Sista chansen att lämna in ogiltiga sedlar

Har du några gamla sedlar kvar i spargrisen där hemma? Då har du fortfarande chansen att lämna in dem och växla mot nya sedlar. Sista chansen att lämna in de gamla sedlarna är den 30:e juni i år.

Sedlarnas roll blir allt mindre för varje dag som går. I dag är det kredit- och betalkorten som dominerar. Jämför kreditkort i tabellen nedan.

Det var förra sommaren som de gamla 100- och 500 kronorssedlarna med Carl von Linné och Christopher Polhem fick stryka på foten och blev ogiltiga. Istället blev de utbytta mot nya sedlar med Greta Garbo på 100-kronorssedeln och ingen mindre än Birgit Nilsson på 500-kronorssedeln. Dessutom så infördes en helt ny valör, 200-kronorssedeln med självaste Ingmar Bergman på.

Varför byta sedlar?

Sedlarna byts ut med jämna mellanrum för att rensa ut de falska sedlarna som kan ha kommit i bruk och snurrar runt i det finansiella systemet. Genom att byta ut sedlarna så blir det som en inventering i ICA butiken där personalen går igenom alla varorna, räknar in dem och ser till att de är hela och rena för försäljning och användning.

Alla sedlarna tas då in och räknas av hos Riksbanken för att samtidigt bytas ut mot nya sedlar. Varje gång som sedlarna byts ut så har de nya sedlarna anammat en modernare teknik för förfalskningsskydd och den nya versionen blir då mycket säkrare än de tidigare.

Vart lämnar du in dem?

Riksbanken har alltid möjlighet att lösa in alla svenska ogiltiga sedlar, oavsett hur gamla de är. Nackdelen med att gå direkt till Riksbanken är att de tar ut en avgift på 100 kr för hanteringen. Sedlarna skickas in till dem med post.
Så här säger de 4 storbankerna om att lösa in gamla pengar:

Swedbank: Om du har gamla ogiltiga 100- och 500-kronorssedlar kan du sätta in dem på konto i banken till och med 30 juni 2018. Andra ogiltiga sedlar löser du in via Riksbankens inlösenrutin för ogiltiga sedlar.

Nordea: De äldre 100- och 500-kronorssedlarna är ogiltiga. Du kan inte längre betala med dem, men däremot har du möjlighet att sätta in dem på bankkonto till och med den 30 juni 2018.

Du kan sätta in dina sedlar på ditt bankkonto till och med 30 juni 2018. Observera att det finns en insättningsgräns via insättningsautomaterna på 15 000 kronor per rullande 30-dagarsperiod.

Du kan som privatperson sätta in dem på ditt konto på ett av Nordeas 15 bankkontor med kontanthantering eller använda de ca 260 st. insättningsautomater (ägs av Bankomat AB) runt om i landet där du kan sätta in 100-, 500- kronors sedlar.

SEB: Du kan sätta in sedlarna kostnadsfritt till ditt bankkonto i SEB i en insättningsautomat ett år efter att de har blivit ogiltiga – till och med den 30 juni 2018.
Det finns ingen tillgänglig information från Handelsbanken om hur de hanterar gamla sedlar fram till och med 30 juni 2018. Så här skriver dem däremot om insättning av kontanter i största allmänhet.

Handelsbanken: Som privatkund i Handelsbanken kan du sätta in kontanter på flertalet av våra bankkontor. Det är dock inte alla bankkontor som hanterar kontanter och öppettider för kontantärenden kan variera. Du kan besöka kontorets webbsida för mer information.
För den som har sedlar hemma för mindre än 15.000 kr så rekommenderar vi att du besöker en insättningsautomat och sätter in pengarna till ditt konto den vägen. Om din bank inte erbjuder dig hjälp så måste du inte vara trogen din bank och stanna kvar hos dem, med vare sig ditt sparande, lönekonto eller lån.
Det väldigt många olika banker att anlita för allt inom privatekonomin, de stora bankerna börjar sakta men säkert att tappa sin monopolliknande ställning i Sverige.

4 Miljarder i ogiltiga sedlar

Riksbanken räknar med att det fortfarande finns omkring 4 miljarder i ogiltiga sedlar hemma hos svenska folket så det finns en och annan som har behov av att växla in sina sedlar innan de blir helt ogiltiga. Tydligt är att bankerna inte är så pigga på att hantera kontanter även när de måste vilket innebär att de i många fall hänvisar till insättningsautomaterna runt om i landet.