Natlan

Uppdaterad:
  • Låna 1000-4000kr i 33 dagar
  • Möjlighet till förlängning
  • Snabb handläggning
  • Betyg 3/10
Till Natlan

Natlan.se (ej att förväxla med Nätlån.se) är ett företag som erbjuder små krediter på beloppen ett tusen upp till fyra tusen kronor. Med ränta och uppläggningsavgift blir den totala kostnaden ganska hög. Men det är framförallt deras handläggningstid som drar ner betyget. Detta är inget snabblån i ordets rätta betydelse. Dessutom är en del information något missvisande. Företaget får inte något bra betyg.

Summa och amorteringstid

Det finns enbart fyra summor att låna hos företaget Nätlån. Det är 1.000, 2.000, 3.000 samt 4.000kr. Jämfört med de flesta andra snabblåneföretag är det ett smalt utbud. Samtidigt är det ett bra val då man inte bör låna större summor på dessa företag utan då istället välja privatlån, kontokrediter eller liknande.

Återbetalningstiden är alltid 33 dagar. På första sidan marknadsför de sin tjänst med ”Välj själv när du vill betala tillbaka”. Det ser då ut som att återbetalningstiden är väldigt flexibel. Men det de menar är att man kan betala tillbaka lånet när man vill under denna tid. Precis som det går att göra med alla lån. Meningen känns missvisande för de som inte är insatta i lånebranschen.

Lånet kan även förlängas. Då kommer en ny administrativ avgift på 250kr och en ränteavgift på denna tid.

2/5

natlan välja själv när du vill betala tillbakak

Ränta

Årsräntan är olika beroende på vilket belopp som lånas.

På alla lån tar Nätlån ut en uppläggningsavgift samt en ränta. Det gör att priset på framförallt lånesumman 1.000 kr blir mycket hög. Sammanlagt kommer låntagaren att betala 365 kr i ränta och avgifter för lånet på en månad. Det är över tre gånger så mycket som de billigaste lånen på marknaden. Här får därmed företaget ett minus.

Ju större belopp desto ”bättre” blir kostnaden. Men riktigt bra blir det aldrig. När 4.000 kr lånas blir den totala kostnaden 765 kronor.

3/10

Ta lån på Nätlån

Då amorteringstiden är fast till 33 dagar är det enbart lånebelopp som väljs i ett första skede. Därefter ska man fylla i personnummer.

Här finns en stor nackdel hos Nätlån. På hemsidans första sida går det att ansöka om lån men när man väljer summa framgår det inte till vilken ränta, hur stor kostnaden kommer bli för lånet eller när det ska betalas tillbaka. Detta presenteras i ett senare skede när personnummer har skrivits. Men att behöva ange personnummer för att kunna se all information är inte rätt väg att gå.

Om låneansökan blir beviljad kan man signera lånehandlingarna med BankID vilket sker mycket snabbt. Pengarna betalas sedan ut till kontot och ska betalas tillbaka inom 33 dagar. Fakturan kommer att skickas ut till anmäld mailadress. Det skickas även ut ett sms för att påminna om betalningen vilket minskar risken att man missar detta.

En smidig betalningslösning är att de erbjuder amortering via Swish. Kom då ihåg att ange fakturanummer som meddelande.

3/5

natlan reklam

Om Nätlån:

Nätlån är en långivare som snabbt och enkelt erbjuder kunder mikrolån, även för de som tidigare haft betalningsanmärkningar. De utgår från kundernas nuvarande betalningsförmåga vid handläggning och har sedan starten 2009 godkänt över 65 000 lån. Nätlån är en del av Catalunia Capital som har tillstånd av Finansinspektionen för konsumentkreditgivning och som under 2019 hade en omsättning på 14 miljoner kronor.

Krav

Dessa är de generella kraven för att få ta lån på Nätlån

  • Myndig och minst 18 år.
  • Betalningsanmärkning är inget hinder
  • Svensk medborgare
  • Skriven i Sverige
  • Inkomsten per år ska minst vara 100.000kr

5/5

Slutbetyg 3/10 

Besök Natlan
Sammanfattning

Sammanfattning

Den flexibla återbetalningstiden som antyds i bannern på hemsidan finns inte. Information gällande lånets alla delar fås enbart om man uppger sitt personnummer och räntan är ganska hög. Därtill kommer en mycket lång tid innan pengarna blir utbetalda.

Rekommenderas inte.

Slutbetyg 3/10

Natlan: Betyg 3/10