Qred

Uppdaterad:
  • Företagslån på 10.000 kr-500.000 kr
  • Lägre kostnad än många konkurrenter
  • Rabatt via företagsorganisationer
  • Betyg 6/10
Till Qred

Qred erbjuder företagslån utan säkerhet och vänder sig främst till småföretag. Detta märks bland annat på lånebeloppet som maximalt är 500.000 kr. Företagets styrka är det är så enkelt och snabbt att genomföra en låneansökan. Detta till skillnad mot att teckna lån hos en större bank som kräver årsredovisningar, likviditetsplaner m.m. I jämförelse mot andra aktörer har de även en mycket bra kostnadsnivå.qred ansök om lån

Storlek och amorteringstid

Eftersom Qred erbjuder företagslån utan krav på säkerhet blir lånesumman relativt låg. Det går att låna mellan 10.000kr och 500 000kr. Det är alltid möjligt att ”höja” sitt lån. Det innebär att ett nytt, och därmed större, lån tecknas och att delar av denna summa används för att lösa det gamla lånet.

I jämförelse med andra aktörer som erbjuder liknande företagslån så är den högsta lånesumman relativt låg. Amorteringstiden kan väljas på 3,6 eller 12 månader. Det är flexibelt även om vissa företagare kanske behöver mer än ett år på sig att återbetala summor på 500 000 kr.

3/5

Besök Qred Företagslån

Ränta och avgifter

qred avgifterFöretagslånet från Qred har varken uppläggningsavgift eller ränta. Istället har man en fast månadsavgift. Detta i likhet med flera andra kreditgivare inom samma bransch.

Ex:

Vid ett lån på 100.000kr blir månadsavgiften 2000 kr. När ”månadsavgift” presenteras menas alltså avgiften och amorteringen.  Även om de inte uppger den effektiva räntan så är den på ca 25%.

Hur stor månadsavgiften blir avgörs utifrån låntagarens Qred-score. Detta gör att ovan nämnda kostnadsnivå enbart ska ses som ett exempel. En nackdel är att Qred inte nämner inom vilket spann som avgiften ligger inom. Det är ju stor skillnad på om ”de flesta” får låna 100.000kr för 12.000kr eller om detta enbart gäller några ytterst få.

Få rabatt på lånet

Qred samarbetar med organisationerna Företagarna samt Småföretagarnas Riksförbund. De företagare som är med i dessa organisationer kan få en stor rabatt på lånet.

Småföretagarna – Vid ansökan anger man sitt medlemskap hos Småföretagarna och får därmed två förmåner. För det första 1000kr rabatt på första fakturan. För det andra ingår Betalningsskydd vid sjukdom. Därmed kan man få anstånd med betalningar på lånet i upp till 12 månader om låntagaren blivit 100% arbetslös.

Företagarna – Prova Qred i 30 dagar helt utan räntor eller avgifter. Betalas lånet tillbaka inom denna period uppstår därmed inte någon kostnad alls. Ange medlemskap hos Företagarna vid ansökan.

Detta erbjudande gäller enbart de som inte tagit lån hos Qred förr.

Dyrt eller inte?250000

I jämförelse mot flera andra företagslån utan säkerhet så ligger Qred på en låg kostnadsnivå. Det är inte ovanligt med effektiv ränta kring 40% vilket är betydligt högre än vad Qred erbjuder.

De som tecknar ett banklån kan med stor sannolikhet få en lägre ränta. Men då brukar det krävas mer underlag för lånet samt större krav på säkerhet. Fördelen med Qred är att lånet är lätt att teckna och att det just är utan säkerhet. I den kategorin står sig Qred riktigt bra. Men detta förutsatt att man får låna till deras lägre kostnadsnivåer.

6/10 

qrred offert

Ta lån hos Qred

Första steget för att teckna företagslån hos Qred är att ange lånebelopp, organisationsnummer, E-post och telefonnummer. Någon amorteringstid behöver inte väljas då deras lån alltid gäller på 6 månader. Därefter anger man information om företaget samt den person som ansöker om lånet.

