Stor okunskap hos unga hur ett banklån tecknas

frågetecken bildHela 90% av alla ungdomar vet inte vilka olika försäkringar de behöver och inte hur de ska göra om de behöver teckna ett banklån. Det är dystra siffror som Finansinspektionen presenterar och som Veckans Affärer rapporterade om i slutet av mars.

Enligt färsk statistik från Finansinspektionen är det närmare 90% av alla ungdomar som inte känner sig säkra på vilka försäkringar de behöver. Helt överraskande kanske detta inte är då även många vuxna upplever en liknande förvirring och att många anser att försäkringsbranschen är mycket komplex.

Men lika stor del uppger även att de inte vet hur man tecknar ett banklån. Med tanke på att det är extremt enkelt att jämföra räntor och teckna ett privatlån är det förvånansvärt höga siffor.

Att inte ha rätt försäkringar och att välja fel slags lån kan lätt skapa betydligt större utgifter än vad som är nödvändigt. Saknas kunskapen sker ofta felaktiga val.

Enligt Veckans affärer har även Länsförsäkringar genomfört en liknande undersökning. Då var det 7 av 10 som sa att de inte hade tillräckliga kunskaper för att ta rätt beslut.

Uppenbarligen finns kunskapen om andra lån

Är det svårare och krångligare att ta banklån än att ta SMS-lån? Uppenbarligen anser ungdomar detta. För SMS-lån tecknas – i en allt för stor grad. Det är en stor del av de som kommer till kronofogden på grund av obetalda SMS-lån som är unga och i många fall visar det sig just att ett sms-lån har tecknats när det funnits betydligt bättre alternativ.

Räkna ut räntaLösningen

Enligt 8 av 10 av ungdomarna var lösningen uppenbar. Det handlade om att få in mer privatekonomi i skolan. Kanske skulle en lösning vara att införa just ämnet ”Privatekonomi” istället för att delvis baka in detta i matematiken och samhällskunskapen. Ett förslag som flera proffs inom ekonomibranschen lyft upp tidiga och som de härmed får än mer belägg för.

Med tanke på att många unga vet hur man tecknar ett sms-lån kan även en viss kritik framföras mot kreditbolagen som erbjuder privatlån. Vad är det som gör att unga tycker det är lätt att teckna ett SMS-lån men att de inte vet hur man tecknar ett banklån? Är det tydlighet, enkelhet eller mindre summor som krävs för att få unga att förstå privatlånets fördelar? Svaret på den frågan framgick inte i undersökningen men det är något som kreditbolagen kanske bör tänka över.

Fakta – Privatlån vs Smslån

Privatlån:

 • Låna vanligtvis 10.000kr till 500.000kr
 • Amorteringstiden är minst på 1 år och sträcker sig upp till 15 år
 • Effektiv ränta är ca 5-20%.
 • De flesta banker tillåter inte betalningsanmärkningar även om det finns undantag
 • Tiden det tar från ansökan till att pengarna betalas ut är 1-3 bankdagar
 • De allra flesta har både uppläggningsavgift och aviavgifter

SMS-lån

 • Låna vanligtvis 500-10.000kr. Det finns även långivare som erbjuder upp till 20.000kr
 • Amorteringstiden börjar oftast på 1 månad och är upp till 12 månader
 • Effektiv ränta är på flera hundra procent. Orsaken är att lånet ska återbetalas på kortare tid än ett år
 • Uppläggningsavgifter och aviavgifter är ovanligt – men förekommer.
 • Pengarna kan fås samma dag som ansökan skickas in