut som visar den totala skulden samt lägsta belopp att betala. Skulle en betalning utebli uppkommer först en påminnelseavgift på 60kr samt en förseningsavgift på 120kr. Som en sista utväg skickas kravet till inkasso där det kan uppstå en inkassokostnad på 450 kr.

Det är en enkel låneprocess – som ändå saknar en viss information.

Ett generellt ”problem” med kontokrediter är att återbetalningen är så flexibel. Det gör att kreditgivaren inte kan säga vad krediten kommer att kosta för kredittagaren. Allt beror på belopp, antal uttag och återbetalningstid.

Däremot hade det varit fördelaktigt om de haft exempel vid låneansökan. När en ansökan om kredit på 20.000 kr sker skulle det kunna presenteras ”kostnadsexempel på 12 månader” eller liknande. Det kan ställas mot andra låneformer där den totala kostnaden presenteras tydligare.

Om Monetti Flexlån:

Monetti har sedan starten 2006 erbjudit sina kunder flexibla lån med mindre krediter. Deras tjänst förser kunderna med ett enkelt verktyg för att täcka sina vardagliga behov. Monetti ingår i det licensierade finans- och kreditbolaget Folkefinansgruppen som är under tillsyn av Finansinspektionen. Av Finansinspektionen har de tillstånd för utlåning.

Krav

 • sverigekontanter krav bildDu är över 18 år
 • Du har taxerad inkomst (framgår ej vilken nivå som krävs)
 • Du har folkbokföringsadress i Sverige
 • Du har inte skuldsaldo hos Kronofogden

En faktor som avgör hur stor kredit som får tecknas är inkomsten. Men samtidigt borde det finnas ett lägsta krav på inkomst vilket därmed borde nämnas i de generella krav som presenteras.

Slutbetyg 7,6/10

Besök Monetti
Sammanfattning

Monettis Flexlån är en kontokredit med fast räntesats på 39 %. En hög ränta för de flesta men kontokrediten ska ses som en konkurrent mot snabblånen – och har då låg ränta. Räntenivån är i samma nivå som dess konkurrenter (kan bero på att långivare generellt inte får ta ut högre ränta än ca 40 % sedan sep 2018). Däremot uppkommer flera avgifter på denna kredit. Så många avgifter att betyget dras ner.

Det är även synd att Monetti inte presenterar exempel för låntagaren gällande vad vald kredit skulle kosta över en exempelperiod.

Flex är billigare än snabblån – och har stor flexibilitet. Men de olika avgifterna stör som en nagel i ögat.

Monetti Flexlån: Betyg 7.6/10