Skandia höjer priset på kreditkortet

skandia storrutaDet finns ett flertal kreditkort helt utan årsavgift och Skandiabankens kreditkort var länge ett av dessa. Men nu i augusti har banken infört en månadskostnad på kortet. Utöver det även samma avgift för extrakort. Om en familj tidigare haft två kreditkort från banken kommer det fortsättningsvis kosta över 500kr per år. En stor skillnad mot tidigare.

Detta gör även att den effektiva räntan förändras på kortet. Vid utnyttjad kredit (50.000kr) var den tidigare effektiva räntan 11,28% och med den nya årsavgiften blir den 11,79%. Ingen extremt stor skillnad men det är ändå något som tydligt påverkas av den ändrade avgiften.

Enligt Johanna Cerwall (t f vd för Skandiabanken) handlar höjningen av priset om att intercharge-avgifterna har förändrats. Det är alltså ökade kostnader för kortet som ligger bakom och utan denna höjning skulle kreditkortet inte ”bära sina egna kostnader” enligt Cerwall.

Inte ensamma om att höja

Det är inte bara Skandia som valt att höja årsavgiften. Coop meddelade sina kortägare under sommaren 2016 att även deras kort skulle bli dyrare. Detta från 249kr till 348kr. En höjning på 99kr. Coop har även valt att halvera den bonus som fås när kortet används i andra butiker än Coop.

Att höja årsavgifter och sänka bonusar har varit ett tema som gått som en röd tråd genom de senaste 12 månaderna. Listan kan göras lång på kreditkort som fått försämrade fördelar. Ett exempel är OK/Q8 som sänkt sin bonus rejält (från 1% till 0,3%) och British Airways Visa som halverat antalet poäng som fås när kortet används.

I vissa fall har kortutgivarna tydligt gått ut och berättat varför dessa höjningar sker. Enligt Skandia behöver kortet ”bära sina egna kostnader” vilket kan tyda på att kortet inte varit tillräckligt ekonomiskt hållbart för banken.

OK/Q8 är ännu tydligare och pekar på ett EU-beslut från hösten 2015. Beslut togs då att kortutgivarna maximalt får ta en avgift på 0,8% av de butiker där korten används. Att i detta tillfälle ge höga bonusar kan göra att banken helt enkelt förlorar på bonussystemet. Framförallt genererar det mindre pengar i avgifter vilket gör att avgifter och bonusar mot kortägaren justeras uppåt. Till stor sannolikhet är det samma sak som ligger bakom förändringen hos ett stort antal kort – även om man väljer att förklara det på olika sätt.

 

Skandiabankens kreditkort i korthet

Bonusar och fördelar:

  • 10 Eurobonuspoäng för 100kr som handlas med kortet
  • Reseförsäkring, Prisskydd, Allriskförsäkring, Leveransförsäkring

Avgifter:

  • Månadsavgift – 20kr, gäller även extrakort
  • Uttag – 1% av uttaget belopp men minst 30kr
  • Valutapåslag – 1,65%
  • Aviavgifter – 0kr
  • Ränta – 10,74%
  • Effektiv ränta 11,79%

Fördelar & Nackdelar

Även efter höjningen av årsavgiften är Skandias kort fördelaktigt. Detta främst för de som kommer att utnyttja krediten (efter räntefri period) och få en räntekostnad på utnyttjat belopp. Räntan på kortet är riktigt låg. I en undersökning av Privata Affärer låg detta kort på en tredjeplats över bäst räntesats gällande svenska kreditkort (2016). Den effektiva räntan är, enligt deras sätt att räkna, 11,28% vilket kan jämföras med vinnande kortet Swedbank Betal- och kreditkort med 10,74%.

Kortet har även en fördel i att man samlar Eurobonuspoäng. Detta förutsätter då att man reser med SAS och därmed uppskattar att få rabatterade flygbiljetter.