Qred tar sedan en kreditupplysning via CreditSafe för att få en helhetsbild över företaget samt dess företrädare. Det är lämnad information samt informationen från kreditupplysningen som ligger till grund för om lånet beviljas.

Vanligtvis ger Qred svar inom en timme efter att ansökan skickats in. Detta svar skickas då ut via mail och man kan därefter välja om lånet ska tecknas eller inte. En ansökan är alltså aldrig bindande. Lånet kan sedan godkännas via BankID och pengarna betalas därmed ut ”direkt”.

Amortering sker en gång per månad med början 30 dagar efter att lånet beviljats.

Nöjd kund garanti…

Qred skriver att de erbjuder en ”Nöjd Kund Garanti”. Den innebär att kunderna när som helst kan lösa lånet i förtid vilket gör att lånet kan avbrytas efter eget tycke. Men är det en garanti? Så länge man inte har skrivit på bindningstid på ett lån får man alltid i Sverige betala av i förtid. Det är bra – men kan knappast kallas för ”Garanti”

De skriver även ”Det som är unikt är att du bara betalar för den tid som du använder lånet.” Det bör inte vara unikt då man aldrig betalar för ett lån som är återbetalt.

qred omdöme

4/5

Personlig säkerhet

Om det är ett Handelsbolag eller Enskild Firma blir det automatiskt personlig borgen på personen/personerna som driver företaget. Detta eftersom företag och privatperson är samma juridiska person. För ett aktiebolag krävs alltid att VD, eller de som står bakom företaget, står som borgen för lånet. Det finns därmed aldrig krav på att någon utanför företaget ska vara borgensman.

Detta betyder att de alltid har ett krav på personlig borgen. Skulle företaget inte ha möjlighet att återbetala enligt gällande avtal kan Qred därmed rikta om kravet på inbetalning till de som står som borgen på lånet.

Krav

Det är svårt att hitta de grundläggande kraven för att få låna hos Qred. Man kan däremot hitta orsaker till att inte beviljar lån så som:

  • Betalningar har inte skett enligt avtal på tidigare lån
  • Företaget klarar inte av den kreditprövning som Qred genomför inför en låneansökan
  • De uppgifter som lämnas vid låneansökan var inte korrekta eller bristfälliga

Det hade varit önskvärt med något tydligare ”lägsta-krav-specifikation”

2/5

Även sparkonto

Qred är främst känt för att erbjuda ”Företagslån utan säkerhet”. Detta till en konkurrenskraftig kostnad. Men de erbjuder även ”Sparkonto utan säkerhet”. Detta med en konkurrenskraftig ränta.

På ett sparkonto hos företaget kan man få betydligt högre ränta än hos en traditionell bank. I februari 2017 erbjöds exempelvis 4,04% på ett rörligt konto. Det kan jämföras med bästa bank på 1% i ränta. Som mest gick det att få 6,96% vilket sker om pengarna binds i 12 månader.

Däremot bör man vara medveten om att dessa pengar inte omfattas av den statliga insättningsgarantin. Det betyder att det insatta kapitalet kan förloras vid en konkurssituation av Qred.

Slutbetyg 7/10

qred samarbete

Besök Qred Företagslån
Sammanfattning

Sammanfattning

Enligt Qreds VD, Emil Sunvisson, var en av orsakerna till att de startade Qred att ”det skulle vara enkelt, snabbt och tryggt att ta ett företagslån”. På dessa punkter har de lyckats mycket bra. Det är betydligt enklare och snabbare att teckna detta lån mot att ha med sig affärsplaner m.m. till en större bank. Men man får då räkna med en högre kostnad. Detta med en kostnad från 1,75% per månad (även om det är en kostnad och inte en ränta)

På vissa punkter faller Qred på bristande information. Hade det varit tydligare hade ett ännu bättre betyg kunnat delats ut.

Qred: Betyg 7/10