Så här i slutet av augusti har de allra flesta haft sin semester och är åter tillbaka till sina jobb. För många innebär även att det är dags att börja återbetala semesterns kostnader. För statistiskt är det 10% av alla svenskar som lånat för att kunna genomföra de aktiviteter man önskat under sommaren.
Bankerna upplever en tydlig ökning av ansökningar av privatlån under sommaren och många väljer även att använda kreditkorten för att delbetala sina resor. Aftonbladet genomförde en undersökning tillsammans med Inizio och det visade sig att var tionde svensk någon gång har använt sig av ett kreditlån för att finansiera sommaren.
Men det handlar inte bara om resor och större investeringar. Den allmänna konsumtionen går även upp under sommarmånaderna. Arturo Arques (Swedbank) kommenterar till tidningen att det handlar om att man passar på att köpa kläder och andra produkter som man tidigare inte hunnit köpa. Semestern används därmed till att köpa saker man länge velat köpa men där vardagsstressen har satt stopp. Samtidigt ökar besöken på restauranger och nöjeskostnader.
Främst resor
Undersökningen visar att två tredjedelar av de som tecknat ett kreditlån har gjort detta för att köpa en resa. Det är alltså resor som dominerar inköpen. Samtidigt har 25% använt de lånade pengarna för att finansiera andra lån. Detta är något som ekonomer överlag mycket starkt avråder. Resultatet blir ofta en ännu större skuldbörda som kan vara svår att ta sig ur. Det kan däremot vara fördelaktigt att samla sina lån och krediter i ett större lån för att därigenom få ner lånekostnaden.
Undvik höga räntor
Ett råd är att i första hand spara ihop till semestern men om ett lån måste tecknas är det viktigt att jämföra räntesatser och välja billigare alternativen. En del privatlån och vissa kreditkort har räntor som är mycket höga vilket gör att semesterresan snabbt blir betydligt dyrare än vad man tänkt sig från början.
Kreditkort kan vara ett alternativ
Som ett alternativ mot dyrare lån rekommenderar Arques betal- eller kreditkort. De som använder dessa kort när en resa köps in får automatiskt en reseförsäkring och ofta ingår då avbeställningsskydd. Utöver det ingår räntefria dagar vilket gör att man kan betala kommande månad utan att någon räntekostnad uppkommer. Han påpekar att det är viktigt att betala hela kreditkortsfakturan när den kommer för att det därmed inte ska uppstå några räntekostnader.
Men även de som vill amortera sin skuld över flera månader kan med fördel välja kreditkortet före att teckna ett lån. Ett exempel är Re:member som erbjuder sina kortägare att delbetala ett inköp i upp till 24 månader räntefritt. Det som tillkommer är en kostnad på 57kr per månad. Den som lånar 20.000kr och amorterar på 12 månader har därmed betalat ca 680kr i kostnad för detta. Det är därmed denna summa som ska jämföras mot vad ett privatlån hade kostat. Men med tanke på att uppläggningsavgiften ofta är kring 400kr på ett privatlån och att man bör räkna med en ränta på minst 10% på så små lånebelopp blir kreditkortet det bättre alternativet.
Som vanligt handlar det om att jämföra kostnaderna och förstå vad det egentligen kostar att låna. Är det värt 680kr för att kunna låna 20 000 kr i ett år? Kanske. Är det värt 4000 kr? Troligtvis inte. Men det är många som betalar så mycket (och ibland mer) eftersom de tecknat dyra lånealternativ.