Ska facebook avgöra om du får låna pengar?

Vad är det som avgör om en bank godkänner ett lån eller inte? Framförallt betalningsförmåga och kreditvärdighet. Detta grundar sig på den egna ekonomin utifrån bland annat inkomst, boende och om betalningsanmärkningar finns. Nu kan en ytterligare aspekt komma in i bilden. Det är vilka vänner man har på Facebook….

Facebook har nämligen tagit ett patent på ett system som kan avgöra en persons kreditvärdighet utifrån vilka vänner man har på Facebook. Det som skulle ske är följande:

En person söker om lån och Facebook läser då av personens vänners kreditvärdighet. Om den genomsnittliga nivån på kreditvärdigheten blir låg kommer personen inte att få låna pengar. Därmed är man beroende av att umgås med personer som inte har betalningsanmärkningar m.m. för att själv kunna få lån. Eller indirekt – det gäller att inte vara vänner med de som har dålig kreditvärdighet.

Nu har inte Facebook implementerat detta patent i Facebook och de har inte heller sagt att de kommer att göra detta. Som tidningen ”Veckans Affärer” skriver på sin hemsida så är det vanligt att företag köper upp patent på saker trots att de inte tänkt använda det. Det mest för att säkerställa sig om att ingen annan får chansen. Tids nog kanske detta patent passar utmärkt in i vad långivarna och låntagarna är beredde att acceptera. Den tiden är däremot knappast nu.