ViaSpar

Uppdaterad:
  • Upp till 8% i ränta per år
  • Med eller utan bindningstid
  • Möjlighet att ta ut pengar i förtid
  • Betyg 8/10
Till ViaSpar

Viaspar är ett av de företag som erbjuder sparkonton med mycket hög sparränta. Som mest går det att få en sparränta på 8%. Detta om pengarna då binds på tre år. Företaget erbjuder sparkonton där pengarna är låsta 3mån upp till 3 år.

De har även konto med helt fria insättningar och uttag.  På detta kontot är räntan drygt 4%. Det kan jämföras med bästa bankkontot på en bank som ger ca 1%.

Företaget ägs av ViaConto AB och de pengar som sätts in används för att möjliggöra expansion av Viacontos verksamhet.

Räntenivå

Orsaken till att de kan erbjuda så hög ränta är att pengarna inte omfattas av Statliga insättningsgarantin. Det betyder att insatta medel kan förloras om företaget skulle gå i konkurs. Det är alltså en högre risk att sätta pengarna på ett sparkonto hos ViaSpar mot att ha de på ett klassiskt bankkonto. Samtidigt är även avkastningen betydligt högre. Som alltid betyder högre risk möjlighet till högre avkastning.

I jämförelse mot ex 4Spar (som ofta ger högsta sparräntan utan insättningsgarantin) så ger ViaConto något lägre räntenivåer. På treårsräntan har 4Spar 10% medan ViaSpar har 8%. Nu bör man se på mer än enbart räntenivå men detta gör att inte högsta betyg kan ges.  Däremot är det en mycket hög sparränta.

4/5

viaspar hög ränta

Sparkonton

Sparkonto – Viaspar kallar sitt konto med fria uttag och fria insättningar för Sparkonto. Den aktuella räntan (2018) är 4,5%

Kapitalkonto – På deras kapitalkonto är pengarna låsta under 3 månader upp till 3 år. Ju längre tid man väljer att binda pengarna desto högre ränta.

3 Mån – 5,10%

6 Mån – 5,60%

1 År – 6,0%

2 år – 7,10%

3 år – 8%

Det är mycket bra att de erbjuder olika långa bindningstider samt att det går att välja utan bindningstid. Som alltid så ges högre ränta om man väljer att binda pengarna under längre tid.

5/5

Till ViaSpar

Öppna konto hos ViaSpar

Att ansöka om ett sparkonto hos ViaSpar går mycket fort och är självklart gratis. Det som krävs är att man har e-legitimation, är myndig och är folkbokförd i Sverige. Insättning till de olika sparkontona sker sedan via insättning till ett BG-nummer.

Via inloggning på sidan kan man sedan se alla transaktioner, ränteinkomster och belopp på de olika kontona.

Minsta första insättning är 5000kr. Därefter är minsta insättning 500kr per gång. Om insättning sker på kapitalkonto (fasträntekonto) är minsta insättning 5000kr.

Det är mycket enkelt att skapa ett konto. Däremot är det negativt att minst 5000kr måste sättas in per gång och att varje insättning måste vara på minst 500kr. Tröskeln är därmed ganska hög att komma igång med sitt sparande.

3/5

viaspar öppna konto

Uttag i förtid

Uttag sker genom att man loggar in på ”Mina Sidor” Inom tre dagar kommer sedan pengarna att finnas på mottagarens konto.

Uttag går även att göra på kapitalkontot innan bindningstiden är slut. Men i detta fall får man betala en ”straffavgift”. Denna är på 3% av det uttagna beloppet men minst 300kr.

Det bör ändå ses som en fördel att möjligheten finns att ta ut pengarna trots bindningstid. Detta är något som inte går att göra hos de flesta företag som erbjuder sparkonton med bindningstid.

Att de tar en ”straffavgift” är inget som drar ner betyget. Denna avgift tar även banker som har insättningsgaranti som erbjuder bindningstid på sparkontot.

5/5

Summa

Den maximala summan som får sparas hos ViaConto är 50.000kr. Detta är samma nivå som andra företag som erbjuder liknande sparkonton så som Akelius och 4Spar.

Om det av någon anledning blir mer än 50.000kr på konton kommer överstigande belopp per automatik betalas ut till anmält bankonto. Detta gäller alltså sammantaget alla konton som en person har på ViaSpar. Det är den totala summan som aldrig får övergå 50.000kr.

5/5

Vad används pengarna till?

En av de saker som skiljer mellan de företag som erbjuder sparkonton utan statlig insättningsgaranti är vad pengarna används till. Gällande ViaSpar så avsätts de insatta medlen till expansion av koncernen Via SMS Group. De har utlåningsverksamhet i Sverige, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien och Spanien. Detta med så kallade snabblån. 

I Sverige finns varumärken Viaconto som erbjuder kortare lån på 500kr till 10.000kr. Det är även ett av de snabblån i Sverige som erbjuder gratis snabblån för nya kunder. Detta upp till 6000kr förutsatt att återbetalning sker på en månad.

Det vanligaste är att pengar på sparkonton utan insättningsgaranti används för expansion av företag inom snabblånebranschen. Men det finns även inom fastighetsbranschen (Akelius) men då är räntan betydligt lägre.

Statlig insättningsgaranti

ViaSpar omfattas inte av den statliga insättningsgarantin. De som väljer att spara i dessa sparkonton bör därmed vara medveten om att det finns en viss risk att man förlorar pengarna. Skulle ViaSpar försättas i konkurs kan det uppkomma en situation där spararna förlorar sitt insatta kapital.

Den högre risken speglar sig alltså i en betydligt högre ränta.

Man bör däremot inte sätta hela sitt sparande på något konto utan statlig insättningsgaranti. Ett sparande här bör ses som en del av en bredare sparportfölj.

Slutbetyg: 8/10

viaspar reklam

Sammanfattning

ViaSpar är ett av de företag som erbjuder sparkonto utan insättningsgaranti. Detta innebär att en högre risk tas men i gengäld får man betydligt högre ränta. År 2018 kunde man som mest få en årlig avkastning på 8% vilket är riktigt högt.

Fördelen med ViaSpar är därmed dess räntenivå samt att man kan ta ut pengarna i förväg även om pengarna skulle vara placerade på ett bundet konto.

ViaSpar: Betyg 8/10