Skatteåterbäring – allt du behöver veta

Så underbart att få skatteåterbäring varje år alldeles innan sommarens rusning börjar. En liten extra push till semesterkassan, för att ha råd att njuta.

Skatteåterbäring borde förstås vara en självklarhet, men trots det så är det många som måste betala kvarskatt i stället. Så hur deklarerar man, när får man tillbaka pengarna, och vad gör man om man får kvarskatt? I den här artikeln kommer du att få några förklaringar och tips som gör det enklare att deklarera och att planera inför nästa år.

Vad innebär en skatteåterbäring?

Skatteåterbäring är en summa pengar som man kan få tillbaka från Skatteverket efter att man betalat för mycket i skatt under det gångna året. Detta kan inträffa om en person har ett för högt skatteavdrag på sin lön eller om de har gjort avdrag för andra kostnader. Om den slutliga skatten är ett mindre belopp än vad personen faktiskt redan betalat, kommer en återbetalning att göras av överskottet – det vill säga en skatteåterbäring.

Denna summa betalas oftast ut under våren och kan användas som en extra inkomst eller sparas för senare användning.

Vad händer vid kvarskatt?

Det kan också hända att man i stället för en skatteåterbäring (utbetalning) får en kvarskatt där man behöver betala tillbaka pengar till staten. Kvarskatt uppstår när en person inte har betalat tillräckligt med skatt under året och måste betala det som återstår efter att skatten har blivit reglerad efter en genomförd deklaration.

Detta kan inträffa om en person har haft extra inkomster utöver sin vanliga lön eller om de har tagit emot inkomst från en källa som inte har haft avdrag för skatt. Kvarskatt kan också uppstå om någon har gjort felaktiga avdrag eller om skattesatsen förändras. Det är viktigt att betala kvarskatt i tid för att undvika räntor och eventuella straffavgifter. Genom att förstå vad kvarskatt är och varför det uppstår kan individer bättre planera sin ekonomi och undvika oväntade skattebetalningar.

Superenkelt med deklaration i Sverige

Vanligtvis får du ett meddelande i din digitala eller fysiska brevlåda om att det är dags att deklarera. Det brukar sändas ut i början till mitten av mars. Till skillnad från många andra länder är det riktigt enkelt att deklarera i Sverige som privatperson. Numera behöver du bara ladda ner Skatteverkets app, ha tillgång till e-legitimation, och godkänna om alla uppgifter är korrekta.

Det går också att deklarera via Skatteverkets e-tjänst. Andra alternativ är att skicka ett sms, att ringa eller att fylla i pappersblanketten. Så det finns ett alternativ för alla. Låt oss kika på några funderingar rörande deklaration och skatteåterbäring.

  • Om du behöver ändra något i din deklaration
  • Sista datumet för deklaration
  • Då får du skatteåterbäring
  • Att deklarera med lån

Om du behöver ändra något i din deklaration

Om något inte stämmer i din deklaration, eller om du ska komplettera med en bilaga, så behöver du göra ändringar antingen i e-tjänsten eller på en pappersblankett.

Sista datumet för deklaration

Deklarera alltid innan 2 maj, annars kan en avgift på 1 250 kronor tillkomma. Om du är över 65 år får du ingen förseningsavgift. Men bara om du till exempel inte jobbar heltid. Mer information om förseningsavgifter och speciella tillstånd att deklarera senare finns på Skatteverkets webbplats.

Då får du skatteåterbäring

Du som har lämnat in din deklaration redan innan 30 mars får skatteåterbäringen i början av april. Om du behövt ändra något i din deklaration och har deklarerat innan 2 maj så kommer skatteåterbäringen under de första veckorna i juni. Har du mindre än 100 kronor i skatteåterbäring betalas det inte ut, utan sparas i stället på ditt skattekonto.

Att deklarera när du har lån

Du som har lån kan göra skatteavdrag. Du kan faktiskt få tillbaka upp till 30 % av räntan som du betalar på till exempel bostadslånet varje månad. Dock behöver du uppfylla några krav för att få göra ett sådant avdrag på skatten. Bland annat så måste du själv vara betalningsansvarig för lånet och ha räntekostnader på minst 1 000 kronor.