Svea Ekonomi – Bolån (Svårt att få lån)

Uppdaterad:
 • Bolån trots betalningsanmärkning
 • Belåning på ny eller befintlig bostad
 • Amorteringstid i upp till 40 år
 • Betyg 7/10
Till Svea Ekonomi – Bolån (Svårt att få lån)

Svea ekonomi har funnits i närmare 30 år och erbjuder sen en tid tillbaka bolån för dig som har betalningsanmärkningar. Generellt kan det vara svårt att få lån för bostadsköp om man har betalningsanmärkningar sen tidigare men det finns ett par aktörer på marknaden som erbjuder den här lösningen.

Svårt att få lån

Söker du efter ett privatlån och har betalningsanmärkningar rekommenderar vi att du läser mer om Svea Ekonomi svårt att få lån.

Besök Svea Ekonomi

Storlek och amorteringstid

svea bolånetHos Svea Ekonomi kan den som har betalningsanmärkningar sedan tidigare låna för bostaden från 50.000 kr upp till 7.500.000 kr. Återbetalningstiden är från 5 år upp till 40 år och det är framför allt de längre betalningstiderna som är intressanta för de allra flesta som ska ta ett bolån.

Det är väldigt bra att erbjudandet sträcker sig så långt upp i lånesumma att de flesta bostadsköpare i Sverige skulle kunna låna hos Svea. Återbetalningstiden på bolån är vanligen från 30 till 50 år och även där är erbjudandet starkt med upp till 40 års återbetalningstid.

Däremot blir det lite märkligt att du skulle kunna ansöka om ett lån på 50.000 kr, vilket är lägsta summan som går att ställa, med en återbetalningstid på 40 år vilket skulle ge en månadskostnad på 239 kr.

Du kan också ställa in beräkningsverktyget på 7.500.000 kr med en återbetalningstid på 5 år vilket ger en månadskostnad på 141.363 kr. Det känns inte så rimligt att Svea ekonomi skulle bevilja lån på de här extrema nivåerna och användarvänligheten skulle inte skadas av att sätta de ramar som verkligen är möjliga.

Lånet är bindningsfritt vilket innebär att du kan lösa lånet när du vill utan extra kostnader. Du kan alltså byta bank när som helt under resans gång utan att betala några straffavgifter eller ränteskillnadsersättning, vilket är en stor fördel.

4/5

Ränta

Räntan för ett bolån hos Svea sätts utifrån varje sökandes situation men kan som lägst vara 3,95% i det fallet, med en återbetalningstid på 40 år så blir den effektiva räntan 5,1%. Exempelräntan i låneverktyget ligger på 4,95% vilket man lätt tänker skulle kunna ge fingervisning om vart man kan förvänta sig att hamna i ränta. Längre ner på sidan finns information om vad kundernas snittränta ligger på för det här lånet och den var i April 2018 på 5,6%.

Andra aktörer på marknaden erbjuder bolån runt 4,5% och upp till 8-9% där snitträntan kan ligga runt 5% vilket, om vi kan utgår från snitträntan hos Sveas kunder, gör att de har ett medelmåttigt erbjudande på räntesatsen.

Det känns negativt att det inte finns något tak för räntan vilket skapar en viss osäkerhet även om jag inte måste tacka ja till låneerbjudandet så vet jag inte vad maxnivån är som jag kan bli erbjuden.

Om uppläggningsavgiften står det att den ligger på ”från 5000 kr” vilket är högt då andra aktörer har avgifter runt 2-3.000 kr. Vad man menar med från och hur hög den kan bli finns det ingen tydlig information.

En aviavgift på 18 kr per månad känns rimligt då andra aktörer kan vara uppe runt 30 kr per månad.

7/10

Kapitalkostnad:

Kapitalkostnad för lånet redovisas inte någonstans på hemsidan.

Teckna bolån hos Svea Ekonomi

svea bolånSvea Ekonomi har en digital ansökningsprocess och de säger själva att handläggningen och utbetalningen går snabbt att genomföra.
När du ansöker om lån så kommer du vidare till samma formulär som du får fylla i för de andra typerna av lån vilket gör att förutom personuppgifter så fyller du också i önskat lånebelopp och amorteringstid ytterligare en gång.

Är du osäker på någon av frågorna som du ska svara på så kan du ringa till deras kundtjänst vardagar kl. 9 till 16:30.

Svea Ekonomi gör alltid en kreditupplysning när du lämnar in en låneansökan och sätter sen en individuell ränta utifrån din ekonomiska situation. I samband med ansökan så gör de en ”kvar att leva på” kalkyl för att du själv ska få en känsla för hur mycket du kan låna och vad du har kvar att leva på efter lånekostnaderna.

Krav

 • Du är 20 år eller äldre
 • Du har en fast inkomst av tjänst eller pension på lägst 120 000 kr
 • Svea ekonomi gör alltid en ”kvar att leva på” kalkyl innan de beviljar lån
 • En eventuell medlåntagare har en årsinkomst på lägst 90 000 kr
 • Du är skriven i Sverige sedan 3 år
 • All ränta beräknas individuellt och du godkänns vid sedvanlig kreditprövning
 • Belånar upp till 75% av marknadsvärdet

3/5

Övrigt

Bor du i hyresrätt och vill ha lån för att vara med i en ombildning till bostadsrättsförening så kan Svea Ekonomi hjälpa till även med det. De har till och med en egen sida som vänder sig till fastighetsmäklaren som företräder föreningar som vill ombilda till BRF.

Betyg 7/10 Betyget gäller i jämförelse med andra banker som ger bolån trots betalningsanmärkningar. Har du inte anmärkning kan du troligtvis få bättre villkor – Jämför exempelvis via MittBolån.se

Sammanfattning

Erbjudandet och villkoren är flexibla och ganska konkurrenskraftiga, framför allt för att vara ett lån för dig med betalningsanmärkningar.

Webbsidan är otydlig där låneverktyget visar att du kan ansöka om lån upp till 7,5 Miljoner men i texten på samma sida står det att du kan ansöka om maximalt 5 miljoner i lån med bostaden som säkerhet. Svea Ekonomi står sig hyfsat bra i konkurrensen med sin bredd på lånebelopp och återbetalningstid och skulle därmed ha mycket att vinna på att bli tydligare kring sina lånevillkor.

Slutbetyg: 6,8/10

Svea Ekonomi – Bolån (Svårt att få lån): Betyg 7/10