Primalån

Uppdaterad:
 • Jämför 13 banker snabbt
 • Enbart en kreditupplysning
 • Inget krav på att teckna lån
 • Betyg 7/10
Till Primalån

Prima Lån är ett varumärke som samarbetar med låneförmedlaren Axo Finans. Det innebär att alla låneansökningar som kommer in via Prima Lån skickas till och behandlas av Axo Finans.

Prima Låns hemsida saknar en hel del information och om eftersom exakt samma lånejämförelse kan ske via Axo Finans rekommenderas istället att ansökan sker direkt via dem via deras hemsida.

prima lån låna 600 000

Varför Primalån?

prima lån fördelarGenom att använda Prima Lån sker snabbt en jämförelse av 13 banker. Det finns därmed ett par fördelar att använda tjänsten istället för att kontakta 13 banker på egen hand.

 • Snabbare jämförelse

Det tar ganska lång tid att göra 13 unika låneansökningar och jämföra de svar som kommer in. Via Prima Lån sker allt detta automatiskt efter att bara en ansökan skickats in.

 • Du slipper kontakt med banken

Många tycker det är jobbigt och krångligt att kontakta bankerna. Via Prima Lån får du låneförslag från bankerna utan att behöva ha kontakt med dem. Behöver du hjälp på vägen kan du kontakta kundtjänst via telefon eller mail och få guidning på vägen.

 • En kreditupplysning

När en lånejämförelse sker tas en kreditupplysning av Axo Finans (de som gör jämförelsen åt Prima Lån). Men även om det är upp till 13 banker som svarar på låneansökan så sker enbart en upplysning. Det kan visserligen registreras omfrågandekopior men detta är inte samma sak som kreditupplysningar.

Om du istället väljer att ansöka om lån hos 13 banker själv kommer det ske 13 kreditupplysningar vilket inte är bra för din kreditvärdighet.

Belopp och amorteringstid

Prima Lån förmedlar lån på minst 5 000 kr och mest 600 00 kr. De allra flesta som tecknar privatlån söker en summa inom detta spann och eftersom 600 000 kr är högsta beloppet som går att låna via privatlån i Sverige ges högt betyg.

Valbar amorteringstid är 1-15 år vilket är i nivå med bästa låneförmedlarna.

5/5

prima lån reklam

 Ränta

Prima Lån samarbetar med flera olika banker och kreditbolag. Det är alltså dessa samarbetspartners räntor som presenteras. Som lägst går det att få en ränta på 2,95 % och som högst förmedlas lån med ränta upp till 24 %. Den effektiva räntan blir därmed mellan 3,7 % och 26,9 %.

Det är väldigt få som får bankernas allra lägsta ränta så man bör inte räkna med en ränta på 2,95 % men det är ändå positivt att de samarbetar med banker med väldigt olika räntenivåer.

Kapitalkostnad

Vad kostar det att låna pengar? Den frågan svarar lånets kapitalkostnad på. Med andra ord hur mycket du kommer att ha betalat för lånet under hela låneperioden. Det är vanligt att låneföretag och låneförmedlare visar ränta och månadskostnad men kapitalkostnaden är alltså även mycket relevant.

På hemsidan finns ett exempel på kapitalkostnad på ett lån på 100 000 kr men det går inte att se kapitalkostnad för olika summor vilket är negativt.

4/5

Teckna privatlån via Prima Lån

Att skicka in en låneansökan till Prima Lån liknar till stor del med att skicka in en låneansökan till en bank eller ett kreditbolag. Det är mycket enkelt och aldrig bindande. Man kan alltså begära en lånejämförelse utan att för den skull teckna ett lån. Ett smidigt sätt att se om man kan sänka sina befintliga lånekostnader.

 1. Välj Lånebelopp

Valbar summa är 5 000 kr till 600 000 kr

 1. Välj återbetalningstid

När återbetalningstid väljs presenteras ”Månadskostnad från”. Denna summa är alltså uträknad med en ränta på 2,95 % vilket extremt få låntagare får. Räkna med att månadskostnaden blir 2-3 gånger så hög. Välj däremot en så kort amorteringstid som är möjligt för att därigenom hålla nere totalkostnaden för lånet.

 1. Klicka på ”Låna Nu”

Det är lite missvisande att det står ”Låna Nu” då man enbart går vidare i låneprocessen och än så länge inte är lovad något lån. I detta läge anges bland annat syfte med lånet, anställningsform, personuppgifter, familjeförhållande m.m. Allt för att en rättvis kreditbedömning ska kunna ske vilket ligger till grund för om lånet blir beviljat eller inte – samt räntesats.

 1. Jämför olika alternativ

Nästa steg som sker är att bankernas förslag presenteras för låntagaren. Därmed kan lånet med lägst ränta väljas och lånekostnaderna hållas låg. Efter ett par dagar kan man räkna med att pengarna betalas ut.

5/5

prima lån låna pengar

Samarbetar med

”13 banker behandlar din låneansökan – Du får det bästa lånet just för dig”

Prima Lån samarbetar med 13 banker vilket är betydligt färre än exempelvis Lendo eller Freedom Finance som bägge samarbetar med närmare 25 bankar. Detta drar ner betyget lite då många banker skapar större urval och bredare jämförelse.

Det framgår inte heller vilka banker de samarbetar med vilket inte är bra. Visserligen står det att ansökningar via Prima Lån kommer att behandlas av låneförmedlaren Axo Finans vilket betyder att mer information kan hittas på deras hemsida. Men denna recension gäller enbart för Prima Lån och på denna punkt får de alltså ett lägre betyg.

prima lån 13 banker

5/10

Krav

prima lån minikravDet finns ett par grundläggande krav som måste vara uppfyllda för att lån ska jämföras och förmedlas av Prima Lån.

 • Låntagaren måste vara minst 24 år
 • Betalningsanmärkningar får inte finnas
 • Låntagaren måste ha svenskt medborgarskap
 • Låntagaren måste ha fast anställning

I jämförelse med andra låneförmedlare är detta ovanligt höga krav. Exempelvis är det ovanligt att lägsta ålder är 24 år. Dessutom är det vanligare att låneförmedlare godkänner betalningsanmärkning än att detta inte godkänns.

3/5

Övrigt

Var är priser? Information saknas

I menyn i footern går det att välja ”Priser”. Här förväntar man sig alltså information om vad tjänsten kostar, vilken ränta som ges osv. Men det enda som möter besökaren är samma låneansökan som presenteras på de flesta andra undersidor.

Slutbetyg 7/10

Besök Prima Lån
Sammanfattning

Sammanfattning

Prima Lån samarbetar med låneförmedlaren Axo Finans. Alla låneansökningar som genomförs via webbplatsen kommer alltså att behandlas av denna låneförmedlare. Det blir därmed exakt samma jämförelse som om låneansökan skett via Axo Finans hemsida. Det som skiljer mellan Prima Lån och Axo Finans är däremot informationsmängden.  Axo har bättre information vilket gör att vi rekommenderar att lånet istället tecknas via Axofinans.se

Primalån: Betyg 7/10