OPR Företagslån

Uppdaterad:
  • Låna 30.000-500.000kr
  • Amortera på 1-18 månader
  • Tydliga kostnader
  • Betyg 4/10
Till OPR Företagslån

När företag (främst småföretag) har svårt att få lån hos större banker söker de sig till alternativa kreditgivare. Ett flertal företag har etablerat sig på marknaden för mindre företagslån och OPR är ett av dessa.

Dess fördel är att det är extremt enkelt och snabbt att genomföra en låneansökan. Däremot är räntan lika extremt hög. Så pass hög att det finns bättre alternativ än att betala ca 50% i effektiv ränta.

Summa och amorteringstid

OPR erbjuder företagslån på 30.000kr upp till 500.000kr. Det är tydligt att företaget vänder sig till mindre företag som behöver ett extra tillskott under en kortare period. Lite negativt är däremot att de inte erbjuder lägre summa än 30.000kr. Däremot går det alltid att ta ett lån på ett större belopp och välja att amortera av en större del redan i början. Lånet får alltså alltså alltid amorteras i förtid utan att någon kostnad uppkommer.

Amorteringstiden är 1-18 mån. Även här borde de vara mer flexibel. Ett företag som lånar 500.000kr kan många gånger vilja ha mer än 18 månader på sig att betala tillbaka lånet.

Är lånesumman under 200.000kr krävs en borgensman. Är summan över 200.000kr krävs två borgensåtaganden.

3/5

Besök OPR-Företagslån

Ränta

Någon ränta tas inte ut på OPR företagslån. Man har istället valt att lägga hela kostnaden på låneavgiften.

De är de mycket tydliga med vad det kostar beroende på summa och amorteringstid. Genom att testa sig fram på hemsidan presenteras detta tydligt och det är därmed denna summa som sedan kan ställas mot andra lånealternativ.

Exempelvis kostar ett lån på 100.000kr i 6 månader 27980kr. Översatt till effektiv årsränta är detta en ränta på ca 55%. Extremt högt alltså. Väljer man istället att betala tillbaka denna summa på 12 månader blir kostnaden 52040kr. En effektiv ränta på 52%.

Även om det är ett flexibelt, enkelt och snabbt företagslån så är det svårt att se orsaken till dessa mycket höga räntor.

Här ska man komma ihåg att låntagaren måste gå i personlig borgen för lånet. Så ett alternativ skulle kunna vara att ta ett privatlån på samma summa och sedan föra över pengarna till företaget. Kostnaden för lånet blir i detta fall inte avdragsgillt på företaget utan måste betalas av uttagen lön men det är ändå betydligt mer ekonomiskt än att betala över 50% i ränta för företaget.

4/10

opr företagslån pris - kopia

Ta lån via OPR Företagslån

För att kunna genomföra en ansökan krävs det att personen som gör ansökan har företagets namnteckningsrätt. Detta antingen ensam eller tillsammans med andra personer. Alla personer kommer att kontaktas via mail (borgensmän och de med namnteckningsrätt). Alla måste sedan godkänna låneansökan.

Inloggning sker med BankID eller Mobilt BankID för att ansökan ska kunna göras komplett.

En av de punkter som skiljer OPR från klassiska banker är enkelheten vid ansökan om företagslånet. Man behöver aldrig skicka in årsredovisning, balans- eller resultatrapporter. Det är ett lån ”utan säkerhet” vilket även återspeglar sig i avtalet och räntan. Däremot måste 1-2 personer gå i borgen för summan som lånas. Därmed är man personlig ansvarig för lånet.

Om ansökan kommer in före 16.00 kommer ett lånebeslut att lämnas samma dag. Därefter betalas pengarna ut och kan därmed vanligtvis ses inom en bankdag.

Den information man behöver uppge är: Faktureringsuppgifter, Bankkontonummer, Kontaktuppgifter till borgensmän och ansvariga för lånet. Det krävs att E-post adresser finns till dessa då de personligen måste gå in och godkänna lånevillkoren. Även borgensansvaret godkänns vid detta tillfälle.

Det är enkelt och snabbt att teckna ett lån. Det skulle kunna ge företaget full poäng. Men det finns en mening under ”Vanliga frågor” som drar ner betyget.”när du har slutfört och skickat in din ansökan så är den bindande.” 

När en låneansökan skickas in så är alltså denna bindande gällande att teckna ett lån. Detta till skillnad mot väldigt många andra lån där en ansökan kan skickas in utan att lånet måste tecknas.

3/5

opr ta lån

Personlig borgen?

När lån tecknas hos OPR krävs det att minst en person går i personlig borgen för lånet. Det innebär att den personen är juridiskt ansvarig för att lånet blir återbetalt. Det är därmed samma ansvar som om man själv tecknar ett lån. Om företaget inte betalar lånet enligt lånevillkoren kommer skulden att krävas av OPR från borgensmännen. Detta gäller då både återbetalning av lånet, dess kostnader och eventuella kostnader som uppkommit ex. påminnelseavgifter eller inkassokrav.

Krav

  • Företaget måste vara svenskregistrerat hos bolagsverket
  • Företaget måste ha ”god kreditvärdighet”

Exakt vad OPR menar med ”god kreditvärdighet” framgår däremot inte.

  • De som går i borgen för lånet får inte ha någon betalningsanmärkning
  • Om lånet är upp till 200.000kr krävs det att en person går i borgen för hela summan. Är summan från 200.000kr till 500.000kr krävs att två personer går i borgen.Detta betyder att om företaget inte betalar sin skuld sätts dessa borgensmän personligt ansvariga för att betala tillbaka lånet.
  • Lånet kan tecknas av en person som har namnteckningsrätt i företaget. Däremot är det företaget som söker och sedan blir beviljad lånet.

3/5

Slutbetyg:4/10

Besök OPR-Företagslån
Sammanfattning

Sammanfattning

OPR skriver på sin hemsida att de ”vänder oss till dig som värderar en tydlig prissättning och som är i behov av rörelsekapital snabb”. På dessa två punkter är de är duktiga. De har en mycket tydlig prissättning och både ansökan och utbetalning går snabbt.

Deras nackdel ligger däremot även i prissättningen. Den effektiva räntan blir nämligen kring 50%. Det är svårt att försvara den nivån. Deras sammanlagda betyg dras även ner något gällande tydlighet kring Krav på låntagaren.  Tanken att erbjuda ”lån utan säkerhet” till företag är bra. Men OPR når inte ända fram.

OPR Företagslån: Betyg 4/10