Spargo Finans

Uppdaterad:
  • Låna 20 000 kr – 150 000 kr
  • Amortera i 1-10 år
  • Svar inom en timme
  • Betyg 5/10
Till Spargo Finans

Spargofinans är ett varumärke under Thorn Svenska AB. Det märks genom att lånet på flera punkter är identiskt med privatlånet från Thorn. Till dess nackdel är det just de sämre delarna hos Thorns lån som även hittas här.

Räntan, uppläggningsavgiften och administrationsavgiften är hög. Dessutom saknas tydlig och relevant information på hemsidan. Det drar ner betyget avsevärt.

Besök Spargofinans

Storlek och amorteringstid

Spargofinans erbjuder privatlån där lägsta lånebeloppet är 25 000 kr och högsta 150 000 kr. När en låneansökan skickas in kan man välja på amorteringstid mellan 12 och 120 månader. Rättare sagt så är amorteringstiden 1-10 år eftersom det inte går att välja andra intervaller. Självklart hade det alltså varit tydligare om de angett år istället för månader i val av amorteringstid.

I genomsnitt tecknas privatlån på 80-90 000 kr så många klarar sig inom det intervall som Spargo erbjuder. Däremot finns det kreditgivare som erbjuder betydligt högre lånebelopp på privatlån.

3/5

Spargoo låna pengar

Ränta

När Spargofinans får in en låneansökan genomför de en kreditprövning och avgör utifrån den vilken ränta de kan erbjuda. Med bra kreditvärdighet får du lägre räntesats och med svagare kreditvärdighet kommer de högre räntesatserna att erbjudas.

Den lägsta ränta som de erbjuder är 9,84 % och den högsta 21,60 %. Det är därmed ganska höga räntesatser som erbjuds överlag då det finns kreditgivare som erbjuder mellan 5-10 % i ränta.

Det är alltså en ränta i de högre intervallerna som de erbjuder. Dessutom blir det ännu sämre med de tillhörande avgifterna.

Uppläggningsavgift: Uppläggningsavgiften är på 595 kr vilket är på de högre nivåerna.

Aviavgift: Varje månad får en administrationsavgift betalas. Sker betalningen via faktura är avgiften 39kr och väljer man autogiro blir det 19kr.

Räntan är relativt hög men framförallt är det hög uppläggningsavgift och administrationsavgift trots autogiro som drar ner betyget. Detta gör nämligen att det kan bli riktigt dyrt på de lägre beloppen. Som mest kan det bli en effektiv ränta på 43,69 % vilket knappast är konkurrenskraftigt.

Räkneexempel:

Låna 20 000 kr under 72 månader med en ränta på 21,60 %. Det innebär en effektiv ränta på 27,35 % och att du betalat tillbaka 38 245 kr under låneperioden.

Kapitalkostnad:

I räkneexemplet framgår kapitalkostnad (totalkostnad). Detta är däremot inte något som framgår vid låneansökan. Det finns en fördel om både räntekostnad, månadskostnad och kapitalkostnad framgår redan vid låneansökan. Detta för att det skulle bli tydligare vad ett lån faktiskt kostar.

5/10

Teckna lån hos Spargo Finans

Ansök

Ansökan sker mycket enkelt via hemsidan Spargofinans.se. Signering sker med BankID och en ansökan tar maximalt tre minuter.

När man väljer lånebelopp och löptid (amorteringstid) visas ”Din månadskostnad från” i en ruta. Detta är exempel på hur mycket lånet skulle kosta per månad om man får deras lägsta ränta. Kom ihåg att detta enbart är exempel och att månadskostnaden blir högre i det fall du blir erbjuden högre ränta än denna nivå.

Spargoofinans lån

Få svar

Om ansökan skickas in inom ordinarie öppettider ges svar vanligtvis inom en timme. Skickas ansökan in efter dessa öppettider kommer svaret att ges under kommande bankdag.

I svaret framgår vilken räntesats som du blir erbjuden. Du har aldrig något krav att teckna lånet och kan därmed ansöka om lån för att se vilken räntesats du skulle få – utan att känna dig tvungen att låna pengar.

Få pengarna

Pengarna betalas sedan ut ”så snabbt som möjligt” vilket betyder samma bankdag alternativt dagen efter. Det kan därmed ta 1-3 bankdagar innan pengarna syns på kontot.

4/5

spargofinans lånen

Krav

Det framgår inte på sidan vilka krav som Spargofinans har för att bevilja ett lån. Det är riktigt dåligt. Att ta sig tid att fylla i en låneansökan till ett företag som kanske inte ens kommer behandla ansökan är bara onödigt. Självklart borde det framgå krav gällande ålder, inkomst och om de accepterar betalningsanmärkningar.

0/5

Övrigt

Ännu ett varumärke från Thorn

I vår recension av privatlånet från Thorn ges ett medelbetyg. Framförallt dras deras betyg ner på grund av medelhög ränta, höga avgifter och brist på information kring vad som krävs för att få låna hos dem.

Exakt samma kritik vänds mot Spargofinans och det är inte konstigt. Spargofinans är nämligen ett varumärke som drivs av Thorn. Detta kan ses om man går in under Lånevillkor där det framgår att låneavtalet tecknas just med Thorn.

Att ett kreditbolag har flera olika varumärken är inte ovanligt. Men det brukar då skilja mer mellan de olika varumärkena. I detta fall har de samma svaghet på alla varumärken vilket är synd.

Besök Spargofinans

 

Sammanfattning

Sammanfattning

Spargofinans drivs av Thorn Sverige. Det är ett lån på mellan 25 000 kr och 150 000 kr. Räntan är relativt högt och utöver det tillkommer uppläggningsavgift och administrationsavgift. Det gör att totalkostnaden blir ganska hög. De får även kritik för att inte vara tydliga med kraven på låntagaren. Kan vara värt att jämföra mot andra långivare innan lånet tecknas.

Spargo Finans: Betyg 5/10