Ränteskillnadsersättning är en kostnad som först och främst förknippats med bolån. Det innebär i korthet att banken får ta ut en kostnad om låntagaren vill lösa ett lån i förtid i det fall som lånet är låst. En person kanske låser räntan på 3år och väljer sedan att amortera hela lånet efter 2 år. I detta fall utgår en ränteskillnadsersättning.
Denna ränteskillnadsersättning beräknas bland annat på räntan på lånet, kvarvarande skuld, antal betalningstillfällen och datum som lånet skulle lösas. Att lösa ett lån i förtid brukar därför inte vara lönsamt förutsatt att man inte får en betydligt bättre ränta hos en annan bank. Det brukar därmed vara bättre att vänta in bindningstiden för att sedan flytta lånet.
Även på enstaka privatlån
Konsumenternas Bank- och Finansbyrå skriver om ränteskillnadsersättningen på följande sätt:
” Om du vill lösa ett bolån med bunden ränta innan bindningstiden gått ut har långivaren rätt till en ersättning, som kallas ränteskillnadsersättning”
I deras text om ränteskillnadsersättning är det enbart exempel från bolån. Men det finns även enstaka privatlån med denna kostnad. Så länge som banken har en fast ränta på lånet finns nämligen laglig rätt att ta ut denna kostnad. Det är däremot extremt ovanligt och de allra flesta privatlån går att lösa i förtid utan kostnad.
Ett kreditbolag som däremot börjat med denna avgift är Big Bank.
Exempel Big Bank
Ett, av de mycket få, bolag som tar ut en ränteskillnadsersättning på privatlån är Big Bank. Enligt deras avtal får kunden som mest betala ”en ränteskillnadsersättning med högst 1% av det förtidsbetalade beloppet i enlighet med 2.4 i de allmänna villkoren för konsumentkreditavtal”
Detta innebär att man som låntagare kan få betala 1% av det belopp man betalar för att lösa lånet. Som mest kan man låna 125.000kr hos Big Bank. En person som lånar denna summa och sedan direkt väljer att lösa lånet får därmed betala 1250kr. Utöver har man även betalat en uppläggningsavgift på 495kr.
Nu är det ytterst ovanligt att man tecknar ett lån och sedan vill lösa det direkt men i detta fall skulle den totala kostnaden alltså uppgå till 1745kr. Lägg där till aviavgifter på 35kr
Uppläggningsavgift är relativt vanligt på privatlån även om 495kr är bland de högre beloppen. Att däremot ta ut ränteskillnadsersättning på privatlån är ytterst ovanligt.
Bör man välja andra alternativ?
För en person som inte har betalningsanmärkningar bör det finnas bättre alternativ på lånemarknaden. Detta åtminstone om man vill ha möjlighet att lösa lånet i förtid utan att det ska uppkomma någon kostnad.
Ett lån på ICA-banken kan när som helst lösas. Utöver det finns varken uppläggningsavgift eller aviavgifter. Den som lånar 125.000kr kan därmed betala tillbaka samma summa efter några dagar och därmed enbart betala några kronor i ränta.
Att jämföra ICA mot Big Bank är däremot inte helt korrekt. Big Bank erbjuder lån till personer som har betalningsanmärkningar vilket ICA inte tillåter. Lån där betalningsanmärkningar inte är ett problem har generellt högre räntor och avgifter.
Så länge man är medveten om samtliga kostnader hos Big Bank så kan banken vara ett alternativ att välja på. Som alltid med lån är det alltså viktigt att vara insatt i avtalen.