Så används bolånet

Att de allra flesta bolån tecknas för att man ska köpa hus är inte oväntat. Men den som har en bostad har även möjligheten att höja bolånet för att finanser andra kostnader. När SBAB genomförde en undersökning gällande vad pengarna användes till visade resultatet inte helt oväntat att de flesta lånen som genomförs med bostadens om en säkerhet sker till större renoveringar och investeringar på just bostaden. Genom detta bevarar man eller höjer värdet på huset vilket till och med kan göra att man kan få ner sin boränta. Detta eftersom en faktor är hur stor belåning man har på huset i förhållande till husets värde.

När det kommer till mindre renoveringar är det däremot vanligare att man spar ihop pengar under ett eller flera år. Men att spara ihop pengar till en badrumsrenovering eller köksrenovering är inte lätt då kostnaden för dessa renoveringar är rejält höga. Det är i dessa fall som många utnyttjar möjligheten att ta lån på bostaden.

Utöver större renoveringar inne i huset kommer även vissa insatser utomhus högt på listan gällande vad bolånet används till. Bland annat nämns då garage och attefallshus.

Långt ner på listan kommer lite mer oväntade insatser. Några få väljer exempelvis att använda bolånet till trädgårdsarbete.

Överlag visade undersökningen att de allra flesta ser bolånet som ett lån som ska finansiera inköp av bostaden men att renoveringar och investeringar sedan ska ske med sparade pengar.