Svea Ekonomi ”Svårt att få lån”

Uppdaterad:
 • Låna upp till 400 000 trots betalningsanmärkning
 • Låg ränta – i förhållande till konkurrenter
 • Amorteringsfria månader
 • Betyg 8,5/10
Till Svea Ekonomi ”Svårt att få lån”

För dig som har en eller flera betalningsanmärkningar så kan det ofta vara svårt att få lån hos din vanliga bank. Svea Ekonomi är en av de aktörerna som erbjuder lån trots betalningsanmärkningar inom sitt koncept ”svårt att få lån”.

Så länge du har en fast inkomst kan lånet passa. De gör en kreditkontroll och väljer då att inte lägga fokus på historiken utan räknar på din nuvarande och framtida betalningsförmåga. Räntan kommer givetvis att bli högre på ett sånt här lån än om du inte hade haft betalningsanmärkning men totalt sätt så kan det ändå vara en bra affär, framför allt jämfört med några av konkurrenterna i samma segment.

Besök Svea Ekonomi

Storlek och amorteringstid

svea svårt att få lånHos Svea Ekonomi så kan den som har betalningsanmärkningar sedan tidigare låna från 2.000 kr upp till 200.000 kr vilket är ett bra erbjudande jämfört med konkurrenterna som erbjuder samma typ av lån. Ofta erbjuds sms-lån upp till 5000 kr och privatlån för den med betalningsanmärkningar kan ibland stanna redan på 50.000 kr i lånebelopp.

Amorteringstiden är på 2 till 15 år vilket också är ett starkt erbjudande men något som man kan ifrågasätta även på det här lånet är om du verkligen kan låna 2.000 kr med 15 års amorteringstid.

Lånet är ett annuitetslån vilket innebär att den månadskostnad som redovisas är den som du kommer att betala under hela lånetiden. Erbjudandet och villkoren är flexibla och bra (även amorteringsfria månader i vid lånets början erbjuds) men helhetsbetyg dras ned av otydligheten kring villkoren.

Betyg 4/5

Räntesats

Räntan sätts individuellt och ligger på 14,9-17,9%.
17,9% kan låta högt och det är en hög ränta i procentenheter men samtidigt så är det faktiskt en låg ränta i jämförelse med konkurrenterna. Aktörer som erbjuder lån trots betalningsanmärkningar brukar ta väldigt höga räntor för att kompensera för risktagandet.

Uppläggningsavgift på 795 kr får anses vara hög då det är mycket vanligare med uppläggningsavgift runt 500-lappen. En aviavgift på 18 kr per månad känns helt ok för den här typen av lån.

Vid ett lån med 17,9% ränta och 100.000 kr så är den effektiva räntan 20,28%. Amorteringstiden för att få den effektiva räntan i exemplet framgår dessvärre inte på hemsidan. Om du har en lång eller en kort tid på dig att betala av lånet så kommer den effektiva räntan att variera vilket skulle vara en fördel att se när man ansöker om lånet.

Överlag ligger däremot Svea Ekonomi på en låg räntenivå i förhållande till dess konkurrenter med liknande lånelösningar.

Betyg 8/10

Kapitalkostnad:

Kapitalkostnad för lånet redovisas inte någonstans på hemsidan. Inte i exempel eller när du prövar att fylla i låneansökan.

Ta lån hos Svea Ekonomi

Du ansöker om lån digitalt hos Svea ekonomi genom att gå in på hemsidan och välja vilket typ av lån du vill ansöka om, i det är fallet så väljer du ”svårt att få lån”. På sidans mitt finns räkneexempel och möjlighet att välja lånebelopp och amorteringstid, där finns också en knapp som du ska trycka på med orden ”Ansök direkt”.

Väl inne på den sidan så får du fylla i ditt önskade lånebelopp, återbetalningstid, om du önskar amorteringsfria månader och isåfall hur många, vad du ska använda pengarna till samt om du önskar betalskydd.

Utöver uppgifter om det önskade lånet så får du fylla i personuppgifter och svara på några frågor om din ekonomiska situation samt om du ska lösa lån hos andra banker och isåfall hur mycket.En av de sista frågorna är hur stora borgensåtaganden du har och den här frågan är inte så vanlig att få men klart förståeligt att Svea Ekonomi vill känna till med tanke på att en borgenär är skyldig att betala om den som lånat inte kan klarar av det.

svea svårt att få lånet

Med tanke på att du precis har fyllt i önskat lånebelopp och amorteringstid så känns det onödigt för mig som kund att behöva fylla i samma uppgifter en gång till.

Svea Ekonomi gör i vanlig ordning en kreditupplysning för att stämma av dina inlämnade uppgifter om dina inkomster och skulder.Det framgår tyvärr inte så tydligt på hemsidan hur lång handläggningstiden är eller på vilket sätt du kommer att få uppföljning på din låneansökan vilket är synd eftersom tydlighet alltid gör att processen känns enklare.

Om lånet blir beviljat så kommer utbetalning att ske inom ett par dagar.

4/5

Krav

 • sverigekontanter krav bildDu är 20 år eller äldre
 • Du har en fast inkomst av tjänst eller pension på lägst 120 000 kr
 • Svea ekonomi gör alltid en ”kvar att leva på” kalkyl innan de beviljar lån
 • En eventuell medlåntagare har en årsinkomst på lägst 90 000 kr
 • Du är skriven i Sverige sedan 3 år
 • All ränta beräknas individuellt och du godkänns vid sedvanlig kreditprövning 
 • Antalet betalningsanmärkningar som är max för att få lån beviljat framgår tyvärr inte

4/5

Övrigt

Amorteringsfria månader erbjuds på 0, 3, 6 eller 12 månader vilket innebär att du kan ta ett lån och bara betala räntan under de första månaderna. När du väljer amorteringsfria månader så förlängs den totala lånetiden med antalet månader utan amortering. Lånar du till exempel 50.000 kr och vill betala av på 5 år men lägger sen till 12 månaders amorteringsfritt så kommer du att betala av lånet på 6 år istället.

svea betalskydd

Betalskydd för 8% av månadskostnaden på ditt lån. Som huvudlåntagare hos Svea Ekonomi kan du teckna ett förmånligt frivilligt betalskydd som täcker din månadskostnad för lånet upp till 12 månader om du drabbas av ofrivillig arbetslöshet eller hel arbetsoförmåga pga sjukdom/olycksfall i mer än 30 dagar. Högsta månadsersättning är 9 000 kronor. Vid dödsfall så betalas det ut ett engångsbelopp på 400.000 kr till anhöriga vilket ingår i betalskyddet. För att få betalskydd så måste du vara anställd eller företagare och arbeta minst 22 timmar per vecka. Du måste ha fyllt 20 år och får inte vara äldre än 62 för att få betalskyddet beviljat.

Slutbetyg 8,5/10

Sammanfattning

Erbjudandet och villkoren är flexibla och bra, framför allt för att vara ett lån för dig med betalningsanmärkningar.Även amorteringsfria månader i vid lånets början erbjuds vilket är positivt.Men helhetsbetyg dras ned lite av otydligheten kring villkoren.

Svea Ekonomi har konkurrenskraftigt villkor och skulle därmed ha mycket att vinna på att bli tydligare kring sina lånevillkor.

Även om en ränta på 16-17% är ganska mycket så är det ett starkt erbjudande från Svea Ekonomi.  

Svea Ekonomi ”Svårt att få lån”: Betyg 8.5/10